Actualitate

S-au pierdut sau nu bani europeni la Parcul Tinererului? Boc: “Dacă nu continuăm, proiectul moare”

Deşi Primăria Cluj-Napoca s-a lăudat că cel mai mare parc din oraş, Parcul Tineretului, va fi construit din fonduri europene, realitatea este alta. Instituţia condusă de Emil Boc va plăti din bugetul propriu mai mulţi bani decât primeşte de la Uniunea Europeană.

În 19 iulie, Primăria Cluj-Napoca a dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție pentru Parcul Tineretului - Pădurea Clujenilor.

Investiţia se ridică la 4,8 milioane de euro, iar oficialii din Primărie se lăudau că 4,6 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile. Realitatea este că de la Uniunea Europeană Primăria Cluj-Napoca urmează să primească doar 2,2 milioane euro, restul de 2,6 milioane de euro va trebui să le achite municipalitatea din fonduri proprii.


“Documentul de poziţie iniţială a Guvernului României a fost acela de a cere administraţiilor locale să depună proiecte europene în valoare de 120% mergând până la 200% pentru finanţare, ceea ce Primăria Cluj-Napoca a făcut. Recent, am primit o notificare expresă de la Guvernul României prin care ni s-a spus că nu se acceptă astăzi în acest moment decât o contractare de 100%. Cu alte cuvinte, s-au schimbat regulile jocului în timpul jocului. Şi municipalităţi precum Clujul, Oradea a pierdut 40 de milioane de euro, nu aş spune că s-au pierdut, banii s-au amânat, noi ne amânăm proiecte de 50 de milioane de euro. Dacă noi nu continuăm, acele proiecte mor, se opresc, studiile de fezabilitate, licitaţii, dispar. Sunt două alternative. 2 milioane de euro fonduri europene avem pe actualul exerciţiu în limita de 100%. Dacă nu acceptăm de principiu ca noi să finanţăm diferenţa, proiectul dispare, cu toate studiile, cu toţi banii investiţi. La sfârşitul exerciţiului financiar, când rămân bani, municipalităţile care au proiecte în derulare sau eligibile vor fi finanţate. A doua variantă care e în lucru la Guvern e defazarea proiectului. Dacă voi consideraţi important şi includeţi finanţarea pentru exerciţiul 2021-2027 aceste proiecte vor putea fi finanţate din exerciţiul financiar care mai rămâne. Eu nu aş abandona aceste proiecte. Vedem pe parcurs unde ajungem. Propun să rămânem cu aceste proiecte, am certitudine ridicată că tot din bani europeni, într-o formă sau alta, vor fi realizate. E păcat să luăm şansa clujenilor de a realiza obiective importante precum parcuri şi alte obiective de acest fel. Noi ne-am respectat toate angajamentele. Ni s-a spus că este bani. Guvernul ne-a spus ori renunţaţi, ori continuaţi să asiguraţi susţinere financiară”, a explicat primarul Emil Boc.

O suprafață de peste 21 de hectare de teren, situat în zona Bulevardului Muncii, se va transforma în cel mai mare parc din Cluj-Napoca. O firmă abonată la banii publici, Nord Conforest SA, care se ocupă și de închiderea rampei de gunoi de la Pata Rât, va realiza Parcul Tineretului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter