Actualitate

Dezastrul administraţiei Tişe. Preşedintele CJ Cluj şi-a impus, ilegal, propriii oameni în Consiliul de Administraţie de la Aeroport

Curtea de Apel Cluj a decis definitiv că hotărârea Consiliului Judeţean prin care a fost schimbată componenţa Consiliului de Administraţie (CA) de la Aeroport s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale. În încercarea de a scăpa de directorul Aeroportului, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, şi-a “plantat” propriii oameni în CA, dar judecătorii au decis că această manevră s-a făcut în mod ilegal.

Reamintim că în luna iunie, judecătorii de la Tribunalul Cluj au anulat hotărârea Consiliului Judeţean prin care a fost schimbată componenţa Consiliului de Administraţie de la Aeroport. Astfel că cei trei noi membri numiţi de Tişe, Daniel Persu, Diana Rădulescu şi Valentin Grigoriu nu mai fac parte din CA-ul Aeroportului.

Magistraţii au arătat că prin numirea lui Daniel Persu, Dianei Rădulescu şi a lui Valentin Grigoriu (primii doi fără nicio experienţă în domeniul aviatic), Consiliul Judeţean a emis acte nelegale care afectează siguranţa traficului aerian şi care duc la destabilizarea Aeroportului.


Între timp, Consiliul Judeţean a atacat cu recurs hotărârea, iar Curtea de Apel s-a pronunţat, ieri, definitiv.

Menţine hotărârea atacată. Respinge recursurile declarate de Consiliul Judeţean Cluj împotriva sentinţei civile din 12 iunie 2019 pronunţată de Tribunalul Cluj. Decizia este definitivă. Pronunţată la data de 22 noiembrie”, se arată în soluţia pe scurt a magistraţilor.


Ce a stabilit anterior Tribunalul Cluj?

“Respinge excepţiile invocate. Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanţi în contradictoriu cu instituţiile pârâte Consiliul Judeţean Cluj şi judeţul Cluj. Suspendă efectele executorii ale HCJ Cluj nr. 33/2019 până la soluţionarea definitivă a cauzei. Anulează HCJ Cluj nr. 33/2019. Respinge cererea de constatare a suspendării de drept. Obligă instituţiile pârâte la plata în favoarea reclamanţilor din dosar a cheltuielilor de judecată constând în 70 lei taxă de timbru şi câte 2000 lei onorariu avocaţial în favoarea fiecărui reclamant”.

Miza procesului

În 2017, consilierii judeţeni votau celebra Hotărâre 220, prin care toţi directorii de regii din subordinea județului erau demişi, locul lor urmând să fie luat de consilii de administraţie numite pe criterii politice. Baza legală invocată a fost OUG 109/2011, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.


Prefectului județului Cluj, Aurel Cherecheş, a atacat în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Judeţean 220/2017, solicitând anularea acesteia, iar reprezentanţii conducerii aeroportului au invocat o excepţie de neconstituționalitate a unor prevederi din OUG 109/2011, care a dus la suspendarea procesului privind anularea hotărârii.

Astfel, dacă nu a reuşit să îl înlăture pe David Ciceo de la conducerea Aeroportului, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a schimbat componenţa Consiliul de Administraţie.


Reamintim că la începutul anului Alin Tișe a avut două tentative de a-i revoca din Consiliul de Administrație de la Aeroport pe Irimie Popa (PSD), Konnert Agnes (UDMR) și Viorel Federiga (PNL) “din cauza încălcării obligațiilor contractuale”. După ce a eșuat, președintele Consiliului Județean a decis ca acestora să li se alăture alte trei persoane.

Numiri controversate

Cei trei membri numiți de Alin Tișe au fost Daniel Perșu (comandor în rezervă, fost pilot militar la Câmpia Turzii și a condus până în 2015 Unitatea Specială de Aviație a MAI de la Cluj-Napoca), Diana Angelica Rădulescu (avocat în Baroul Bucureşti care a oferit, printre altele, consultanță firmei Rosal, companie care se ocupă de jumătate din salubrizarea Clujului) și Valentin Grigoriu (fost director al Aeroportului Băneasa cu afaceri controversate cu legături care ajung până la Dan Voiculescu sau Elena Udrea).


După numirea celor trei prin faimoasa Hotărâre de Consiliu Judeţean 33/2019, anulată efinitiv de judecători, conducerea Aeroportului Internaţional Cluj s-au plâns constant că aceştia blochează dezvoltarea instituţiei.

În vara acestui an, conducerea Aeroportului Internațional Cluj acuza pierderi de 22 milioane de euro, după ce membrii numiți de Alin Tișe în Consiliul de Administraţie nu au participat la o ședință necesară pentru accesarea de fonduri nerambursabile. De fiecare dată, cei trei au invocat motive medicale și/sau personale pentru a bune bețe-n roate Aeroportului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter