Actualitate

Sesizarea Tribunalului Cluj privind intrarea în legalitate a construcțiilor fără autorizație, respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins sesizarea Tribunalului Cluj privind intrarea în legalitate a construcțiilor fără autorizație.

Sesizarea Tribunalului Cluj privind intrarea în legalitate a construcțiilor fără autorizație, respinsă de ÎCCJ Sesizarea Tribunalului Cluj privind intrarea în legalitate a construcțiilor fără autorizație, respinsă de ÎCCJ

Astfel, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ÎCCJ a respins sesizarea Tribunalului Cluj de lămurire a unor prevederi din Legea 50/1991 și Legea 350/2001 privind intrarea în legalitate a construcțiilor fără autorizație. Mai exact, completul de la ÎCCJ a respins o sesizare în care se arăta că texte din cele două legi se bat cap în cap, scrie clujust.ro, care prezintă Decizia nr. 53 în dosarul nr. 1793/1/2019.

„Respinge sesizarea formulată de Tribunalul Cluj – Secţia civilă, în dosarul nr. 7486/211/2018, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile vizând interpretarea prevederilor art. 28 alin. (1) şi (2) coroborat cu art. 32 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, referitor la posibilitatea organului care a aplicat sancţiunea contravenţională de a dispune intrarea în legalitate şi menţinerea construcţiilor realizate fără autorizaţie de construire şi dacă sunt compatibile cu dispoziţiile art. 561  din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, cu modificările şi completările ulterioare, şi cum se interpretează dispoziţiile art. 561  din Legea nr. 350/2001 raportate la prevederile art. 28 alin. (1) şi (2) şi ale art. 32 din Legea nr. 50/1991. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă”, se arată în Decizia Înaltei Curți.


Vă reamintim că o instanță de la Tribunalul Cluj a sesizat, în iulie 2019, ÎCCJ pentru dezlegarea unei chestiuni de drept de mare importanță – intrarea în legalitate a unei construcții realizate fără autorizație. Mai precis, un cuplu din Cluj-Napoca și-a ridicat o casă fără autorizație de construcție și, după amendă, a solicitat Primăriei certificatul de urbanism pentru intrarea în legalitate a unei construcții realizate fără autorizație. Cuplul invocase la instanță faptul că texte din Legea 50/1991 și Legea 350/2001 se bat cap în cap.

Ultimele Stiri
abonare newsletter