Actualitate

O școală privată vrea peste 600.000 de euro de la bugetul local

Transilvanya College este o școală privată din Cluj-Napoca ce funcționează pe sistemul școlilor din Anglia. Sumele pe care părinții trebuie să le scoată anual din buzunar pentru ca cei mici să învețe la această școală sunt colosale. Cu toate acestea, instituția vrea bani și de la bugetul local.

Printr-o plângere adresată Primăriei, Transylvania College cere revocarea parţială a Hotărârii de Consiliu Local privind aprobarea bugetului general al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2019, în ceea ce priveşte sumele acordate acestei instituţii cu titlul de finanţare de bază pentru cheltuielile de personal respectiv pentru bunuri şi servicii. Plângerea va fi dezbătută de consilierii locali în şedinţa de joi, 1 august 2019.

O sumă colosală pentru cheltuieli de personal și bunuri și servicii

Școala privată peste 3 milioane de lei, în jur de 666.000 de euro (2,8 milioane lei pentru cheltuieli de personal şi încă 258.000 de lei pentru bunuri şi servicii) de la bugetul municipiului Cluj-Napoca, în baza Hotărârii de Guvern 168/2019. Aceasta stabileşte că instituţiile de învăţământ particulare şi confesionale vor fi subvenţionate din bugetul de stat, cu suma de 5.384 de lei pentru un elev. 


Astfel, în plângerea adresată de Transylvania College Primăriei Cluj-Napoca se arată că din lege nu rezultă că „ordonatorul de credite (adică Primăria) ar avea posibilitatea de a reduce valoarea standard per elev/preşcolar”. De asemenea, conform Constituţiei şi legii „nu se poate crea o situaţie de discriminare între diferitele categorii de instituţii de învăţământ sau diferitele categorii de elevi”, mai arată plângerea.

Părinții clujeni scot mii de euro anual din buzunar

Transylvania College este singura școală din România atestată Cambridge și figurează în mai multe clasamente ca cea mai performantă unitate de învățământ din țară. Prețurile pe care clujenii trebuie să le plătească pentru ca copiii lor să poată să învețe aici sunt de ordinul miilor de euro anual.


În anul școlar care tocmai s-a încheiat, 2018-2019, părinții care au avut copiii înscriși la grădiniță sau creșă la Transylvania College au trebuit să plătească anual 18,800 de lei, adică aproximativ 4.000 de euro. Pe măsură ce copiii cresc, cresc și prețurile. Pentru învățământul primar și cel gimnazial, taxa a fost de 25.8000 de lei (aproape 5.500 de euro). Pentru liceeni, taxa a fost aproape dublă, de 49.300 de lei, adică aproximativ 10.500 de euro.

Acestea sunt sumele pentru care care învață în sistemul românesc. Pentru părinții care vor ca copiii lor să conform curriculei naţionale a Angliei, sumele sunt și mai mari, fiind vorba de 42.300 de lei, atât pentru primii șapte ani de școală, cât și pentru următorii doi.


De asemenea, în primăvara anului trecut, reprezentanții școlii private au anunțat că școala va mări, în fiecare an de acum încolo, prețurile cu 10%.

Scumpiri de anul viitor

Pe site-ul școlii private se arată că de anul viitor, taxele vor fi și mai mari. Crescând cu  aproape 300 de lei pentru grădiniță, ajungând astfel la 4.5000 de euro. Taxa pentru școala primară și gimnazială ajunge la 28.200 de lei, adică 6.000 de euro, iar cea pentru liceu la 56,400 de lei (12.000 de euro). Pentru școlarizarea în sistemul din Anglia, școala va încasa 4.7000 de lei de elev, anual.


Făcând un calcul simplu, de la o singură clasă de liceu, care ar avea în medie aproximativ 15 elevi, școala obține 180.000 de euro, adică 848.000 de lei, anual.

Cu toate că sumele pe care le încasează anual sunt frumușele, reprezentanții Transylvania College, vor și 666.000 de euro de la bugetul local.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter