Actualitate

Statuia generalului Mărdărescu, dezvelită: „Poate fi asemănat cu Iancu de Hunedoara!”

O statuie a generalului Gheorghe Mărdărescu, cel care a deţinut un rol crucial în acţiunile armatei române în perioada Primului Război Mondial şi a avut comanda forţelor armate din Transilvania în 1919, a fost dezvelită, miercuri, la Cluj-Napoca.

Statuia generalului Gh. Mărdărescu, dezvelită la Cluj-Napoca: „Poate fi asemănat cu Iancu de Hunedoara!” Statuia generalului Gh. Mărdărescu, dezvelită la Cluj-Napoca: „Poate fi asemănat cu Iancu de Hunedoara!”

Comunitatea clujeană oferă astfel o recunoaștere față de acțiunile militare eroice ale generalului român în Transilvania, pentru apărarea actului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și a Europei Centrale față de flagelul regimului bolșevic al lui Kun Béla, susține primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, cel care a fost prezent la ceremonia de dezvelire a statuii amplasate la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie în fața Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității „Babeș-Bolyai”.

Printre invitații la eveniment s-a numărat și ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, care a elogiat personalitatea lui Gheorghe Mărdărescu. Generalul a contribuit decisiv în conturarea României moderne, în stoparea ascensiunii bolșevice în Europa, respectiv la crearea premiselor instaurării unui regim constituțional și democratic, afirmă ministrul.


„Evocăm personalitatea unui soldat minunat mai presus decât orice laudă, aşa cum îl caracteriza mareşalul Alexandru Averescu. Gheorghe Mărdărescu a fost în primul rând un om cu caracter excepţional, un vizionar, un mare patriot şi un conducător redutabil. A înţeles încă de la început pericolul comunismului şi a acţionat rapid în stoparea acestui flagel. De asemenea, a acţionat neobosit pentru modernizarea armatei, a militat ca România să se poată impune ca putere regională, alături de Iugoslavia, Cehoslovacia şi Polonia. Mulţumesc Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru susţinerea proiectului de edificare a monumentului generalului Gheorghe Mărdărescu, aici, la Cluj-Napoca, în inima Transilvaniei, de unde a pornit ultima campanie militară din perioada Primului Război Mondial”, a declarat Gabriel Leș.

Gheorghe Mărdărescu, comparat cu Iancu de Hunedoara

Preşedintele Academiei Române și rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop a lăudat iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie, subliniind contribuţia armatei la consolidarea şi dezvoltarea statului român. La rândul său, Emil Boc a evocat personalitatea generalului Gheorghe Mărdărescu.


„România a reuşit să se dezvolte în secolul XX datorită unei instituţii fundamentale, şi anume Armata Română. Această instituţie este cea care a acţionat în stoparea a două regimuri dictatoriale, care au ameninţat întreg continentul european. În 1919, Armata Româna a oprit extinderea bolşevismului, a comunismului de tip sovietic, care avea toate şansele să se instaureze în Europa Centrală. În 1944-1945, Armata Română a contribuit decisiv la oprirea fascismului. Aceste acţiuni au avut ca rezultat consolidarea României şi mai ales apartenenţa Transilvaniei la statul român”, a punctat Ioan-Aurel Pop.

„Prezenţa atâtor oficialităţi la Cluj-Napoca este un indiciu clar al însemnătăţii acestui moment şi al importanţei pe care generalul Gheorghe Mărdărescu a avut-o pentru istoria noastră. Apreciez în mod deosebit dedicaţia, efortul şi perseverenţa Camerei de Comerţ şi Industrie a României de a duce la capăt acest proiect şi sper să fie un model şi pentru alte instituţii, fie ele private sau de stat. Gheorghe Mărdărescu a contribuit decisiv la realizarea actului de la 1918 şi, totodată, la apărarea Marii Uniri. A fost cel care a oprit evoluţia şi răspândirea bolşevismului în Europa şi poate fi asemănat cu Iancu de Hunedoara care, la bătălia de la Belgrad, a oprit ascensiunea Imperiului Otoman. Prin faptele sale de arme, Gheorghe Mărdărescu a oferit României şansa de a avea 20 de ani de democraţie”, a afirmat Boc.

Ultimele Stiri
abonare newsletter