Actualitate

Rosal şi Brantner au obţinut tarife mai mari pentru deszăpezire şi curăţenie stradală. Şedinţa de Consiliu Local a durat cât intonarea Imnului Naţional.

Şedinţa de Consiliu Local convocată, de îndată, pentru a da undă verde majorării tarifelor de curăţenie stradală şi deszăpezire pentru cele două firme care acţionează în Cluj-Napoca, a durat aproximativ 4 minute. Cât a durat şi intonarea Imnului Naţional.

Firmele Brantner şi Rosal au cerut tarife mai mari pentru salubrizarea stradală şi pentru curăţarea zăpezii, cu toate că un consilier local UDMR a atras atenţie că cele două companii au picat în acest an testul deszăpezirii.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca şi-au justificat urgenţa convocării şedinţei de Consiliu Local arătând că “potrivit clauzelor contractuale, tarifele se actualizează după primul an de activitate, solicitarea de aprobare a modificărilor a fost depusă în 30 iulie, iar avizul comisiei de preţuri a fost emis în 5 august, astfel, în lipsa aprobării modificărilor tarifelor, se creează disfuncţionalităţi în activitatea de salubrizare stradală”.


“Având în vedere modul dezastruos în care s-a efectuat deszăpezirea anul trecut, nu acesta ar fi momentul în care ar trebui să includem şi nişte penalizări usturătoare să nu se mai întâmple ce a fost anul trecut”, a atras atenţia un consilier local UDMR.

În replică, primarul Emil Boc spune că va gândi “o formulă mult mai constrângătoare” dacă firmele nu îşi fac treaba pe timpul iernii.


“Domnule consilier, propunerea dumneavoastră va fi luată în considerare. Vom analiza la modificarea regulamentului unde sunt menţionate sancţiunile administrative pentru managementul defectuos sau incomplet şi vom gândi împreună cu dumneavoastră o modificare de regulament care să vină în sensul celor invocate de dumneavoastră. Apreciez grija şi preocuparea dumneavoastră pentru acest aspect şi cred că a regândi sistemul de sancţiuni nu este o idee care nu ar trebui să o analizăm. Putem gândi o formulă mult mai constrângătoare care să îi pună din timp în gardă”, a replicat primarul Emil Boc.

Proiectele privind majorarea tarifelor au trecut cu unanimitate de voturi, de la şedinţă lipsind consilierii locali PSD-ALDE.


SC Brantner SRL acţionează în sectorul II în baza contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare stradală şi deszăpezire, adică în cartierele Someşeni, Bulgaria, Mărăşti, Gheorgheni, Andrei Mureşanu, Iris, Dâmbul Rotund şi parţial în centru.

Firma a solicitat Primăriei ajustarea tarifelor specifice activităţilor de salubrizare stradală şi deszăpezire cu indicele total al preţurilor de consum pentru perioada ianuarie 2017-ianuarie 2019, precum şi cuprinderea contribuţiei pentru economia circulară, în valoare de 30 lei/tona de deşeuri municipal, destinate a fi eliminate prin depozitare.


Şi firma Rosal a solicitat majorarea preţurilor de salubrizare stradă şi deszăpezire invocând aceleaşi motive ca şi Brantner. Rosal acţionează în sectorul I, care este constituit din cartierele Mănăştur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu şi parţial centru.

Cu cât a majorat Brantner tarifele (preţurile conţin TVA):

Măturat/aspirat mecanic trotuare şi carosabil


11,01 lei (tarif actual)
12,38 lei (tarif majorat)

Întreţinere străzi

6,21 lei (tarif actual)
6,83 lei (tarif majorat)

Măturat manual carosabil şi trotuare

10,99 lei (tarif actual)
11,95 lei (tarif majorat)

Spălat din furtun

25,85 lei (tarif actual)
27,86 lei (tarif majorat)

Curăţat manual zăpada şi gheaţa

309,23 lei (tarif actual)
333,29 lei (tarif majorat)

Încărcat, transportat zăpadă şi gheaţă

13,76 lei (tarif actual)
14,83 lei (tarif majorat)

Combatere polei cu sare pură

21,08 lei (tarif actual)
22,72 lei (tarif majorat)

Combatere polei cu amestec de sare şi nisip

38,03 lei (tarif actual)
40,99 lei (tarif majorat)

Cu cât a majorat Rosal tarifele (preţurile conţin TVA):

Măturat/aspirat mecanic trotuare şi carosabil

7,89 lei (tarif actual)
8,81 lei (tarif majorat)

Întreţinere străzi

6,82 lei (tarif actual)
7,29 lei (tarif majorat)

Măturat manual carosabil şi trotuare

15,32 lei (tarif actual)
16,58 lei (tarif majorat)

Spălat din furtun

21,31 lei (tarif actual)
22,30 lei (tarif majorat)

Curăţat manual zăpada şi gheaţa

509,82 lei (tarif actual)
533,42 lei (tarif majorat)

Încărcat, transportat zăpadă şi gheaţă

10,28 lei (tarif actual)
10,76 lei (tarif majorat)

Combatere polei cu sare pură

19,39 lei (tarif actual)
20,29 lei (tarif majorat)

Combatere polei cu amestec de sare şi nisip

28,54 lei (tarif actual)
29,86 lei (tarif majorat)

Ultimele Stiri
abonare newsletter