Actualitate

Clujenii plătesc degeaba tarife de trei ori mai mari la gunoi? Primăria mai plusează 2,4 mil. € la RADP

Clujenii plătesc tarife de trei mai mari la gunoi după ce Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) a primit undă verde de la Primărie. Printre motivele invocate de RADP s-a numărat și faptul că trebuie să acopere transportul deșeurilor la Oradea și Târgu Mureș. Acum, RADP mai primește de la Primărie alte 2,4 milioane euro pentru aceeași operațiune.

Din cauză că faimoasa investiție a Consiliului Județean, Centrul de Deșeuri, nu este gata de aproape un deceniu, clujenii sunt cei care plătesc pentru incompetența autorităților. RADP Cluj a cerut și a obținut tarife de trei ori mai mari pentru stocarea gunoaiele la așa zisele rampe temporare (unde de 4 ani se depozitează deșeuri), rampe care tind să devină permanente.

Consilierii locali au aprobat în iulie tarifele pentru activitatea de stocare temporară a deșeurilor municipale prestată de către Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca. Potrivit documentului, tariful pentru activitatea de stocare temporară se modifică de la 77 lei/tonă (fără TVA) la 204,94 lei/ tonă (fără TVA).


Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca spune că are nevoie de bani deoarede are cheltuieli cu utilajele, cu combustibilul, cu forța de muncă, ținând să precizeze că de aproape 4 ani se depozitează deșeuri pe acele rampe temporare, rampe care și-au atins capacitatea maximă.

“Până la deschiderea primei celule din cadrul Centrului de Managament Integrat al Deșeurilor, gunoaiele din municipiul Cluj-Napoca sunt stocate temporar pe o platformă de stocare cu o capacitate de stocare autorizată de 358.000 tone. În situația în care depozitul în operare atinge circa 75% din capacitatea proiectată, trebuie inițiate demersurile pentru redirecționarea deșeurilor într-un alt depozit, autorizat. Deoarece depozitarea temporară a deșeurilor se face de aproape 4 ani, pentru a respecta condiția cantității maxime de depozitare este necesară relocarea unor cantități de deșeuri la alte depozite autorizate. Astfel, trebuie acoperite atât costurile de transport a deșeurilor către depozitele conforme, cât și costurile privind depozitarea finală în aceste depozite. Din cauza cantităților mari de deșeuri stocate pe platformă, este necesară organizarea personalului în mai multe schimburi, asigurarea permanenței la operatorii de cântar, precum și a asigurării pazei”, spun reprezentanții RADP Cluj.


Aceștia spun că, zilnic, pe platformele temporare intră 450 de tone de deșeuri.

“Creșterea cheltuielilor materiale ca urmare a unui număr de utilaje mai mare, prețuri ale combustibilului diferite față de 2015. Necesarul de utilaje a fost stabilit ca urmare a înregistrării unei cantități zilnice intrate pe platformă de aproximativ 450 de tone. Deoarece activitatea de depozitare temporară a deșeurilor se desfășoară pe o suprafață de teren autorizată care permite doar depozitarea pe verticală a deșeurilor, este necesară funcționarea unui releu de excavaotare care ridică deșeurile de pe platforma unde descarcă autospecialele de la companiile de salubritate, iar cu ajutorul cilindrului compactor, deșeurile se compactează și tasează pentru eficientizarea depozitării și evitarea alunecării depozitului”, mai arată aceștia.


Milioane de euro pentru transportul gunoaielor

La mijlocul lunii august, Primăria Cluj-Napoca a atribuit un contract (negociere fără publicare prealabilă) în valoare de 11,5 milioane lei (2,4 milioane euro) pentru Servicii de transport si depozitare a deșeurilor municipale de pe platforma de stocare temporară administrată de RADP Cluj-Napoca la depozite conforme in vederea eliminarii finale.

“Contractul se semnează până la operaționalizarea primei celule a depozitului județean din cadrul CMID, dar nu mai mult de 12 luni de la semnarea contractului, începând cu data intrării sale în vigoare”, spune municipalitatea.


Cum justifică Primăria alegerea procedurii negociate fără o publicare prealabilă: “extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”.

Este o măsură strict necesară impusă de autorizația de mediu deținută, cât și de notificarea formulate de Garda de Mediu ca fiind singura posibilitate de valorificare/eliminare a deșeurilor de pe platform de stocare temporară astfel încât să nu se atingă plafonul de ocupare maxim stabilit la 75%. Suntem în situația iminentă de a atinge acest plafon. La 30 iunie, pe platform exista depozitată o cantitate de 262.451 tone deșeuri, rezultând un grad de ocupare de circa 73,3%. Extrema urgență este determinată și de un eveniment imprevizibil principal: punerea în funcțiune a primei celule a depozitului județean din cadrul CMID”, spune Primăria Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter