monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Călătorii de toamnă (P)

În Romania, sezonul toamna transformă totul într-un ținut de răsfăț. Culorile naturii sunt fermecatoare, iar prețurile în scădere, vremea bună, calmul turistic parcă te îndeamnă să pornești la drum înainte de venirea înghețului, autoturismul personal ieșind din discutie.

Așa că am închiriat o masina o mașină Dacia Duster în condiții foarte avantajoase de la firma PHP Rent a car. Am pornit la drum spre Munții Apuseni unde peisajele pot concura și chiar le depășesc pe cele din Elveția sau Austria.


Ne-am cazat la o pensiune din comuna Arieșeni în apropierea cătunului Casa de Piatră.  Aici am fost cu cinci ani în urmă și am rămas cu nostalgia revederii unor locuri și a unor oameni minunați. Revederea a fost o imensă bucurie. Este și locul unde a fost descoperită una dintre cele mai vechi relicve ale omului de Neanderthal. Tot aici este adăpostit un bloc de 1000  de metri cubi de gheață și multe alte formațiuni de stalactite, coloane și cristale de calcit. Merită de vizitat.

Am fost foarte inspirați închiriind o mașină mai înaltă deoarece altfel ar fi fost un adevărat hazard să călătorim în bune condiții pe un drum forestier de 15 kilometri  cu denivelări adânci. De asemenea echipamentul de excursie este obligatoriu.

Unul dintre obiectivele pe care ni l-am propus să-l vizităm în această toamnă în Munții Apuseni, pentru că e destul de greu să cuprindem toate obiectivele turistice deodată a fost Peștera Urșilor din satul Chișcău. Această peșteră are 1500 de metri este unică în Europa deși este descoperită relativ recent, în anul 1975. Se zice că a fost locuită de ursul de cavernă, în galeriile peșterii găsindu-se fosilele acestuia, precum si fosile de capră neagră, de leu și hienă de peștera. De o frumusețe aparte sunt Galeria Lumânărilor cu stalactite în formă de lumânare și alte formațiuni  care îți pun imaginația la încercare.

Costul unui bilet în Peștera Urșilor este de 15 lei și poate fi vizitată în grup cu ajutorul unui ghid, în fiecare zi începănd de marți până duminică între orele 10-17.

 Dacă tot ne-am încumetat  la drum, călătoria cu mașina închiriată de la PHP Rent a car decurgând foarte bine am vrut ca în toamna acestui an să nu ratăm nici  Casa memorială Avram Iancu. Această casă are desigur specificul  moțesc al anilor 1800, dar care datorită anexelor construite ulterior a devenit un minunat complex spre încântarea celor care îl vizitează.

Aici am văzut certificatele școlare ale celui care a devenit un mare revoluționar al neamului românesc. Am mai văzut documente care atestau modul de pregătire a mișcării conduse de Avram Iancu, dar și unelte, tulnice, donițe și îmbrăcăminte din acea vreme.

Ni s-a părut interesantă ideea de a vizita în această toamnă și Galeriile Romane de la Roșia Montana, vechi de aproape 2000 de ani, care sunt printre cele mai vechi exploatații miniere din Europa. Aceste galerii sunt făcute de către romani cu piatra și ciocanul. Descoperirile arheologice făcute aici sunt un punct forte pentru introducerea localitătii în patrimoniul UNESCO.

Am vizitat și muzeul aflat în centrul localității numit Aurul Apusenilor, muzeu  creat de oameni pasionați de istoria locului și care ne ajută să ne creăm o imagine despre activitatea minerilor în secolul trecut.

Desigur, tot acest periplu ar fi putut continua deoarece Munții Apuseni sunt foarte bogați în oferte atractive, iar parfumul acestei toamne de rod bogat te îndeamnă fără încetare la drum, însă ne-am propus ca în acest an să ne oprim pentru a lăsa continuarea în alte anotimpuri care aduc o percepere deosebită prind creerea unui alt context, alt peisaj, alte culori…