Actualitate

Moș Martin scapă de pușcă! Goțiu promite implicare în trimiterea braconierilor la zdup

Miercurea trecută, în Comisiile reunite pentru Mediu și pentru Agricultură din Camera Deputaților, a fost eliminat articolul de modificare a Legii vânătorii, prin care ursul brun era scos de pe lista speciilor protejate.

Moș Martin scapă de pușcă! Un senator clujean promite implicare în trimiterea braconierilor la zdup, sursă foto: Facebook Mihai Goțiu Moș Martin scapă de pușcă! Un senator clujean promite implicare în trimiterea braconierilor la zdup, sursă foto: Facebook Mihai Goțiu

Renunțarea la acest articol „nociv și iresponsabil, introdus abuziv în Senat”, este o victorie importantă, nu și un capăt de drum, afirmă senatorul USR de Cluj Mihai Goțiu, care a ridicat problema în comisiile de specialitate, după zeci de mii de semnături strânse în urma petițiilor civice pentru salvarea urșilor.

„«Vânătorii» au reușit să impună, totuși, o portiță prin care se permit cote de intervenție/prevenție pentru prevenirea accidentelor și pagubelor produse de urși. Pentru a stopa abuzurile va fi extrem de importantă Metodologia de stabilire a cotelor, care va fi elaborată de Ministerul Mediului (pentru că, dacă ne întoarcem la cea de dinainte de 2016, urșii vor ajunge să fie împușcați, iar, doar pentru ca blana lor să «împodobească» vilele unor tovarăși cu buzunarul gros, de pe la noi și de aiurea)”, se arată într-un mesaj al senatorului clujean.


Vă reamintim că, în ultimele luni, incidentele în care au fost implicați urșii bruni s-au sporit în întreaga regiune, inclusiv în județul Cluj. De pildă, la începutul lunii noiembrie, un urs a fost lovit mortal pe Autostrada A3. Apoi, după cazul revoltător din Harghita, un al treilea „Moș Martin” a fost ucis de o mașină, de data aceasta în judeţul Mureş. Tot la începutul lui noiembrie, în Mureș, un cioban dat dispărut a fost găsit ucis de un urs, la doar câteva ore după ce un alt păstor a fost atacat de o fiară, în județul Bistrița-Năsăud.

Mihai Goțiu promite implicare în elaborarea unei legislații mult mai ferme împotriva celor care dau mâncare urșilor în localități și apropierea acestora, împotriva fondurilor de vânătoare care nu-și respectă obligațiile și pentru protejarea habitatelor urșilor. „Asta pentru a nu mai vorbi de trimiterea la pușcărie a braconierilor și a rețelelor care tranzacționează pui de urși”, mai spune parlamentarul clujean.


„Să ne bucurăm că, împreună, am reușit să eliminăm articolul criminal, dar o să avem nevoie iar de sprijinul vostru pentru a nu lăsa loc de abuzuri și pentru protejarea reală a urșilor, dar și a caprelor negre, ciocârliilor și a întregii faune și flore din pădurile și munții României. Cu tot cu păduri!”, este apelul lui Mihai Goțiu pentru iubitorii de natură.

Ultimele Stiri
abonare newsletter