Actualitate

Un an de la moartea lui Dumitru Fărcaș. Familia pregătește o masă pentru nevoiașii Clujului

Fiica Andreea Fărcaş, prietenii, colegii și cei ce au iubit muzica regretatului taragotist Dumitru Fărcaș au participat sâmbătă, 3 august 2019, la parastasul la un an de zile de la trecerea la cele veşnice a maestrului.

Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar, în grădina din spatele casei părinteşti din comuna maramureşeană Groşi, acolo unde marele artist a fost înmormântat.

Cu această ocazie a fost binecuvântată noua cruce de pe mormânt, sculptată, în lemn de stejar, de Pătru Codrea din Valea Stejarului. Aceasta este inspirată de crucile vechi regăsite în cimitirul vestitului sat Breb și poartă mai multe simboluri maramureșene, precum frânghia răsucită (simbolizează infinitul, legătura dintre cer și pământ, viața cu binele și răul ce merg împreună) sau crucea înscrisă în cerc (semnul soarelui, simbol care datează din epoca bronzului,  simbol dacic şi celtic în acelaşi timp). De asemenea, pe cruce a fost sculptat și neprețuitul taragot al maestrului Dumitru Fărcaș, cu muștiucul pus invers, așa cum însuși artistul l-a așezat pentru fotografia de copertă a albumului “Taragot și orgă”, lansat în anii ’70 în Europa de Vest.


“Cu mult drag şi cu emoţie am venit acum, la un an de zile de la plecarea în eternitate a maestrului Dumitru Fărcaş, ca să-i sfinţim crucea, să ne rugăm pentru sufletul lui aşa cum e datina străbună, făcându-i parastas şi să ne amintim cât de mult a reprezentat pentru noi. Creştini fiind, credem că el n-a murit. Citim în sfânta Scriptură în a doua Epistolă către Corinteni, în capitolul V, în primul verset, că atunci când casa noastră pământească se destramă, avem de la Dumnezeu în Ceruri o casă nefăcută de mână, o casă veşnică. Şi credem, în virtutea cuvântului lui Dumnezeu, că maestrul Dumitru Fărcaş este acolo, în casa aceea frumoasă din ceruri", a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit.

​La finalul slujbei, pe o ploaie torențială, profesorul Dan Gâdea la taragot şi Dorel Rohian la acordeon au oferit un moment artistic în memoria lui Dumitru Fărcaș. Ulterior, a luat cuvântul și bunul său prieten, actorul Dorel Vișan.


O masă caldă

În memoria și pentru sufletul regretatului taragotist Dumitru Fărcaș, fiica Andreea Fărcaș și prietenii săi vor găti o varză a la Cluj, miercuri, 7 august 2019, în bucătăria “O masă caldă”. Mâncarea va ajunge la nevoiașii orașului, așa cum asociația obișnuiește să facă în din 2013.


Festival Concurs „Taragotul de Aur”, dedicat memoriei maestrului Dumitru Fărcaş

Tineri talentați sunt așteptați la Festivalul Concurs "Taragotul de Aur" 2019, eveniment dedicat memoriei regretatului taragotist Dumitru Fărcaş. Competiția va avea loc,  între 15 și 17 noiembrie 2019, la Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca.


Concursul se va desfășura în două secțiuni: soliști intrumentiși și soliști vocali, fiind deschis interpreților de folclor autentic românesc, cu vârste curprinse între 16 și 35 de ani, din toate zonele țării, dar și celor care provin din comunitățile românești aflate în afara granițelor țării.

Regulamentul concursului, formularul de înscriere și datele de preselecție vor fi postate pe paginile de Facebook ale Asociației Culturale Dumitru Fărcaș și Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.


Cine a fost maestrul Dumitru Fărcaș

Dumitrul Fărcaș a fost cel mai mare taragotist al României și unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români. Și-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului "Maramureşul" din Baia Mare. În 1962, a preluat Ansamblul "Mărţişorul" al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

A fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor de la Helsinki (1962); Discul de aur decernat de Academia "Charles Cros" din Paris (1972); laureat al Premiului Ethnos (1991); laureat al Festivalului "Smithsonian Folklive Festival" de la Washington (1999); Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999); Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans "Cele cinci Lyre" de la Budapesta (2000). A fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit, în 2018, Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler, în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii, a informat Administraţia Prezidenţială. 

Maestrul Dumitru Fărcaş s-a stins din viață, la Cluj-Napoca, în august 2018.

Casa de Cultură “Dumitru Fărcaș”

Casa de Cultură a Studenţilor (CCS) din Cluj-Napoca se pregăteşte să primească numele regretatului taragotist Dumitru Fărcaş. Consilierii locali au votat propunerea edilului Emil Boc, în şedinţa din 19 decembrie 2018. În prezent, doar sala de spectacole a instituției de cultură poartă numele maestrului.

 

Etichete: cluj dumitru farcas
Ultimele Stiri
abonare newsletter