monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Cum organizează o firmă de servicii funerare din sectorul 1 pomana și parastasul? (P)

Atunci când aud de "servicii funerare", cei mai mulți oameni se gândesc strict la transportul persoanei decedate la biserică și la cimitir și organizarea efectivă a înmormântării acesteia.

Totuși, o firmă profesionistă de servicii funerare din sectorul 1 al Capitalei, așa cum este Casa Bucur, va avea grijă de o sumedenie de alte aspecte. Printre ele, se numără consultanța funerară predeces, repatrierea și îmbălsămarea/tanatopraxia, dar și produse precum sicrie, coroane, jerbe și monumente funerare.

Cu toate acestea, în articolul de față ne vom concentra pe un alt aspect cu o mare însemnatate religioasă, dar și umană. Este vorba despre pomană și parastas și modul în care aceste două tradiții sunt organizate și respectate cu strictețe de o casă de servicii funerare sector 1. Pentru a veni în ajutorul dumneavoastră, care cu siguranță nu veti avea timp să vă ocupați de toate cele necesare în momentul decesului unei rude apropiate, Casa Bucur vă va sprijini.

Această firmă de servicii funerare din sectorul 1 îți pune la dispoziție un set complet, format din următoarele produse:

- 12 farfurii cu mâncare gătită (de post sau de dulce) și 6-12 produse înfoliate;
- 12 căni, 12 furculițe / linguri, 12 pachete (cu 8 până la 10 produse de post sau de dulce fiecare);
- 2 platouri cu colivă;
- o sticlă de vin (1 litru), o sticlă de vin + ulei (0,5 litri);
- un set de pahare de plastic, un set de lingurițe de plastic;
- 3 colaci;
- 24 de lumânări.

Exemplul prezentat mai sus este cel al unui pachet standard oferit de firma de servicii funerare din sectorul 1, însă acesta se poate modifica oricând, la cererea dumneavoastră. În plus, în alcătuirea sa, casa de pompe funebre va ține cont de preferințele dumneavoastră sau ale persoanei trecute în neființă, exprimate înainte de nefericitul eveniment. De asemenea, trebuie să știți că, dacă doriți ca pomenirea să se desfășoare într-un cadru potrivit, Casa Bucur vă pune la dispoziție restaurantul propriu, cu meniuri personalizate.

După înmormantare, familia decedatului organizează un praznic la care sunt invitați apropiații acestuia, dar și persoanele care au ajutat cu pregătirile pentru înhumare. Aceștia trebuie să mănânce în liniște și cumpătare și să spună "Dumnezeu să-l / să o ierte!" în loc de "Noroc!", atunci cand ciocnesc paharele. Similar, atunci când primesc o haină sau un vas de pomană, aceștia trebuie să spună "Dumnezeu să primească!" în loc de "Mulțumesc!".

Conform tradițiilor bisericesti, pomenirea celor trecuți în neființă se face la intervale regulate după tragicul deznodamant, în zile cu însemnatate religioasă, după cum urmează:

- la 3 zile, în cinstea Sfintei Treimi și a Învierii din morți a Mântuitorului în cea de-a treia zi (de obicei, această pomenire coincide cu ziua înmormântării);
- la 9 zile, în amintirea ceasului al 9-lea, când Iisus Hristos, înainte de a muri, a făgăduit tâlharului Raiul;
- la 40 de zile, în amintirea înălțării la cer a Mântuitorului (pentru ca și sufletul răposatului să se înalțe la cer);
- la 3 luni, 6 luni și 9 luni, în cinstea Sfintei Treimi;
- la 1 an, ținând cont de tradiția conform căreia ziua sfinților este ziua în care aceștia au murit;
- în fiecare an până la 7 ani de la moarte, ultima pomenire anuală amintind de cele șapte zile ale Creației.