Actualitate

După autobuzul fără șofer, Boc vorbește despre transportul care deplasează oamenii prin aer

Cluj-Napoca va fi primul oraş din România care ar urma să aibă, de anul viitor, autobuze fără şofer.

„Am declanșat proiectul care vizează implementarea pentru prima data în România a unui autobuz fără șofer. Acest proiect are două scopuri, în primul rând să racordeze Clujul la dimensiunea europeană a mobilității, asemenea proiecte cu titlu pilot mai există la Paris, Viena sau Lyon, în al doilea rând să branduim în continuare orașul ca oraș al inovării și inteligenței artificiale, adică orașul care are resurse pentru a pregăti slujbele viitorului, oraș care care prin excelență se definește prin cercetare, dezvoltare, inovare și inteligență artificială. Nu în ultimul rând, de a oferi în zona centrală a orașului o linie de transport care să deservească cele mai importante instituții și care, după aceea, de la un proiect pilot să devină un proiect generalizat, așa cum a fost proiectul autobuzelor electrice. Și vor fi resurse europene considerabile pentru susținerea a aceea ce înseamnă inteligență artificială, transport nepoluant. Vorbesc tot mai mult de inteligență artificială pentru că la Cluj avem resursa umană extraordinară care poate potența Clujul și poate pune orașul pe harta Europei”, a spus primarul Emil Boc, joi dimineața, la un post de radio.

Mai mult, primarul Clujului a vorbit, în premieră, despre mobilitatea aeriană urbană.


„Ele vor fi puse în circulație cu grad maxim de siguranță posibil. Nu vor lua decizii decât în maximă siguranță pentru a proteja călătorii. Noi mai avem un an la dispoziție pentru a pregăti acest proiect și evident tehnologia va evolua foarte mult. Lumea discută de urban air mobility. A trecut la nivelul în care anumite companii de taxi realizează în America așa numita mobilitate cu taxi prin aer pe baza unui sistem de drone, decolare și aterizare pe verticală, autonomie până la 160 de kilometri. Lumea evoluează foarte rapid în materie de tehnologie”, a conchis Boc.

CITEȘTE ȘI: Să zâmbim cu Emil Boc! Proiectul futurist pe care îl vede pe viitor și la Cluj-Napoca: „Dar există deja!” :)

Ultimele Stiri
abonare newsletter