monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Servicii de rent a car Cluj de la intermediari sau de la prestatori? Avantaje și dezavantaje (P)

Serviciile de rent a car din Cluj au cunoscut o creștere explozivă în ultimii ani și continuă să se dezvolte într-un ritm tot mai accelerat.

Fiind un domeniu flexibil, este necesară o continuă  adaptare la cerințele pieții, care devin tot mai stricte de la an la an. Frecvent, transportul este asociat cu ideea de turism, însă deplasările în scop turistic nu sunt întotdeauna cele care susțin piața de rent a car, deși într-adevăr are un rol important în procesul de rent a car.

Specificul firmelor de rent a car din Cluj


Firmele de rent a car Cluj sunt extrem de diverse și oferă servicii complexe. Unele sunt nișate pe o anumită categorie de nevoi pe care doresc să le satisfacă, în timp ce altele se adresează unei categorii largi de cerințe, mai mult sau mai puțin specifice. 

În acest sens, piața de rent a car Cluj este saturată de prezența firmelor internaționale, care au un renume cunoscut în lume și în Europa. Acestea sunt, în principal polurile de atracție pentru pasagerii străini. Nu este greu de intuit faptul că unele persoane merg la sigur: preferă să închirieze mașini de la firmele cu care sunt obișnuiți (dacă sunt familiarizați deja cu tarifele și procedurile anumitor companii). În caz contrar, aleg să utilizeze serviciile de rent a car Cluj (în cazul în care se află la prima închiriere) la recomandarea unor cunoscuți sau pur și simplu datorită sonorității numelui și a imaginii create. Desigur, nu se exclude nici motivația dată de tarife și, foarte important pentru unii, varietatea modelelor de mașini și anul de fabricație. 


Totodată, prezența punctelor de rent a car în aeroportul din Cluj este un real avantaj pentru firmele internaționale. Aeroportul este poarta de acces principală în/din oraș pentru transportul internațional, ceea ce face eligibil prezența punctului de primire / predare mașină poziționat în interiorul acestuia sau la o distanță cât mai apropiată. 

Se remarcă  și prezența unor firme naționale de rent a car în Cluj. Acestea au pornit timid în urmă cu câțiva ani și au reușit să se extindă în toată țara prin interesul pe care l-au acordat acestui domeniu, dar și prin adaptarea constantă la cerințele pieții, prin delimitarea unei strategii clare de dezvoltare. 


Fiind un lanț național, multe dintre aceste firme s-au adaptat perfect pentru piața de rent a car Cluj, reușind să câștige popularitate în rândul călătorilor consecvenți, atrăgându-și o clientelă stabilă. 

În inferioritate numerică considerabilă, serviciile de rent a car Cluj afirmă și prezența unor firme locale. Născute în urmă cu mulți ani, acestea reușesc să se desprindă de tiparul standard prin adaptarea concisă a procedurilor după o politică proprie care le permite și o anumită flexibilitate în ceea ce privește îndeplinirea unor nevoi specifice ale clienților.  Acest lucru este și prioritatea multor pasageri. 


Pe lângă aceasta, un cadru mai puțin rigid înlocuit cu unul jovial are o putere de atracție mai mare. Dacă alături de acestea raportul calitate-preț se încadrează în grile satisfăcătoare, atunci firmele locale de rent a car Cluj, deși nu au o imagine de brand creată la nivel mondial, devin poluri de atracție. 

Cea mai veche firmă locală de rent a car din Cluj-Napoca este Rodna. Prezentă pe piața clujeană din 1990, se adresează clienților prin servicii de calitate. Poziționată în incinta Aeroportului Internațional "Avram Iancu", Rodna rent a car Cluj vine în întâmpinarea clienților cu o gamă largă de mașini, de la clase mici până la clase de lux. Personalul amabil și atent la toate nevoile contribuie la o comunicare eficientă și astfel se găsește cea mai bună variantă pentru fiecare client. 


Firmele locale sunt, de regulă, firme mici. Astfel, în cadrul unei comunități restrânse, cadrul familial dată de angajați puțini, însă cu interese comune este transpus în relația cu fiecare client. Nu rare sunt situațiile când clienții pot beneficia de informații ce părăsesc sfera domeniului de rent a car.

Modalități de închiriere: intermediari sau direct de la surse?

În acest context, modalitatea de prestare a serviciilor de rent a car Cluj este puternic diferențiată de la tipul de la companie la companie. Ba mai mult, acest cadru a permis apariția unor intermediari care facilitează comunicarea dintre firmele de rent a car și potențialii clienți. 

Din punct de vedere a firmelor de rent a car, colaborarea prin intermediari aduce, categoric o serie de beneficii. Cel mai important este cel al vizibilității și construirii unei imagini de încredere care atrage clienții. Desigur, există și o serie de dezavantaje, însă acestea sunt interpretate diferit de fiecare companie în parte în funcție de obiectivul ei de marketing și modalitatea de prestare a serviciilor.

Ce putem spune în cazul cererii? Bulversați de o serie de oferte „de nerefuzat” prin toate canalele de promovare posibile, în momentul alegerii unui serviciu anume, intervine o serie de factori influențabili pentru fiecare persoană care dorește să beneficieze de acest serviciu. 

Astfel, de ce să apelezi la intermediari în defavoarea comunicării directe cu firma prestatoare de servicii? Iată câteva avantaje și dezavantaje.

Avantajele utilizării unei platforme de închirieri auto

Platformele de închirieri auto sunt modalități online de a achiziționa acest tip de serviciu. Acestea colectează într-un singur loc toate firmele de rent a car Cluj disponibile (desigur, în baza unui contract între compania respectivă și platforma online) și aduc în atenția potențialilor utilizatori oferte de închiriere, propuse după o politică proprie. În Cluj unele firme de rent a car locale aleg să colaboreze cu unele internaționale, fiind reprezentați direcți ale acestora. De exemplu, Rodna Rent a car reprezintă InterRent în Cluj-Napoca. Prin aceasta, firma este prezentă pe o platformă online care intermediază procesul de închiriere.  Care sunt avantajele unei astfel de platforme? 

1. Vizualizarea unei liste detaliate cu mașinile disponibile

Este ușor să îți poți alege mașina potrivită dintr-o listă lungă de variante. Site-urile online asigură astfel acces la variate posibilități concentrate în același loc, oferind posibilitatea comparării tarifelor de la companie la companie. 

2. Prețuri avantajoase garantate 

Garanția prețului este un factor pozitiv. În cazul rezervării unei mașini la un anumit tarif ți se garantează că nu vei fi încasat cu o altă sumă, deoarece, în majoritatea cazurilor, plata se face în momentul rezervării. 

3. Prezente la nivel mondial

Platformele se adresează la nivel mondial. Indiferent de locația în care se află utilizatorii, au acces la toate informațiile și ofertele disponibile din orice loc de pe glob. 

4. Companii de top 

Companiile internaționale de rent a car sunt prezente în mediul online prin intermediari. Astfel, poți apela de fiecare dată la cele mai cunoscute firme de rent a car.

5. Platforme ușor de utilizat

Site-urile care propun intermedierea închirierii unui autoturism sunt create metodic, ușor de folosit, intuitiv. Construite pe principii simple, acestea sunt traduse în mai multe limbi, iar, în unele cazuri chiar oferă posibilitatea de a analiza prețurile în moneda națională. Mai mult, ușurează căutarea prin aplicarea unor filtre, ce pot fi setate după nevoile fiecăruia. 

6. Game variate de mașini

Prezența multiplelor firme de rent a car asigură afișarea unor game variate de mașini, de la clase mici până la clase de lux. De asemenea, există variante posibile de orice tip și model de mașină, pentru o categorie amplă de nevoi. 

7. Acces la opiniile și experiențele altora

Categoria de review aduce un plus fiecărui utilizator. Fiecare persoană poate să facă o selecție strictă a firmelor de la care va închiria mașina, în funcție de părerile și experiențele altora. 

8. Call center non stop

Orice problemă întâmpinată poate fi rezolvată rapid cu ajutorul unui operator, disponibil non-stop. În unele cazuri, aceștia pot vorbi limba maternă a solicitantului. 

Dezavantajele utilizării unei platforme de închirieri auto

Domeniul închirierilor auto implică o serie de condiții serioase, care ne pot influența alegerea. Este benefică o analiză atentă asupra aspectelor de interes, pentru a ne bucura de cea mai armonioasă experiență. Modalitatea de închiriere la care apelăm poate contribui considerabil la calitatea serviciilor prestate. În ciuda avantajelor pe care le prezintă o platformă de închirieri auto, există și o serie aspecte negative:

1. Prezență virtuală

Interacțiunea umană este minimă. Astfel, orice fel de întrebări și nelămuriri la care site-ul respectiv nu răspunde, implică mai mult efort pentru căutarea răspunsurilor. Astfel durata de rezervarea a unui serviciu crește.

2. Experiență practică minimă

Fiind doar un site care listează ofertele unor companii, aceștia sunt specializați îndeosebi pe rezervări, neavând contact direct cu furnizorii de mașini și clienții. Astfel, în cazul unor probleme mai delicate nu vor găsi cele mai avantajoase soluții.

3. Prezența scăzută a firmelor locale

Scara largă la care se adresează firmele de intermediere, exclud și unele posibile variante avantajoase de închirieri mașini de la firmele locale, datorită prezenței scăzute a lor pe astfel de platforme. 

4. Politici riguroase

În cazul intermedialilor care operează în mediul online, există o serie de cerințe stricte în ceea ce privește rezervarea unei mașini. Fiecare posibil client trebuie să aibă un portofoliu de criterii obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească. 

5. Extraservicii contra-cost

Orice extraserviciu se taxează. Dacă există anumite doleanțe specifice, clientul trebuie să achite sume suplimentare, care nu sunt incluse în tarifele de bază. 

6. Modificări doar la intermediar 

În cazul în care se dorește orice fel de modificare în timpul deținerii autoturismului, trebuie contactată firma intermediară, și nu cea de la care se preia mașina. Astfel se îngreunează procedurile. 

7. Cunoștințe tehnologice

Persoanele neprietenoase cu tehnologia și mediul online vor întâmpina dificultăți în utilizarea site-urilor. 

8. Pierderea tarifelor achitate în caz de anulare/neprezentare

Situațiile neprevăzute pot aduce anumite pierderi. Astfel, în cazul achitării în avans a sumei pentru serviciile rezervate, șansele returnării banilor sunt scăzute. 

Piața de rent a car cunoaște o extindere amplă. Fie că vorbim de firme internaționale, cunoscute la nivel mondial, fie că ne referim la cele naționale, cu o activitate mai intensă, fie că ne gândim la o firmă de rent a car locală, implicațiile în acest domeniu sunt mari. În ceea ce privește cererea, se adaptează constant unor trenduri din exterior, ceea ce determină firmele să adopte măsuri contemporane. Totuși, clienții mereu vor opta pentru cea mai avantajoasă metodă pentru nevoile sale, fiecare în parte stabilindu-și prioritățile.