Actualitate

Absolvent: „La câți elevi, studenți și angajați sunt în Cluj zilele astea, salvam o pădure”

Un tânăr care acum a terminat cu facultatea și licența a decis să recicleze toată hârtia de care nu mai avea nevoie, după anii de studiu. A strâns 5 kilograme de hârtie!

Filip Orzan, un tânăr care tocmai a absolvit facultatea și a predat lucrarea de licență, a fost uimit că a adunat 5 kilograme de hârtie!

„Au trecut examenele, a trecut și licența, au rămas hârtiile! Ieri și azi am arucat peste 5 kilograme de hârtie! Și o plasă de PET-uri, că doar nu învățăm pe sec. La câți elevi, studenți și angajați sunt în Cluj zilele astea, salvam o pădure. Hai să nu mai aruncăm aiurea materiale ce se pot recicla!”, a spus tânărul.


Fabricarea unei tone de hârtie presupune în pricinipal tăierea a 17 copaci, utilizarea a peste 25 de tone de apă și a peste 2.000 de kw energie electrică. Statisticile recente arată că în România se produc peste 400.000 de tone de hârtie pentru care ar fi trebuit tăiați aproape 7 milioane de copaci!

Din fericire, în România a început să funcționeze mecanismul colectării selective și a reciclării. Pentru fabricarea hârtiei din material reciclat se folosește mai puțină apă și electricitate decât pentru fabricarea unei hârtii din arbori. O tonă de hârtie reciclată înseamnă 27 kg de noxe mai puțin în atmosferă, spun specialiștii.


De la 1 iulie anula acesta, clujenii care nu vor face colectarea gunoiului pe patru fracții riscă să primească amenzi usturătoare. Însă, cu toate că mulți sunt încântați de inițiativă, nu au resursele necesare pentru a sorta gunoiul. Nu sunt pubele și nu sunt saci. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea promite însă că, până la sfârșitul acestei săptămâni, întregul proces de colectare selectivă va fi sub control total.

Ultimele Stiri
abonare newsletter