Actualitate

Care este situaţia barajelor din judeţul Cluj?

Deputatul PSD de Cluj Horia Nasra a formulat cinci întrebări ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, privind situația celor cinci baraje din județul Cluj.

Care este situaţia barajelor din judeţul Cluj? Care este situaţia barajelor din judeţul Cluj?

Cele cinci baraje componente ale amenajării Hidroenergetice a Someşului Mic, din județul Cluj (C.H.E. Mărişelu, C.H.E. Tarniţa, C.H.E. Someşul Cald, C.H.E. Gilău I, C.H.E. Gilău II, C.H.E.Floreşti I, C.H.E. Floreşti II, M.H.C. Cluj I) sunt deosebit de importante pentru alimentarea cu apă a populaţiei din Cluj şi pentru economia zonei, susține Nasra.

Amenajarea, realizată în 8 trepte, constând în 5 baraje, 8 centrale hidroelectrice şi peste 30 de km de aducţiuni principale şi secundare, a fost construită între anii 1968 şi 1988, volumul de apă acumulat în cele 5 lacuri de acumulare fiind de cca. 290 milioane mc. De asemenea, o altă acumulare importantă din judeţul Cluj este lacul Floroiu cu barajul Floroiu, finalizat în 1987, cu o înălțime de 120 de m și o deschidere de 424 de m. Însumate, lacurile de pe amenajarea Hidroenergetică a Someşului Mic şi Floroiu au peste 400 milioane mc apă.


„În martie 2019, în Raportul Curţii de Conturi era precizat că peste 1.000 de baraje din România nu îndeplineau, în 2017, condiţiile de siguranţă, existând riscul producerii unor catastrofe cu efecte semnificative asupra populaţiei, proprietăţilor şi mediului: a rezultat faptul că un număr de 39 de baraje de importanță excepțională și deosebită (categoriile A și B) nu erau autorizate/avizate să funcționeze în condiții de siguranță”, se arată într-un mesaj al deputatului PSD.

„Referitor la barajele din categoriile de importanță C și D (baraje de importanță normală și redusă), la nivelul anului 2017, un număr de 982 de baraje nu erau autorizate/avizate să funcționeze în condiții de siguranță, existând astfel riscul producerii unor catastrofe, cu consecințe semnificative asupra populației, proprietăților și mediului”, dezvăluie fostul președinte PSD Cluj.


Având în vedere cele expuse, Horia Nasra solicită, în scris, răspunsuri la următoarele întrebări:

1. În ce categorii sunt cele şase baraje (cinci de pe Valea Someşului şi Floroiu) şi dacă vreunul este neautorizat sau în procedură avansată de reautorizare?


2. Starea execrabilă a carosabilului de pe barajele Someşul Cald, Tarniţa şi proastă de pe Beliş-Fântânele este o realitate. Cine răspunde şi efectuază reabilitarea şi modernizarea drumurilor de pe respectivele baraje (Hidroelectrica sau Consiliul Judeţean Cluj/CNAIR)?

3. Cine asigură securitatea respectivelor baraje, având în vedere că sunt obiective strategice şi desigur extrem de periculoase? De asemenea, în ultimele luni în mai multe rânduri am tranzitat zona şi numeroase maşini staţionau pe pod. Este posibilă staţionarea acestora pe baraje?


4. S-au efectuat lucrări de modernizare şi reabilitare la respectivele baraje? Sunt necesare? Când au fost inspectate şi verificate ultima data respectivele baraje şi ce măsuri și planuri de conformare au fost luate de Ministerul Apelor și Pădurilor(MAP) și Administrația Națională Apele Române(ANAR)?

5. Care este zona de siguranţă a respectivelor baraje? Este posibilă survolarea respectivelor baraje/lacuri cu hidroavioane sau alte aparate de zbor (cel mai recent caz, în lacul Tarniţa)?

Ultimele Stiri
abonare newsletter