Actualitate

Românii sunt nefericiţi, dar rămân totuşi optimişti

<p />Un studiu realizat în luna septembrie de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) Cluj-Napoca arată că românii sunt îngrijoraţi, fatalişti, nefericiţi, rezervaţi, dar în acelaşi timp optimişti şi mândri că sunt români.

De asemenea studiul relevă faptul că printre cele mai mari îngrijorări ale românilor, în momentul de faţă, se află nivelul corupţiei, salariile, sistemul de sănătate şi prăpastia dintre oamenii bogaţi şi cei săraci, în legătură cu acest fapt fiind îngrijoraţi peste 80% dintre respondenţi. Cea mai importantă problemă a ţării este lipsa locurilor de muncă, consideră 12% dintre cei chestionaţi.

Situaţia economică a ţării este percepută ca fiind proastă sau foarte proastă în acest moment de către 81% dintre respondenţi, în timp ce doar 15% consideră că aceasta
este bună sau foarte bună. Lipsa banilor şi starea materială în general este identificată ca fiind cea mai mare problemă personală. Şi starea precară de sănătate constituie unul dintre motivele de îngrijorare pentru o cincime dintre români.


Totodată, studiul arată că există mai mulţi români nefericiţi decât fericiţi (47% vs. 40%), în timp ce 12% dintre români nu se consideră nici fericiţi, nici nefericiţi.
Şi totuşi, rămânem optimişti, 52% dintre noi considerând că peste cinci ani economia ţării va merge mai bine, în timp ce 11% consideră că aceasta va fi la fel, iar 26% sunt de părere că va fi mai proastă.

Ancheta a fost realizată telefonic, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1383 de indivizi de 18 ani şi peste.   D.B.M.

Ultimele Stiri
abonare newsletter