Actualitate

Locul de lângă Cluj unde sătenii își deschid porțile și vând obiecte artizanale - FOTO

Izvoru Crișului este cunoscut pentru tarabele cu tot felul de lucrușoare, tradiționale sau nu, deschise chiar în curțile oamenilor, de o parte și de cealaltă a drumului european E60.

Într-un sat de la poalele munților Apuseni, aflat la doar câteva zeci de kilometri de Cluj-Napoca, oamenii și-au deschis în urmă cu zeci de ani porțile curților și le-au transformat în magazine pline cu obiecte tradiționale. Ulterior, alte obiecte, mai practice sau mai moderne au început să își facă apariția printre cele care amintesc de tradițiile românești sau maghiare.

Izvoru Crișului este deja cunoscut pentru numeroasele „tarabe”, unde turiștii pot găsi orice, de la obiecte tradiționale (ii, țesături, coșuri împletite), până la mingi mari și colorate sau chiar ceaune. Farfuriile pictate după tradițiile maghiarilor din zonă, jocuri de table sau magneți de frigider pictați cu motive tradiționale sunt printre cele mai căutate obiecte.


Afacere de familie

Majoritatea sunt afaceri de familie. Mulți săteni se întrețin din banii pe care îi fac din vânzarea obiectelor de artizanat. De obicei, bărbații realizează obiectele, de la farfurii pictate manual cu motive tradiționale până la seturi de șah sau de table, iar femeile stau cât e ziua de lungă și vând produse. Majoritatea locuitorilor sunt maghiari. Se înțeleg cu turiștii în română sau în engleză, însă nu vor să dezvăluie prea multe. Le place să își vadă de treaba lor. Mulți invocă motivul că sunt vârstnici și nu știu prea bine limba maghiară. Cei tineri nu vorbesc, de teamă să nu fie certați. Câte unul, însă, mai face mărturisiri despre afacerea din fața casei.

„Bărbatul meu face toate astea. Are atelier în curte și lucrează. Eu stau aici cu ele, spre vânzare. Stau cât e vara de lungă, dar anul acesta a fost slab. Luna august e cea mai bună, atunci e perioada concediilor, trec mulți oameni pe aici și opresc să mai cumpere câte un mărunțiș. Iarna eu nu deschid, dar sunt alții care vând și în lunile de iarnă”, a spus o localnică din Izvorul Crișului.


Cumpărături la dus sau la întors

Izvoru Crișului se află la 43 de kilometri de Cluj-Napoca și se află în drumul spre vamă. Așa că mulți turiști, fie ei români, ori străini, poposesc aici pentru câteva minute, căutând ce le-ar mai trebui pentru vacanță sau alegând suveniruri pentru cei dragi, în cazul în care au uitat. Doi tineri îndrăgostiți pleacă în vacanță.

„Mergem în concediu și am oprit să luăm un joc de table, dar am mai găsit câteva lucruri care ne-au trebuit”, a explicat tânăra.


„Am găsit și un ceaun bun, la un preț excelent. Nu aveam nevoie neapărat de el acum, dar pe viitor sigur va fi bun”, a adăugat bărbatul care o însoțea.

Raiul liliacului și casa unei flori unice în Transilvania

Izvoru Crișului nu trebuie vizitat doar pentru tarabele alineate de-o parte și de alta a drumului, ci merită luat la pas, fără grabă, căutând lucrurile care te fac să nu uiți acest loc din Transilvania. Merită menționat dealul Riszeg, ce domină satul, pe al cărui versant însorit se găsește o plantă rară, tulichina mică (Daphne cneorum) al cărui nume în limba maghiară (Riszeg Virag) a devenit numele dealului. Un subarbust de origine mediteraneană, cu frunze veșnic verzi și cu florile de culoare roz, foarte parfumate, dispuse axial sau în inflorescențe laterale. Tulichina vegetează în pâlcuri dese, în special pe pantele pietroase și calcaroase și înflorește în lunile aprilie-mai.


Se poate vizita și rezervația de liliac sălbatic (Syringa vulgaris), peştera numită „Rakoczi” la izvorul pârâului Szalapataka, construcţia de piatră numită „Izvorul Crişului Repede”, care datează din anul 1936 şi care se află pe locul unde izvoreşte râul Crişul Repede.

Etichete: izvoru crisului
Ultimele Stiri
abonare newsletter