Actualitate

Şurubaru, city-managerul oraşului, îi învaţă pe clujeni colectarea selectivă... pe Facebook

Colectarea selectivă s-a dovedit un fiasco la Cluj-Napoca, oamenii reclamând că la multe dintre punctele gospodărești încă nu au sosit containerele speciale, în timp ce nici sacii menajeri nu le-au fost distribuiți.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea promite însă că, până la sfârșitul acestei săptămâni, întregul proces de colectare selectivă va fi sub control total. Tarcea a recunoscut că firmele de salubritate prezente în Cluj-Napoca – Rosal Group și Brantner Veres – s-au confruntat cu întârzieri în cumpărarea și livrarea pubelelor speciale. Acesta îi îndeamnă pe clujeni să-și verifice curțile sau cutiile poștale dacă le-au fost împărțiți sacii menajeri.

Acum, a venit rândul city-managerului Gheorghe Şurubaru să vină cu explicaţii în ceea ce priveşte colectarea selectivă. “Ar fi bine să mai repetăm niște aspecte”, spune Şurubaru pe Facebook,


“Colectarea selectivă este un parteneriat în trei, respectiv: cetățean, Primărie și firmele de salubritate. Avem două situații: colectarea selectivă la case și cea de la blocuri organizate în Asociații de proprietari. Așa cum s-a comunicat deja, singura diferență este faptul că la case se distribuie saci colorați pentru fiecare fracție reciclabilă iar la blocuri cetățenii colectează în saci pe care ii achiziționează ei și ii depozitează la punctul gospodăresc la care sunt arondați în containerele colorate specific fiecărei fracții. La case reciclabilul și rezidualul se ridică în zile diferite pentru fiecare fracție, conform programului distribuit de operatori. La blocuri se ridică zilnic sau periodic în funcție de frecvența necesară cu mașini separate pentru fiecare fracție”, a precizat city-managerul.

Şurubaru mai spune că potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, dacă deșeurile sunt amestecate ele vor fi ridicate așa, dar se va plăti o factură cu 25% majorată pe cantitățile respective. Pentru reciclabilul depozitat corespunzător costurile de ridicare sunt zero.


“În cazul în care punctele gospodărești încă nu sunt dotate corespunzător nu se vor aplica sancțiuni populației, ci doar operatorilor de salubritate pentru nerespectarea legii. Poliția Locală Cluj-Napoca împreuna cu inspectori din cadrul direcției de specialitate efectuează zilnic controale în teren și întocmesc note de constatare și sancțiuni în funcție de situațiile găsite în teren”, a mai spus acesta.

Ultimele Stiri
abonare newsletter