Actualitate

Plăți de 3,3 mil. € în două luni la Centrul de Deșeuri. Recepția parțială, o glumă proastă

Noul constructor cere, Consiliul Județean decontează, Centrul de Deșeuri stagnează.

În ultimele două luni, Consiliul Județean (CJ) Cluj a decontat peste 3,3 milioane de euro pentru lucrări în cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor. În luna octombrie, CJ a plătit 13,9 milioane lei, iar în noiembrie a decontat 1,7 milioane lei. Instituția nu menționează însă pe ce s-au cheltuit exact acești bani.

Potrivit Consiliului Județean, în prezent, pe șantierul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Cluj există doi antreprenori care execută lucrări: Asocierea Kranz Eurocenter SRL & ISPE SA, care execută lucrări suplimentare necesare pentru finalizarea lucrărilor de consolidare a versantului pe care este amplasată celula de depozitare din cadrul CMID Cluj, dar care, potrivit funcționarilor CJ ar fi abandonat demult lucrările și Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj care execută lucrări de proiectare și execuție a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor - lucrări în regim de urgență.


Puțin mai mult de jumătate construit după 8 ani

În prezent, potrivit forului județean, stadiul fizic al lucrărilor de execuție la CMID Cluj este de aproximativ 55%, la 8 ani de la debutul proiectului! Colac peste pupăză, Centrul de Deşeuri este în pericol să nu primească autorizaţie de funcţionare, deoarece clădirile nu respectă cerinţele pentru protecţia la foc.

În iulie 2019, Consiliul Județean Cluj a acordat fără licitație un contract în valoare de 54,7 milioane lei (11,6 milioane de euro) fără TVA către Regia Autonomă a Domeniului Public, una dintre regiile administrației locale, pentru proiectarea și execuția Centrului de Management al Deșeurilor.


Forul județean motivează caracterul urgent al contractului prin „riscul iminent de ravenări consistente a lucrărilor executate, de degradare a lucrărilor existente și posibilitatea apariției unor noi alunecări de teren, costuri suplimentare semnificative, termen suplimentar necesar finalizării lucrărilor prin depășirea termenelor rezonabile și finale de intrare în operare și depășirea termenelor din contractul de finanțare”.

Nereguli scoase la iveală de la un fost constructor

Fostul antreprenor de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), firma Kranz Eurocenter, a scos la iveală nereguli referitoare la construcția gropii ecologice de la Cluj: lucrări necorespunzătoare ce pun în pericol stabilitatea construcției, bani decontați pe erori grave de proiectare care să dea „aură” de legalitate.


Reprezentanții Kranz (al cărui patron derula afaceri „penale” cu Elena Udrea) spun despre funcționarii din Consiliul Județean că au condus 10 ani „un dezastru” și îi acuză de comportament abuziv și neglijență. Nici noul constructor nu a scăpat de critici: Kranz susține că RADP va transforma groapa ecologică într-o simplă groapă de gunoi.

Potrivit unor documente, procurorii anticorupţie ştiu despre ilegalităţile comise în derularea contracului pe fonduri europene de la Centrul de Deşeuri, dar cu toate acestea nimeni nu a răspuns pentru dezastrul de acolo.


DNA Cluj susţine că pe parcursul executării contractului „au fost depistate numeroase situaţii de decontare a unor lucrări neconforme, inexistente, executate la dimensiuni mai mici faţă de cele proiectate, toate aceste manopere fiind de natură să potenţeze câştigul financiar al constructorului, concomitent cu realizarea unor lucrări de proastă calitate”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj


În acest an vom putea face o recepție parțială a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, astfel că vom da în funcțiune parțial. Din septembrie va trebui deja să folosim acest centru” (ianuarie 2019)

Zona tehnică a Centrului de Deșeuri este în șantier, lucrările fiind în curs de finalizare” (iulie 2019)

În sfârşit, Centrul de Deşeuri intră în linie dreaptă. Lucrările ne dau speraţă că anul 2018 va fi anul în care acest Centru de Deşeuri va fi, în sfârşit, terminat. Îmi pot asuma astăzi o promisiune că anul 2018 va fi anul în care acest centru va fi dat în funcţiune clujenilor. Lucrările sunt într-o stare avansată. Sunt optimist” (2017)

abonare newsletter