Actualitate

Mobilizarea clujenilor a dat roade! În pericol să rămână în stradă, Iosif Zagor și-a găsit locuință

Poveste cu final fericit în cazul clujeanului Iosif Zagor. Aflat în primejdia să rămână, din nou, fără adăpost deasupra capului, vârstnicul a reușit să-și găsească o locuință după mobilizarea clujenilor.

Mobilizarea clujenilor a dat roade! În pericol să rămână în stradă, Iosif Zagor și-a găsit locuință Mobilizarea clujenilor a dat roade! În pericol să rămână în stradă, Iosif Zagor și-a găsit locuință

„Îi mulțumim Oanei și tatălui ei pentru sprijinul acordat domnului Zagor, care acum și-a găsit o locuință. E cel mai frumos cadou de ziua lui! Cu Oana, în calitatea ei de avocat, am mai colaborat pe cauze de mediu, așa cum e efortul nostru de a proteja pădurea Hoia-Baciu de tăieri abuzive. Le mulțumim sutelor de clujeni și nu numai care s-au mobilizat, au dat like și share, au oferit sfaturi privind găsirea unei locuințe ori mic sprijin financiar, pentru ca informația căutării unei chirii să aibă un reach de peste 100.000 de oameni”, a declarat deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.

Acesta susține că problema în România este faptul că nu mai sunt locuințe publice, spre deosebire de statele vestice care au un stoc masiv de locuințe în proprietatea statului sau subvenționate, comparativ cu România, care are doar 0.5 la sută din stoc locuințe sociale. Primăria municipiului Cluj-Napoca, în lipsa locuințelor sociale, subvenționează piața privată acordând un ajutor temporar familiilor nevoiașe, însă mai puțin de 20 de familii accesează fondul. Motivul? Proprietarii nu sunt încurajați ori verificați ca să inchirieze legal, nici familiile în nevoie asistate, astfel că nu se cheltuie fondurile alocate de Primărie, susține Dohotaru, care a depus un memoriu la Primărie legat de cum se pot îmbunătăți subvențiile.


Controale și amenzi pentru chiriile „la negru”

„De ce trebuie contracte legale de închiriere? Pentru ca chiriașii să se bucure de niște drepturi, să nu li se scumpească contractele uneori cu două cifre, ca la Cluj, de la an la an, cum li se întâmplă chiriașilor clujeni în destule situații. Cum pot fi încurajați proprietarii să inchirieze legal? Simpu, ca în vest. Controale și amenzi”, este de părere deputatul independent.

„Apoi, există soluții fiscale. Ai a doua, a treia, a patra proprietate și dai în chirie fără acte? Atunci taxăm mult mai progresiv proprietățile, mai ales de la a doua în sus. Iar dacă închiriezi legal, ai facilități fiscale pentru a doua, a treia etc. proprietate”, mai susține Dohotaru, care l-a încurajat pe Iosif Zagor să filmeze despre viața lui.


„Despre dl. Zagor veți auzi în continuare. De când a fost evacuat, l-am încurajat să filmeze despre viața lui. Cum arată viața unui diabetic, cu dificultăți de deplasare? Îi e frică de moarte ca persoană singură? Ce fac vecinii lui evacuați din Casa Agronomului pe care i-a intervievat? Sunt multe teme care pot fi abordate la bătrânețe, casete să mai găsim prin Cluj, că are o cameră din anii 90, și nu prea mai găsim”, a precizat Adrian Dohotaru.

CITEȘTE ȘI: Un clujean face greva foamei în faţă la Primărie: „Mor de frig şi nimeni nu mă ajută!” - FOTO


CITEȘTE ȘI: Bolnav și bătrân, un fost evacuat riscă să rămână în stradă: „Fă o faptă bună, închiriază-i o locuință!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter