Actualitate

4-48 A.M., un spectacol despre depresie, la Cluj

4:48 A.M. dupa Sarah Kane se va juca pe 18 și 19 decembrie, ora 21 la Casa de Cultură a Studenților Cluj, Sala Imago.

4-48 A.M. este un spectacol-testament a omului perfect gol, care nu mai are nimic de pierdut. Cuvântul crud, arătat în nuditatea sa absolută, ne poartă prin vertijul extrem de intim al bolii psihice și al dezechilibrului spiritual.

Textul este un poem tragic, născut într-un corp pe care niciodată nu l-ai simţit ca fiind al tău – trup răsucit, sângerând, găurit, terfelit, sfârtecat. Sinuciderea e răstignire. Pentru acest corp sloganuri ca „viața e scurtă și merită trăită” sunt vorbe în vânt. În fața acestei realități sintagmele motivaționale se blochează. Spectacolul funcționează ca un vaccin purificator și anti-superficialitate. Spectatorul se vindecă de clișeele sociale, înțelege boala și empatizează cu pacientul, căruia îi va zice:”plângi dacă mai poți, strigă sau șoptește, omoară-te dacă asta vrei. Eu sunt aici și te înțeleg”.

„Depresia a depășit de mult granițele clinicii instituționalizate, devenind un fel de trend în cadrul așa zisei estetici contemporane. Prin acest spectacol doresc să contramandez toate aceste curente ale superficialității, abordând problematica la justa ei greutate. Această suferință psihică a devenit extrem de frecventă la nivel mondial. În Europa, conform statisticilor, din 1.000 de adulți 58 prezintă tulburare depresivă majoră. (Adică 33,4 milioane de persoane). În România peste un milion de persoane suferă de depresie, iar aceasta, netratată, poate duce la suicid. Da, cred cu tărie că arta are puterea de a vindeca, dar în viziunea mea întalnirea cu adevărurile spirituale nu se poate manifesta decât convulsiv. Îmi doresc ca spectatorii mei să iasă în tăcere, tăcerea asta însă nefiind una mută, ci una care strigă atât visceral cât și cerebral. Prin urmare vă provoc cu un vaccin anti-superficialitate și vă aștept să veniți în număr cât mai mare”, a spus Cristian Grosu, regizorul spectacolului.

Sarah Kane autoarea piesei, a fost o dramaturgă engleză, cunoscută pentru piesele sale care tratează teme despre dragoste răscumpărătoare, dorință sexuală, durere, tortură - atât fizică, cât și psihologică - și moarte. Ele se caracterizează printr-o intensitate poetică, un limbaj împiedicat, explorarea formei teatrale și, în lucrarea ei anterioară, utilizarea acțiunii în scenă extremă și violentă.


Cu: Alexandra Cheroiu
Regia: Cristian Grosu

abonare newsletter