Actualitate

7% dintre români și-ar vinde votul pentru 1.000 de lei

Participanții la un studiu au fost rugați să spună dacă și-ar vinde votul pentru o sumă de bani. Răspunsul este unul îngrijorător.

Sociologul Vasile Dâncu, fondator al Casei de cercetări sociale IRES, a dezvăluit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că un sondaj efectuat în februarie anul acesta a inclus „experimentul CTP”, în care participanții la au fost rugați să răspundă la întrebarea: „Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a făcut o propunere privind votul: statul să le permită oamenilor să aleagă între a primi o sumă de bani (să zicem 1.000 lei) sau să voteze. Cum vi se pare o astfel de propunere?” Sociologul spune că rezultatele sunt „îngrijorătoare”: 7 la sută dintre români au spus că ar accepta să își vândă votul pentru 1.000 de lei.

„Am pornit de la o afirmație surprinzătoare pe care a făcut-o într-o emisiune a dvs dl Cristian Tudor Popescu în care a spus că ar trebui să încercăm ca unora care nu au cultură politică sau se duc la vot cu alte scopuri sau nu înțeleg ce se întâmplă în România mai bine să li se dea o sumă de bani ca să nu participe la vot. Ceea ce scriitorul și jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus a fost o metaforă distopică, să spunem așa, pentru că e scriitor de SF, însă noi am luat-o în serios și am zis totuși să testăm acest lucru: ce părere au oamenii despre afirmația lui, punând-o într-o cheie serioasă, sociologică”.


Dâncu a spus că 13 la sută dintre respondenții la sondajul IRES din februarie 2019 au fost de părere că propunerea lui Cristian Tudor Popescu este una bună.

„Prima dată i-am întrebat ce părere au despre propunerea aceasta, dacă asta ar fi o propunere executivă, să spunem, și 13 la sută dintre români - dacă ne raportăm la listele electorale, 1,8 milioane de români, aproape electoratul unui candidat serios, din România din acest moment – au spus că e o idee bună. Apoi întrebați dacă ar accepta - și noi am pus o sumă de 1.000 de lei, o sumă mare pentru unii, pentru unii mică - dacă ar accepta să își vândă votul, 7 la sută dintre români au spus că ar accepta pe 1.000 de lei să își vândă votul”, a spus Vasile Dâncu.

Etichete: statistica vot
Ultimele Stiri
abonare newsletter