monitorulcj.ro Menu
Actualitate

6 greșeli pe care să nu le faceți când folosiți aparate foto (P)

O bună parte din vacanță s-a dus, iar acum, când vă întoarceți acasă, începeți să răsfoiți fotografiile pe care le-ați realizat în diverse colțuri de lume sau din România.

Vi se întamplă uneori să nu fiți mulțumit de rezultate, deși ați investit în aparate foto de calitate? Multe greșeli de fotografie pot fi evitate. Iată 6 din cele mai frecvente.

Aparat Foto Digital Panasonic DMC-TZ70EP-S, 12.1 MP, 1/2.3" CMOS, Filmare Full HD, Zoom Optic 30x (Argintiu) = 1416 lei


1. Fotografiați din aceeasi poziție lipsită de strălucire

Când folosiți un aparat foto este foarte important să surprindeti scene din perspective diferite. Urcați-vă pe o piatră sau coborâți o stâncă pentru a captură o perspectiva nouă.


Obiective Foto Panasonic Lumix G H-HS030E 30mm f/2.8 ASPH MEGA O.I.S. = 1600 lei

2. Nu acordați suficientă atenție proporțiilor


E greu de înteles cât de mare este o cascadă sau cat de impunator este un munte, daca nu există nimic în cadru, care să le dovedeasca proporțiile grandioase. Chiar dacă aveți unul din cele mai bune aparate foto (cum ar fi nikon coolpix, nikon d3500, aparat foto digital canon ixus, nikon coolpix p1000 sau alte aparate foto mirrorless) și faceți aceste greșeli, rezultatele nu vor fi  spectaculoase. De aceea, când surprindeti un peisaj, încercați să includeți în cadru o persoană sau un obiect.

3. Nu acordați atenția cuvenită compoziției

Recunoașteți. De cele mai multe ori atunci când folosiți un aparat de fotografiat, fixați subiectul în centrul cadrului. Pentru a evita această greșeală, aplicați regula treimii: împărțiti imaginea în treimi atât pe orizontală, cât și pe verticală și plasați accentul în unul din cele 4 puncte de intersecție. În plus, urmăriți linia orizontului.


Aparat Foto Digital Nikon COOLPIX W300 Holiday Kit, 16 MP, 1/2.3" CMOS, 5x Zoom optic, Filmare 4K, Waterproof, Shockproof, GPS, Bluetooth, WiFi (Portocaliu) = 2200 lei


4. Ignorați ce se afla pe fundal, atunci când faceți o fotografie


Gândiți-vă la o fotografie ca la o poveste și ajutați-vă de indicii sau fundaluri pentru a face relatările dorite. Faptul că există o discrepanță între ceea ce se află în fundal și ceea ce reprezintă subiectul, poate fi o greșeală ce va poate costa o fotografie total neinspirată.

Trepiede Foto Esperanza EF108, 1060 mm = 35 lei

5. Vă concentrați pe ansambluri și uitați detaliile

O altă greșeală frecventă pe care o fac cei care folosesc aparate foto, ține de omiterea detaliilor. Nu faceți întotdeauna fotografii din perspectivă. În schimb, apropiați-vă de subiect și căutați amănunte. Poate fi vorba despre un suvenir deosebit, de un animal, un fel exotic de mâncare sau o floare rară. Aceste tipuri de fotografii fac ca povestea relatată să fie mai credibilă, pentru că detaliile au un impact major.

Aparat Foto Digital Canon PowerShot SX730 HS, 20.3 MP, Filmare Full HD, Zoom optic 40x (Negru) = 1300 lei

6. Nu vă cunoașteți pe deplin aparatul de fotografiat

Este de apreciat ca ați investit ântr-unul din cele mai performante aparate foto digitale, dar dacă nu învățati să-l folosiți, efortul poate fi în zadar. Dacă nu cunoști modul în care funcționează și reacționează un aparat foto DSLR, e greu sa obții rezultate spectaculoase.

De aceea, asigurați-vă că știți să folosiți un echipament specific, pentru a nu pierde vreo oportunitate, din cauza că încercați să dați de capăt setărilor. Un foc de artificii, niște elefanți care interacționează, o minge câștigătoare într-un meci de tenis, o lăsare la apa etc. Puteți pierde toate aceste momente, doar pentru că nu vă cunoașteți suficient de bine aparatul foto (camera video, zoom optic, stabilizator imagine, setări detaliate etc).

Evitați aceste 6 greșeli și veți fi mai aproape de reușite foto de excepție.

Pentru obiective foto, aparat foto Canon, accesorii fotovideo, camere foto și accesorii camere, genti foto si acumulatori foto vizitati evoMAG.