monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Istoria slow cooker-ului și avantajele acestuia în bucătărie (P)

Slow cooker-ul a fost inventat în anii 50, în SUA, dar în Europa a ajuns ceva mai târziu, prin anii 70. Acest tipp de aparat a ajuns în țara noastră abia după anii 90, odată cu deschiderea granițelor și a importurilor libere.

 

Fun fact: în SUA și Europa Occidentală, unde slow-cooker-ul a ajuns mai demult, acesta este denumit, adesea, și Crock Pot, după numele primelor slow cookere existente pe piață. Practic, produsul a ajuns să fie confundat cu brandul cel mai cunoscut, lucru care s-a întâmplat și la noi cu xerox-ul, drujba, frigiderul, adidașii sau rimelul. Aceste cuvinte mai poartă numele de eponime.


Inventatorul Crock Pot-ului, un bărbat pe nume Irving Naxon a încercat să obțină încă din 1936 un patent pentru invenția sa: un dispozitiv de încălzire a alimentelor, care consta într-o inserție susținută de o carcasă care deținea un dispozitiv de încălzire, care facilita încălzirea uniformă a alimentelor la interior. Acest dispozitiv era, de asemenea, portabil.

Naxon a avut această idee după ce a ascultat poveștile mamei sale, o lituaniancă numită Tamara Kaslovski, care îi povestea despre felul în care se gătea o anume rețetă de tocană de fasole din satul său natal. Respectiva rețetă, un preparat tradițional evreu, numit șolent, ciulent, ciolent, șolet sau holent, preparată pentru a fi consumată în după-amiaza zilei de Sabat. Acest tip de mâncare se pregătea în decursul a 12 ore de gătire lentă. Pentru că de Sabat nu se muncea, nici cuptoarele nu se aprindeau, așa că acest tip de mâncare era pus în cuptor vineri seara, înainte de apus, urmând a se găti la căldura reziduală rămasă în cuptor.


În Occident e lucru știut că, într-o alimentație sănătoasă și echilibrată, gătitul la slow cooker este mai indicat decât alte forme de gătire a alimentelor. Ca urmare a timpului mai lung de preparare, la temperaturi scăzute, aparatul ajută la frăgezirea cărnii, intensifică aroma alimentelor și le păstrează suculente și gustoase. Nu necesită multă grăsime, mâncarea nu se arde și nu se lipește, nu trebuie supravegheată, iar la finalul procesului de gătire este păstrată caldă, până la momentul servirii. Toate aromele mâncării gătite la temperaturi scăzute, lent, se impregnează în mod natural în rețetă, fără a se pierde sau evapora. Prin gătitul la slow cooker se obțin texturi și savori dificil de obținut prin alte metode de gătire.

În plus, un slow cooker conomisește curent electric și apă, aparatul fiind foarte ușor de spălat, și ocupă puțin spațiu. În cazul vaselor detașabile, aceastea se pot folosi și în cuptor, pentru rumenire.


Pe măsură ce trece timpul, iar informațiile circulă, e foarte posibil ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, aparatele de tip slow cooker să devină la fel de populare în bucătării cum a ajuns cuptorul cu microunde.

Câteva avantaje, pe puncte, ale unui aparat de tip slow cooker:


1. Nu se pierd vitaminele solubile, iar căldura este distribuită uniform

2. Permite gătirea cu mult timp înainte, fără necesitatea de a o supraveghea în timpul procesului


3. Se poate programa pentru a găsi mâncarea recent gătită la ora la care dorești

4. Temperatura de gătire este constantă într-un slow cooker

5. Carnea se gelatinizează, căpătând un gust și o aromă mai bune

6. Dispune de un termostat, pentru reglarea temperaturii

7. Întrucât funcționează cu curent electric, se poate lua cu sine și poate fi folosită oriunde și are un consum minim de energie electrică

Nu toate alimentele se gătesc la fel, însă, în slow cooker. Trebuie să știi că acestea se gătesc „în straturi”, astfel:

Pe fundul slow cooker-ului, unde temperatura este cea mai mare, sunt așezate legumele precum cartofii, cartofii dulci, napii, păstârnacul, sfecla, fasolea uscată, dovlecelul sau alte legume „de iarnă”

La mijlocul slow cooker-ului se plasează legumele cu un nivel mediu de densitate, ca se gătească fără a fi strivite: țelina, feniculul, morcovii, fasolea verde, ardeii, ceapa etc.

La suprafață se pun legumele fragile, care se gătesc în timp scurt: zucchini, spanac, conopidă, broccoli, mazăre, fasole la conservă etc.

În fine, carnea se așează deasupra tuturor celorlalte ingrediente, astfel încât sucurile cărnii să cadă peste toate celelalte și să confere aromă și gust tuturor celorlalte ingrediente. În plus, nu vrei să gătești prea mult carnea.