Actualitate

“Mutter Courage şi copiii ei” va deschide UTE Fest - Cluj

Premiera piesei “Mutter Courage şi copiii ei”, de Bertold Brecht și Paul Dessau, în regia lui Armin Petras, va avea loc în 19 noiembrie și va deschide oficial Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa.

Spectacolul este rezultatul unei coproducții internaționale a Teatrului Maghiar de Stat (TMS) Cluj și Staatsschauspiel Dresda, premiera versiunii de la Dresda având loc la sfârșitul lunii septembrie.

Directorul de programe Zoltan Csep a dialogat cu creatorii despre procesul montării spectacolului. Armin Petras a evidențiat diferențele dintre tradiția teatrală germană și cea maghiară, ceea ce a făcut ca perioada repetiţiilor să fie una interesantă. În același timp, a considerat important să sublinieze rolul corului format din actori și studenți de la actorie.


„Personajele ușor de recunoscut se află pe scenă, cu toate acestea, ceilalţi, mulțimea care se grăbește pe scenă, ei reprezintă întruchiparea războiului ca atare. Montarea a fost foarte scurtă și intensă, dar sunt fericit, pentru că viziunea pare să funcționeze. Războiul nu este purtat doar de politicieni, el există și pe internet sau între culturi, de aceea textul lui Brecht rămâne foarte relevant şi astăzi", a spus regizorul.

Designerul de costume al spectacolului, Cinzia Fossati, s-a străduit să creeze costume abstracte care nu sunt specifice unei anumite perioade, dar care susțin lumea şi atmosfera instabilă, de război, a producției.


Julia Laczo, care joacă rolul principal, a vorbit despre acesta. „A juca rolul Mutter Courage este o provocare uriașă. Ea este o femeie puternică, inteligentă și este o femeie de afaceri foarte bună. Genul de femeie care nu și-ar putea exprima niciodată dragostea, decât cu o palmă, cel mult. Nu face nimic întâmplător, plănuiește totul temeinic, și atât de precis, încât nici nu observă că își pierde copiii de lângă ea. Oricum ar fi ea, datorită forţei și durității sale, nu îşi dăunează doar sieşi, ci şi propriilor săi copii”.

Echipa de creație a fost formată și din scenograful Olaf Altmann, designerul de costume Cinzia Fossati, coregraful Denis Koone Kuhnert, dramaturgul Katrin Schmitz și designerul de lumini Norman Plathe-Narr.


În „Mutter Courage” mai joacă Zsuzsanna Totszegi / Maria Tomoiagă, Andras Buzasi, Csaba Marosan, Ferenc Sinko, Szabolcs Balla și Emoke Kato. Protagoniştii scenelor de mulţime sunt Timea Jerovszky, Csilla Varga, Gizella Kicsid, Kinga Otvos, Alpar Fogarasi, Robert Vass Laczko, Adrian Nicolae, Antonella Abraham, Janos Platz, Szilard Peter Szocs, Gellért Szalantai, Norbert Szallos, Brlint Elod, Mate Erdei, Timea Gyenge, Gellert Nagy, Kristof Nagy Kopeczky, Szabolcs Orban, Kata Panczel, Melinda Sepsi, Noemi Szanttus, Zsuzsa Tatar, Peter Varga, Aron Wagner.

Ultimele Stiri
abonare newsletter