Actualitate

Copii puşi de o îngrijitoare să facă mătănii și să sărute asfaltul

O anchetă a început în Sălaj după ce mai mulţi copii, unii din Cluj, au fost puşi să facă mătănii la un festival, iar o supraveghetoare le spune să îşi ia scutece dacă nu rezistă 2 ore fără toaletă.

În spațiul public a fost distribuită o filmare în care mai mulți copii sunt obligați să facă 20 mătănii în aer liber și să își facă cruci în timp ce sărută asfaltul, în cadrul unei acțiuni organizate de o asociație creștină din Sălaj. În spațiul public a fost distribuită o filmare în care mai mulți copii sunt obligați să facă 20 mătănii în aer liber și să își facă cruci în timp ce sărută asfaltul, în cadrul unei acțiuni organizate de o asociație creștină din Sălaj.

În spațiul public a fost distribuită o filmare în care mai mulți copii sunt obligați să facă 20 mătănii în aer liber și să își facă cruci în timp ce sărută asfaltul, în cadrul unei acțiuni organizate de o asociație creștină din Sălaj.

„Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj s-a autosesizat după publicarea filmului în care apăreau copii puşi să facă mătănii şi am declanşat o anchetă, iar o echipă a direcţiei este în drum spre asociaţia respectivă, care funcţionează în parteneriat cu Mănăstirea Bobota. Va trebui să vedem de unde sunt acei copii, dacă sunt din familii sau nu, dacă era acordul părinţilor să fie filmaţi sau fotografiaţi, ce acţiuni organizează asociaţia. Pe mine m-a surprins că au puşi să facă acele mătănii pe asfalt”, a spus Violeta Milaş, directorul DGASPC Sălaj.


Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj vrea să afle și dacă a existat un acord pentru filmarea celor mici şi dacă a fost vorba despre pedepse.

Directorul DGASPC Sălaj, Violeta Milaş, a declarat, luni, că ancheta va trebui să stabilească de unde erau acei copii, dacă sunt din familii sau nu, dacă era acordul părinţilor să fie filmaţi sau fotografiaţi.


„Imaginile nu sunt de bun augur pentru o activitate a unei asociaţii caritabile. Poate pentru o activitate care ţine de biserică acele imagini par lucruri normale, dar din punct de vedere al legislaţiei privind protecţia drepturilor copilului nu sunt normale”, a spus Milaş, directorul DGASPC.

Filmarea, în care mai mulți copii sunt obligați să facă 20 mătănii în aer liber și să își facă cruci, a fost făcută cu ocazia unei acțiuni organizate de o asociație creștină din județul Sălaj.


În film se aude vocea unei femei, care îi însoțea pe copii din partea asociației, și care le cere un comportament corespunzător la slujbă, avertizându-i pe cei care „nu pot rezista două ore” să își pună scutece.

„La Sfânta Liturghie de la Bobota va fi mult mai lejer decât astăzi, pentru că nu este în biserică, se slujește în altarul de vară, e mai mare relaxare, băncile de la liziera pădurii, pentru copii e mai mult decât perfect. Acolo se stă în bancă, se stă în picioare în momentele când se stă în picioare și nu se merge la toaletă în pădure, nu se umblă după apă. Înainte veți primi de toate, veți fi pregătiți. De acum vă spun, să nu avem surprize, că duminică nu va bate nimeni mătănii. Vom avea o cameră pregătită la baza asociației și cine nu știe să se încadreze în grup va putea să citească o carte liniștit, avem tot felul de cărți, ieșiți de acolo speakeri motivaționali”, a continuat femeia, care l-a mai pus pe un alt copil să facă 5 mătănii deoarece avea chef de vorbă.


Pe filmare se aude cum unul dintre copii spune că a făcut 20 de mătănii și că a terminat, iar un altul se plimbă prin fața grupului, fiind admonestat de femeie și obligat să mai facă 10 mătănii.

Ce spun reprezentanții asociației

Reprezentanţii asociaţiei au refuzat să comenteze imaginile, declarând că „au fost scoase din context”.
„Vom formula un punct de vedere şi îl vom comunica. Dar, momentan, muncim şi nu ne putem ocupa de dreptul la replică în detrimentul programelor de final de vacanţă”, au transmis reprezentanţii asociaţiei.


„Ziceți în gând toți Doamne, iartă-mă. Acuma vreau să fac o completare, părerea cercetașilor francezi a fost că Darius a fost cel mai atent la Sfânta Liturghie, el fiind exemplul pe care ar fi bine să îl urmați. În rest, cei care credeți că nu vă puteți abține două ore de la toaletă, de la una de la alta, sau rămâneți acasă sau vă puneți pampers sau găsiți alte soluții. De aici înainte vă cer conduită, comportament corespunzător. Aveți grijă că duminică este ziua festivă a Festivalului Inimioarelor Fericite, iar primul moment este participarea la Sfânta Liturghie de la Bobota“ (îngrijitoare copii)

Ultimele Stiri
abonare newsletter