Actualitate

Ultimele noutăți din tehnica mașinilor prezentate la MTeM 2011

<p>Peste 100 de specialişti din ţară şi din străinătate participă la Conferinţa Internaţională “Maşini şi Tehnologii Moderne - MTeM 2011”, organizată de Universitatea Tehnică (UT) din Cluj-Napoca.</p>

 

 


Lucrările reuniunii se desfăşoară astăzi și mâine, în trei grupe de secţiuni circumscrise temelor “Fabricaţie asistată de calculator”, “Inteligenţa artificială şi sisteme expert” şi “Rapid Prototyping şi tehnologii neconvenţionale”. În cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca funcţionează cel mai mare centru de rapid prototyping din Sud-Estul Europei, în cadrul Facultăţii de Construcţii de Maşini.
Prof. univ. dr. Csaba Gyenge de la catedra de Tehnologia Construcţiilor de Maşini a UT, organizatorul manifestării, a declaratcă prima reuniune de acest profil a avut loc în 1991, fiind organizată în colaborare cu Uzina Mecanică din Cugir. În 1998, conferinţa s-a desfăşurat sub auspiciile unei organizaţii ştiinţifice pentru tehnica fabricaţiei, cu sediul la Viena. Ediţia din acest an este cea de-a zecea şi are o importanţă deosebită. “Prin acest ciclu de conferinţe realizăm mai multe obiective. În primul rând se consolidează contactul cu lumea ştiinţifică din domeniul nostru. Apoi se leagă cooperări de durată. Prima reţea din România a Central European Exchange Program for University Studies (CEEPUS) a funcţionat la UT din Cluj-Napoca şi îşi continuă activitatea de 12 ani. A fost rezultatul participării noastre la prima conferinţă MTeM. Anual, prin CEEPUS, aproximativ 50 de cadre didactice din Universitatea Tehnică fac schimburi de experienţă cu colegi din Europa. Pe lângă contactele ştiinţifice se leagă prietenii trainice. Noi formăm o imagine corectă în lume despre România, prin specialişti extrem de bine cotaţi”, a spus prof. dr. Csaba Gyenge, de la catedra de Tehnologia Construcțiilor de Mașini.

Absolvenții căutați de piața internațională


UT a câştigat două proiecte europene de pregătire doctorală, PRODOC şi DOC. În cadrul primului proiect, care are ca scop îmbunătăţirea formării viitorilor cercetători în ciclul doctoral, cu posibilitatea abordării interdisciplinare în programe de cercetare-dezvoltare-inovare, 50 de doctoranzi primesc burse substanţiale, timp de trei ani, şi au posibilitatea să se deplaseze pentru documentare în străinătate.“Un tânăr doctorand de la UT din Cluj-Napoca a fost cooptat într-o mare companie de profil din Elveţia. Înseamnă că este pregătit excelent. Doctoranzii clujeni sunt foarte apreciaţi în companiile multinaţionale din ţara noastră. Avem o colaborare foarte bună cu Dacia-Renault. La precedentele ediţii MTeM 2011, Dacia-Renault s-a numărat printre sponsori, iar compania a oferit şi burse pentru studenţii noştri. Un cadru didactic universitar trebuie să aibă, obligatoriu, şi o experienţă industrială. Numai astfel poate afla în ce direcţie merită să facă cercetări cu efecte concrete în producţie”, a afirmat universitarul clujean.

Format la UT Cluj, profesor la Zurich


La rândul său, prof. univ. Horea Giurgiuman de la Universitatea Tehnică din Zurich a declarat că a predat la UT din Cluj-Napoca din 1973, cu o întrerupere după 1986. A lucrat 12 ani la Zurich şi la Concernul “Oerlikon”, unde a răspuns de compartimentul de tehnologie soft şi inovare. “Sarcina mea era să plasez softul de proces în maşini, pentru că la ora actuală maşinile de roţi dinţate nu se mai vând după greutate ci după numărul de biţi - unitatea de măsură pentru cantitatea de informaţie - aşadar după calitatea de inteligenţă. La “Oerlikon” am aplicat tot ce am învăţat în România. Şi am învăţat temeinic la Cluj-Napoca. La concern am rezistat 12 ani într-o poziţie în care mulţi dintre tinerii veniţi de la alte universităţi europene au trebuit să cedeze din orgolii”, a spus prof. dr. Horea Giurgiuman.

Prea bătrân pentru catedra din Cluj

La MTeM 2011, prof. univ. Horea Giurgiuman va susţine o comunicare pe tema inovării, domeniu de care se ocupă de 20 de ani. “România are neapărat nevoie de inovare adevărată, concretă, cu impact în economie şi transfer în industrie. Constat că şi în România şi în Europa, noţiunea de inovare nu este destul de bine şi corect înţeleasă. Eu susţin un curs de profil în limba germană la UT din Cluj-Napoca şi sper că mi se va permite să predau în continuare. Mi s-a sugerat că sunt prea bătrân pentru munca la catedră. Am venit în România fără niciun fel de interese materiale. Plata pentru orele pe care le ţin la UT nu acoperă nici cheltuielile de drum din Elveţia. Dar dintr-o dată ţi se spune că eşti prea bătrân pentru a susţine acest curs, indiferent de competenţă. Precum vedeţi, arăt şi mă simt ca la 40 de ani, nu ca la 65 de ani. Eu aduc un know-how, experienţa mea din Elveţia şi din Germania, informaţii de ultimă generaţie, dar mi se spune că sunt prea bătrân. Nu mă simt jignit, dar mi se pare ciudat”, a spus profesorul Horea Giurgiuman.

Ultimele Stiri
abonare newsletter