Actualitate

Opinie: Deschide Nokia seria investitorilor care părăsesc România?

<p><img src="documente/stories/08_august/29_ziua/03-mircea marian.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Închiderea fabricii Nokia de la Cluj este un mic dezastru pentru economia României.</p>

Producătorul finlandez de telefoane era al doilea mare exportator al ţării (9% din totalul vânzărilor peste graniţă). Doar Dacia Piteşti exportă mai mult. Prin plecarea celor de la Nokia, peste 2.000 de oameni își pierd locul de muncă, dar încă nu cunoaştem efectele asupra furnizorilor locali care lucrau cu finlandezii.

Ce-i de făcut? Nu cred că soluţia este să stăm şi să-i înjurăm pe capitaliștii sălbatici care nu vor decât profit! Dacă în 2008 am fi știut că Nokia ar putea să închidă fabrica de la Jucu în câțiva ani, tot nu am fi refuzat o asemenea investiție. Nu trebuie să ne pară rău pentru faptul că autoritățile locale au investit în infrastructura din Jucu – era nevoie de refacerea acelei șosele. Timp de trei ani de criză, cei din Jucu şi din apropiere au beneficiat de un loc de muncă, pe care altfel probabil că nu l-ar fi avut. Da, eram mai fericiți dacă povestea dura măcar până prin 2020, dar nimeni nu putea anticipa situația dezastruoasă în care cei de la Nokia s-au plasat singuri, prin incapacitatea de a dezvolta telefoane inteligente capabile să concureze iPhone sau Samsung Galaxy.


Acum este însă un bun prilej să ne întrebăm ce putem face pentru ca plecarea celor de la Nokia să nu fie începutul unei serii de relocări. Investițiile străine au scăzut deja puternic – cu 30% mai puțin decât anul trecut. Forța de muncă din România este din ce în ce mai scumpă şi mai prost calificată, acesta fiind efectul perioadei în care universitățile s-au transformat în fabrici de diplome. Infrastructura se îmbunătățește prea încet, procesele din instanţe durează ani întregi, iar corupția continuă să gripeze deciziile politice și judecătorești. Pe acest fond, se aude tot mai frecvent că există posibilitatea ca şi alţi mari investitori străini să plece către ţări unde ar produce mai ieftin. Chiar preşedintele Băsescu a lansat, joi, un avertisment şi a cerut guvernului să „acţioneze”.

Iar preşedintele are probabil informaţii... Sunt localităţi monoindustriale unde închiderea uzinei care ţine în spate întreaga comunitate ar însemna o dramă incoparabil mai mare decât cea de la Jucu. Să ne gândim ce s-ar întâmpla dacă la Galaţi, Arcelor Mittal...


Mircea MARIAN,
jurnalist TVR Info

abonare newsletter