monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Produse handmade - de la hobby la afacere, via online (P)

Activitățile independente, part time, atrag tot mai multe persoane ce își valorifică unele pasiuni și abilități.

Având la dispoziție inspirație din belșug pe internet, se pot realiza diverse produse handmade, la mare căutare în prezent, pe o piață unde consumatorii apreciază calitatea și unicitatea în dauna articolelor realizate în serie, în regim de fabrică. Există așadar un potențial real pentru astfel de afaceri, iar cei care se dedică pot începe cu un hobby profitabil și pot ajunge la o activitate antreprenorială autentică.

Gama de produse handmade este extrem de largă. Cel mai des este vorba despre accesorii și bijuterii (din materiale ieftine, chiar neconvenționale), decorațiuni interioare, produse fashion, dar se poate merge și spre cosmetice (de exemplu săpunuri) și chiar la unele produse alimentare. Exemple sunt multe la o simplă căutare de produse handmade pe Google. De altfel, aici este și marele potențial al acestor mici afaceri pornite din pasiune: internetul poate fi canalul principal de vânzări.


Cei mai mulți viitori antreprenori încep să își popularizeze produsele handmade pe rețelele de socializare, în grupurile de prieteni, dar și în grupurile extinse - local, regional și chiar național. În paralel, se pot lista produsele pe website-uri de anunțuri gratuite, iar din momentul în care există o formă de organizare comercială (pentru vânzări fiscalizate) se poate colabora și cu platformele de tip market-place.

Pasul real de la hobby la afacere este însă realizarea unui magazin online propriu, cu un brand asumat și posibilitate de comerț în adevăratul sens al cuvântului. Dacă nu ai un buget prea mare de start și nu poți realiza o promovare amplă, poți începe fără un sediu dedicat și fără angajați - vei folosi propria locuință, atât timp cât ai spațiul necesar și lucrezi mai mult pe bază de comenzi. Totul depinde de tipul activității, de necesitatea unui stoc, de disponibilitatea de resurse umane (ideal este să te ajute familia, cei apropiați, dacă au și ei timp liber și doresc să se implice). Când afacerea crește, va trebui oricum să recrutezi personal în plus și să alegi un spațiu logistic în afara casei, pentru producție, depozitare, operare comenzi.


Online-ul te ajută să ajungi rapid la persoane de oriunde, deci produsele tale pot să fie comandate și livrate prin curier a doua zi în orice localitate din România. În funcție de ceea ce produci, ai putea avea și clienți internaționali, caz în care ar trebui să ai o versiune de website în limba engleză. De altfel, website-ul va fi motorul afacerii tale, canalul principal de vânzări. Este important să ai o platformă flexibilă de e-commerce, bine adaptată conceptului tău de business.

Acordă atenție detaliilor și colaborează cu profesioniști la partea de programare web, design web și optimizare pentru motoarele de căutare. Nu uita de hosting, căci de găzduirea web depinde modul în care sunt afișate paginile website-ului. Ai nevoie de servicii de gazdurie web care îți garantează uptime foarte aproape de permanență și viteză mare de încărcare a fiecărei pagini. Vorbim despre e-commerce, de comenzi online, deci nu trebuie să faci niciun compromis la acest capitol! Cu timpul, vei putea trece de la un pachet standard de găzduire, la un server dedicat, în momentul în care website-ul tău va avea mulți vizitatori și vei dori resurse la modul exclusiv.