Actualitate

Celebrul tren Orient Express a poposit la Cluj - FOTO

Trenul a ajuns în gara din Cluj-Napoca în noaptea de duminică spre luni.

Cel mai luxos tren din lume, celebrul Orient Express, a ajuns în noaptea de duminică spre luni în Gara Cluj-Napoca, dinspre Paris spre Istanbul.

Luni noaptea, la ora 01.45 a ajuns la gara din Cluj-Napoca celebrul tren Orient Express, care a staționat aproximativ 15 minute. Angajații gării au făcut o verificare de rutină, iar călătorii care așteptau pe peron au fost foarte curioși de apariția inedită. trenului i se schimbă locomotiva – de la graniță a fost tractat de o locomotivă Diesel, iar la Cluj aceasta a fost schimbată cu o locomotivă electrică.


„E un eveniment, dar a circulat pe la Cluj pentru că noi avem o închidere de linie permanentă între stațiile Deva și Simeria. Traseul normal al trenului este pe acolo. La întoarcere, peste o săptămână, când va veni de la Istanbul, el va circula pe la traseul normal. Acum a coincis cu închiderea aceasta de linie și s-a făcut traseul pe la Bihor și Cluj. A ajuns la 01.45, a plecat la 02.01, iar oprirea din Cluj a fost pur tehnică, pentru schimbarea mijloacelor de remorcare”, a spus Vasile Rafa, șeful gării din Cluj-Napoca.

Trenul a intrat în România la ora 22.30 pe la Episcopia Bihor. În România are următoarele opriri: Oradea (22.30), Cluj-Napoca (01.39), Teiuș (03.48), Sighișoara (07.11), Brașov (09.59), Predeal (10.52), Sinaia (11.15), Ploiești Vest (15.36), București Nord (16.30).


Despre Orient Express

Orient Express este numele unei linii feroviare de distanță lungă pentru pasageri care a fost inițiată de Compagnie Internationale des Wagons-Lits (Compania Internațională de Vagoane de Dormit) după modelul existent în Statele Unite și operate de Compania Pullman. Ruta ei s-a schimbat de multe ori. Deși originalul Orient Express a fost o linie feroviară internațională de lux creată prin negocieri extraordinare cu toate statele prin care trecea. Cele două orașe de la capetele liniei erau Paris și Istanbul, orașe legate la început.

Actualul Orient Express nu mai face legătura dintre Paris și Istanbul. Până în 2007 mai unea, într-o o călătorie nocturnă, Paris cu Viena. Ultima călătorie pe această rută a avut loc pe data de 8 iunie, 2007. De atunci, ruta, deși încă se numește Orient Express, a fost scurtată, rămânând traseul de la Strasburg până la Paris. În 2013 s-au relansat două croaziere pe an utilizand traseul original.


Primul tren Orient Express a fost pus în circulație la 5 iunie 1883 și a unit Parisul de Constantinopole prin Nancy - Strasbourg - München - Viena - Budapesta - Szeged - Jimbolia - Timișoara - Caransebeș - Vârciorova - Craiova - Piatra Olt - Pitești - București - Giurgiu - Smârda (2.627 km). De aici, pasagerii erau transportați cu feribotul peste Dunăre la Ruse, în Bulgaria, pentru a lua un alt tren spre Varna, unde urma o nouă transbordare, pe un pachebot al companiei austriece Lloyd, cu care pasagerii ajungeau, după un voiaj ce însuma 83 de ore și 30 de minute, la Constantinopole (Istanbul).

Anii 1930 au fost perioada de glorie a Orient Expressului, cu trei servicii paralele funcționale: Orient Express (traseul clasic), Simplon Orient Express (prin Italia) și Arlberg Orient Express, care circula via Zurich și Innsbruck spre Budapesta, cu vagoane de dormit rulând de acolo spre București și Atena. În aceasta perioadă, Orient Expressul și-a căpătat reputația pentru confortul și luxul său, având în garnitură vagoane de dormit și vagoane-restaurant, cunoscute pentru calitatea bucătăriilor lor. Principalii clienți erau persoanele regale, diplomații, nobilii și oamenii de afaceri.


Crima din Orient Express

Devenită legendară prin călătorii celebri și romanul Crima din Orient Express de Agatha Christie, numele acestui tren a devenit sinonim cu călătoria luxoasă.

Crima de pe Orient Express este un roman detectiv  scris de Agatha Christie cu detectivul belgian Hercule Poirot. A fost publicată pentru prima dată în Regatul Unit de Collins Crime Club la 1 ianuarie 1934. În Statele Unite, a fost publicată la 28 februarie 1934.


 

Etichete: gara cluj tren
Ultimele Stiri
abonare newsletter