monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Sporturi mai puțin cunoscute (P)

În zilele noastre sporturile reprezintă o normalitate. O mare parte a populației le practică în mod frecvent din diferite motive.

Cele mai cunoscute sunt menținerea siluetei, nevoia de socializare, dorința de a ieși din zona de confort și a încerca ceva nou sau pur și simplu, pasiunea. Cu toate că sporturile au făcut parte din viața oamenilor încă din cele mai vechi timpuri chiar și în prezent există sporturi care sunt mai puțin cunoscute. Acest lucru se datorează faptului că unele dintre acestea nu au reușit să fie răspândite atât de ușor în lume. Un alt factor din cauza căruia există sporturi mai puțin cunoscute este faptul că unele activități aparțin unor popoare care nu au resursele necesare pentru a le transmite mai departe. Nu în ultimul rând, unele sporturi mai puțin cunoscute nu pot fi practicate în toată lumea din cauza climei. Aici ne referim în special la sporturile de iarnă sau la cele care se practică pe gheață.

Există câteva sporturi la nivel mondial care generează pasiune în rândul oamenilor, dar și sporturi de care nu a auzit multă lume. Iată câteva exemple.


Lipsa popularității unor sporturi

Probabil că multă lume se întreabă cum de este posibil ca în era tehnologiei să existe sporturi a căror popularitate nu este foarte mare. Răspunsul este simplu. Unele dintre aceste activități au fost inventate de către localnici pentru a compensa lipsa de adrenalină. Poate că au reușit să se răspândească într-o anumită măsură, dar nu au fost preluate la nivel  mondial pentru că nu au avut o priză atât de mare la public. Regulile inexistente sau neclare ar putea fi unul dintre factorii care au împiedicat acest lucru. Însă motivul exact nu este atât de evident.


În prezent există foarte multe sporturi pe care toată lumea le cunoaște. Pot să fie sporturi de echipă sau individuale. Istoria locului este de obicei una complexă. Totuși, multe dintre aceste activități necesită concentrare și perseverență. Multe țări au sporturile lor naționale care nu sunt atât de bine cunoscute. România are oina, Scoția are competiția de aruncat cu bușteanul, iar americanii au inventat jocuri cu poker. În timp ce unele dintre acestea necesită o formă fizică bună, altele necesită concentrare la maximum. Cu toate acestea, este interesant să aflăm despre anumite jocuri mai puțin cunoscute.

Surfing pe vulcan


Pasionații de vară, ocean sau mare și plajă sunt familiarizați cu surful. Dacă mulți credeau că surful practicat într-o încăpere pe valuri artificiale este un lucru bizar, ei se înșelau. O nouă activitate derivată din surful pe nisip a luat lumea prin surprindere. Surful pe vulcan îi provoacă pe sportivi să coboare pe pante acoperite cu cenușă de vulcan, toate acestea pe tradiționala placă de surf. Este de la sine înțeles de ce acest tip de sport nu ar putea deveni popular în toate colțurile lumii – lipsa materiei prime.

Se pare că surfingul pe vulcan a fost inventat de către un jurnalist în anul 2002. Zoltan Istvan se afla într-o călătorie în insulele Vanuatu când a decis să încerce acest lucru pentru prima dată. Având în vedere că surfingul pe vulcan este o activitate solicitantă, nu foarte mulți s-au arătat interesați să-l practice.


Hoover Ball

Un alt sport care la o primă vedere pare că seamănă cu o altă activitate binecunoscută (volei) este hoover ball. Totuși, acesta este de fapt, o combinație dintre volei și tenis, dar sportul se practică cu o minge medicinală. Așadar, nivelul de dificultate este mult mai mare. Istoria lui este foarte interesantă și oarecum practică. Medicul personal al președintelui Americii a descoperit acest concept din dorința de a menține forma fizică optimă a președintelui. Joel T. Boone susținea că sportul necesită mai multă implicare decât tenisul, motiv pentru care te ajută să obții rezultatele dorite într-un interval mai scurt de timp.


La un moment dat hoover ball era practicat de o mare parte dintre locuitorii Casei Albe, în special de către președinte și oficiali de rang înalt.

Jocul se desfășoară pe un teren cu iarbă sau nisip. Jucătorii au ca scop aruncarea mingii medicinale peste fileu. Lucrul acesta nu este chiar atât de ușor de executat dacă avem în vedere greutatea mingii de 2,7 kg și înălțimea fileului de 2,4 m.

Kabaddi

Un alt sport mai puțin cunoscut este kabaddi. Deși se bucură de o popularitate destul de mare în sud-estul Asiei, există multă lume care nu a auzit de el. Sportul de origine indiana a devenit curând sport național în Bangladesh. Acest lucru s-a datorat în principal regulilor simple și a felului spectaculos în care se desfășoară jocul.

La o primă vedere jocul pare o combinație dintre „țară, țară, vrem ostași” și „trânta”. Cele două echipe care se confruntă sunt formate din câte șapte jucători iar durata jocului este de 45 minute. Scopul jucătorilor este de a aduna cât mai multe puncte.

Cum se obțin punctele? Cu mult efort și determinare! Pe scurt, jucătorul unei echipe pătrunde în terenul advers pentru a-l atinge pe unul dintre apărători. După ce face acest lucru trebuie să se întoarcă la echipa sa. Până aici totul pare relativ ușor, dar regula principala este că pe toată durata jocului, cel care atacă nu are voie să respire și trebuie să repete cuvântul „kabaddi”. 

Curling

Cu toate că acest sport de iarnă este pe lista celor care se regăsesc la numeroase competiții de renume, popularitatea sa nu este atât de mare. Originea sa vine din Scoția secolului al XVI-lea. La acea vreme nu existau locuri special amenajate pentru a-l practica așa că cel mai adesea se juca pe iazuri înghețate. Se foloseau simple pietre. Prima dovadă legată de apariția acestui joc a apărut în anul 1511.

Un lucru interesant de notat este faptul că regulile jocului au rămas cam aceleași încă de la momentul în care a fost inventat. La joc participă două echipe formate din patru jucători. Fiecare echipă are o culoare diferită, iar căpitanul are sarcina de a arăta echipei în ce direcție să ducă pietrele.

În timpul jocului fiecare echipă lansează alternativ câte o piatră, direcția acestora este ținta numită și „casă”. Pentru a înțelege jocul nu este nevoie decât de puțin interes, iar practicarea este la fel de ușoară, mai ales că sportul este caracterizat de control, eleganță și fair play.

Cu siguranță că mai există și alte sporturi mai puțin cunoscute. Totuși, acestea nu au fost incluse pe această listă din cauza faptului că ele nu au reușit încă să părăsească zona în care sunt practicate.