Actualitate

Stadionul „Cluj Arena”, inaugurat cu şuturi la poartă şi focuri de artificii

<p><img src="documente/stories/10_octombrie/03_ziua/01 inaugurare cluj arena stadion_sc_340.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Noul stadion a impresionat pe toată lumea, de la oficialităţi la oameni de rând.</p>

Cel mai modern stadion al Clujului, „bijuteria” de Champions League, a fost inaugurat sâmbătă, în prezenţa a numeroase oficialităţi naţionale, judeţene şi locale, în frunte cu premierul României, Emil Boc şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

După tăierea panglicii inaugurale, oficialităţile au păşit pe gazonul „Cluj Arena”, unde au ascultat imnul naţional. Apoi, pe cele două tabele de marcaj ale arenei a fost proiectat un film despre istoria vechiului stadion „Ion Moina” şi despre construcţia noii arene. Rând pe rând, autorităţile au luat cuvântul pentru a vorbi despre ceea ce înseamnă pentru Cluj şi pentru sport noua arenă. Printre cei care au vorbit s-au numărat premierul Emil Boc, ministrul Elena Udrea, prefectul Florin Stamatian, fosta mare atletă Iolanda Balaş Soter, mitropolitul Andrei Andreicuţ, episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, constructorii arenei, între care preşedintele ACI Cluj, Ioan Aşchilean şi rectorul UTCN, Radu Munteanu, preşedintele de onoare al Universităţii Cluj, Remus Câmpeanu şi, ultimul, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe.


Boc: „Gazonul şi imnul corect, două lucruri mai bune ca la Bucureşti”

„Este un moment istoric pentru sportul românesc, dar şi pentru Cluj-Napoca. De astăzi (de sâmbătă, 1 octombrie – n.r.) avem la Cluj o arena naţională de talie mondială. Este o bucurie foarte mare pentru mine să văd că obiectivele majore ale Clujului se realizează unul după altul. La fel ca la Bucureşti, Guvernul s-a implicat pentru a susţine performanţa infrastructurii de talie europeană. Guvernul a investit 14 milioane de euro aici la Cluj şi se va implica oriunde în ţară pentru a susţine performanţa”, a spus premierul Emil Boc în discursul său. Mai mult, el s-a arătat mândru că la Cluj nu sunt problemele care au existat pe arena naţională din Bucureşti. „Cu siguranţă, două lucruri sunt mai bune ca la Bucureşti: gazonul şi imnul, care a fost intonat corect”, a subliniat Emil Boc.


Udrea: „Mă bucur că nu plec cu gazonul în tocuri”

„Nu numai sportul va avea de câştigat de pe urma arenei din Cluj, ci şi organizatorii de evenimente. Clujul va avea posibilitatea să organizeze aici tot felul de evenimente. Turismul de competiţii este o posibilitate de a aduce cât mai mulţi turişti, iar «Cluj Arena» este un astfel de obiectiv. Mă bucur că nu o să plec de aici cu o brazdă de gazon în tocuri”, a spus şi ministrul Elena Udrea.


Preşedintele ACI Cluj – liderul consorţiului care a construit stadionul, Ioan Aşchilean a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au pus umărul la ridicarea „Cluj Arena”. „Am adus cu mine lista miilor de oameni care au lucrat la un moment sau altul aici. Nu am să citesc lista acum, deşi mi-aş dori acest lucru, dar am să-i rog pe oficialii Consiliului Judeţean să le scrie numele cu cerneală în Cartea de Aur a stadionului. Avem un stadion foarte frumos, o spun din inimă deoarece este copilul nostru”, a rostit Aşchilean în discursul său.

 


Tişe: „Am creat o bucurie enormă multor clujeni”

Vizibil emoţionat, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a luat ultimul cuvântul. „Am promis acum doi ani o arenă pe care clujenii o aşteptau de 20 de ani. Mi-am asumat singur o decizie extrem de importantă. Mulţi oameni şi politicieni au crezut că o să eşuez. Mă bucur nespus că am reuşit şi am creat o bucurie enormă multor clujeni. Ani de zile, asemeni multor clujeni, am privit şi eu înspre autorităţile locale, aşteptând să facă ceva. Promisiunile fără acoperire m-au dezamăgit şi pe mine. Când am avut oportunitatea să fac ceva, am făcut şi, iată, acum, inaugurăm noua arena. Nu puteam să-i dezamăgesc pe clujeni, iar acum avem un stadion la standard Elite şi cea mai modernă pistă de atletism din ţară. «Cluj Arena» are o poveste frumoasă. Arena a fost ridicată într-un timp record, de doi ani, cu costuri mult mai mici decât alte stadioane. Spre exemplu, «Naţional Arena» a costat de şapte ori mai mult”, a arătat Tişe. La finalul discursului, el le-a acordat tuturor consilierilor judeţeni din mandatul 2008-2011 diplome de excelenţă.


Au testat gazonul cu lovituri de la 11 metri

La finalul ceremoniei, premierul Emil Boc a fost primul care a testat gazonul. El a tras la poartă de mai multe ori de la 11 metri, fiind urmat de preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe şi de actorul Florin Piersic. Printre cei care au mai tras la poartă s-a mai numărat şi fosta glorie a Universităţii Cluj, Remus Câmpeanu.

„E un moment de suflet pentru că Universitatea Cluj se întoarce acasă. Îmi amintesc vremurile când Tim Câmpeanu executa cu latul, impecabil, în dreapta jos. Am încercat să-l imit. A doua oară mi-a ieşit, aşa un pic. Mai am de învăţat. Încă de când eram în liceu îmi plăcea să vin să stau în tribuna din dreapta oficialei şi mă leagă multe amintiri de suflet de meciurile Universităţii Cluj. Sunt sigur că vom fi martori la multe succese de aici înainte ale Universităţii, eu sper că şi în cupele europene. Sper ca Universitatea să câştige meciul de inaugurare a stadionului. Aş vrea să fiu aici, dar probabil că programul de la Bucureşti nu-mi va permite. Oricum, cu sufletul voi fi alături de clujeni şi la data meciului”, a declarat premierul Emil Boc după ce a executat mai multe penalty-uri.

Înainte de a părăsi „Cluj Arena”, premierul a fost invitat să facă un tur al stadionului, alături de ceilalţi participanţi la inaugurare. Printre aceştia s-au mai numărat atleta Gabriela Szabo, vicepreşedintele Universităţii Cluj, Florin Bolchiş, primarul Clujului, Sorin Apostu, consilieri locali şi judeţeni, parlamentari, şefi ai unor instituţii deconcentrate şi primari din întreg judeţul.

80.000 de oameni au vizitat stadionul

După inaugurarea oficială, începând cu ora 14, clujenii au luat cu asalt „Cluj Arena”, în cadrul zilei porţilor deschise. În total, peste 80.000 de oameni au vizitat noua arenă sportivă a judeţului. Organizatorii au distribuit pliante de prezentare a „Cluj Arena” şi peste 35.000 de vizitatori au completat biletele pentru tombolele special organizate de-a lungul zilei. În cadrul porţilor deschise au fost organizate mai multe momente în care peste 700 de sportivi clujeni şi antrenorii acestora au fost premiaţi de către autorităţile judeţene pentru performanţele obţinute de-a lungul anului 2011. Pe noul gazon al arenei s-au desfăşurat un meci demonstrativ de fotbal feminin, meciuri şi antrenemente ale grupelor de copii de la cluburile clujene, demonstraţii de majorete. Pe tot parcursul zilei vizitatorii au putut afla date despre noua arenă din spoturile prezentate la sistemul electronic de afişaj al stadionului, care au prezentat şi momente filmate cu părerile vizitatorilor.

„Cred că a fost o zi a tuturor clujenilor. O demonstrează şi numărul mare de vizitatori ai arenei, fapt care ne arată, dacă mai era nevoie, că acest stadion a fost îndelung aşteptat de membrii comunităţii noastre. Sunt foarte fericit că am ajuns la acest moment, prin care Clujul marchează împlinirea unei noi etape. Vă asigur că lucrurile nu se vor opri aici, iar noi vom continua să promovăm proiecte care vin în întâmpinarea nevoilor concetăţenilor noştri”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. Ziua porţilor deschise la „Cluj Arena” s-a încheiat cu un impresionant foc de artificii.

Urmează concertele

Vă reamintim că în zilele de 8 şi 9 octombrie anul curent, „Cluj Arena” va găzdui concertele susţinute de către trupele Scorpions şi Smokie. Alături de Scorpions, în prima zi vor mai concerta Voltaj, Semnal M, Sensor şi Grigore Leşe, în timp ce în a doua zi legendara trupă rock britanică va fi prefaţată de recitalurile susţinute de Smiley, Pasărea Colibri, Loredana cu Agurida şi Horea Brenciu&HB Orchestra. În data de 11 octombrie este programat meciul amical susţinut de „U” Cluj în compania echipei antrenate de Dan Petrescu, Kuban Krasnodar.

Stadion la standarde Elite, finanţat de Consiliul Judeţean şi Guvern

Stadionul „Cluj Arena” are un număr de 30.335 de scaune, în diferite nuanţe de gri. Dintre acestea 629 de scaune sunt pentru VIP, clasa business, 748 VIP, clasa standard, iar 87 de scaune sunt VVIP. La acestea se adaugă 32 de locuri pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii, 168 de scaune destinate presei şi 114 scaune pentru comentatorii TV, în timp ce 29.557 de scaune sunt destinate spectatorilor.

Stadionul a fost construit de consorţiul format din ACI Cluj, Con-A Sibiu (ambele societăţi cu capital 100% românesc), Transilvania Construcţii, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Dico şi Ţigănaş, Bogart Construct SRL, DAS Engineering şi Grup 4 Instalaţii la cele mai noi standarde UEFA şi FIFA, pe locul fostului stadion “Ion Moina”.

Costurile arenei s-au ridicat la 44 de milioane de euro cu TVA, 70% din bani fiind asiguraţi de Consiliul Judeţean Cluj, iar restul de 30% au fost alocaţi de Guvernul României.

Ultimele Stiri
abonare newsletter