Actualitate

Pensionarii se distrează, Primăria Cluj-Napoca decontează. Consilier local PSD-ALDE: “42.000 euro, sumă frumuşică pentru o seară de chef”

Consiliul Local Cluj-Napoca a alocat, joi, 200.000 de lei pentru organizarea unei mese festive de Ziua Internațională a Vârstnicului, în 1 octombrie, la care sunt așteptate 2.200 de persoane de vârsta a treia, un consilier PSD – ALDE susținând că suma este una ”frumușică pentru o seară de chef”.

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au declarat, joi, că meniul va costa 85 de lei/persoană, fiind prevăzut și un program artistic cu o durată de două ore.

”Organizarea sărbătoririi Zilei Internaționale a Vârstnicului de către Primăria Cluj-Napoca vine în completarea activităților, programelor sociale, cum ar fi «Alimente» sau cel stomatologic. Pentru a marca acest moment aniversar și ca gest de recunoștință pentru seniorii din municipiu, a devenit o tradiție organizarea unei mese festive în 1 octombrie. Astfel, s-a alocat suma de 200.000 de lei pentru acest eveniment, la care să participe aproximativ 2200 de persoane de vârsta a treia. Conform devizului estimativ, costurile evenimentului înseamnă asigurarea unui meniu în valoare de 85 de lei/ persoană, plus 13.000 de lei onorariul artiștilor pentru două ore”, au spus sursele citate.


Consilierul local din grupul PSD-ALDE, Adrian Mureșan, a cerut informații privind locul în care va fi organizată masa festivă, dacă s-a derulat o procedură de achiziție publică privind spațiul, meniul, sonorizarea, menționând că ”45.000 de euro este o sumă frumușică pentru o seară de chef”.

Primarul Emil Boc a explicat că a respecta o zi internațională a vârstnicului este un lucru pe care o comunitate care își respectă seniorii trebuie să o facă.


”Acești seniori cărora ne adresăm ne-au lăsat Clujul așa cum îl avem, fără ei orașul nu ar fi așa cum este. Deci este o formă de respect față de pensionarii Clujului, pentru munca pe care ei au derulat-o. Ziua Vârstnicului conține și alte programe care se adresează pensionarilor,  masa festivă fiind doar o activitate organizată. Procedurile respectă prevederile legale”, a conchis Boc.

Selecția persoanelor care vor participa la masa festivă de Ziua Internațională a Vârstnicului va fi realizată de Direcția de Asistență Socială și Medicală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, în colaborare cu centrele de zi pentru vârstnici și cluburile de pensionari din municipiu.


Pentru că aceste petreceri s-au dovedit un real succes, ele au continuat în fiecare an, iar bugetul care le-a fost alocat a crescut progresiv, până la suma de 200.000 de lei.

De exemplu, în 2013, Primăria Cluj-Napoca a alocat din bugetul local suma de 120.000 lei pentru a organiza sărbătorirea Zilei Internaţionale a Vârstnicului. Aceeaşi sumă a fost alocată şi în 2012 când Primăria „a făcut cinste” cu o masă la un hotel de patru stele.  Atunci, la petrecere a participat şi primarul Emil Boc alături de cei 1.700 de pensionari. Meniul a inclus un aperitiv, o friptură asortată de porc şi de pui, dar şi băuturi - bere, vin, suc şi apă minerală, totul fiind plătit de primărie. La sosire, primarul Emil Boc a fost întâmpinat cu aplauze de către cei prezenţi şi cu mesaje precum „Trăiască primarul nostru”. Pentru pensionari a fost pregătit şi un spectacol de muzică populară.


În 2015, istoria s-a repetat, iar pensionarilor li s-a pregătit un meniu în valoare de 85 de lei, „format din gustare rece (brânză delice pe castravete, ruladă brânzeturi, rosie cherry cu gorgonzola, ruladă pui în susan, galantina pui în bacon, ruladă porc Napoca, goujon piept pui în fulgi, chifteluțe, roșie cu vinete, bruschetă cu roșie și oregano, măsline decor), piept de pui la tavă, pulpă de porc la tavă, cartofi boulanger, legume mexicane, salată de varză, tort Fantezie, cafea espresso, chifle, apă minerală, apă plată, suc Pepsi, Prigat, bere, vin, votcă, garone”.

În 2016, 2017 şi 2018 suma alocată pentru petrecerea pensionarilor a crescut la 200.000 de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter