Actualitate

Lansare de carte „între șase pereți” Un volum foarte bine primit de universul cultural clujean a fost lansat

Alice Valeria Micu și-a lansat cel mai recent volum de poezii, „Pereți” la Book Corner Librarium.

Evenimentul a avut loc în prezența a numeroase persoane importante din viața culturală clujeană, printre care poetul Ion Mureșan, profesorul universitar Marius Jucan sau poetul Andrei Doboș, editorul Vasile G.Dâncu, filozoful Ștefan Bolea și editorul Daniel Săuca, venit tocmai din Zalău pentru eveniment.

Cartea a fost publicată după aproape un deceniu de muncă și autoarea se teme că dacă ar reciti-o, ar mai aduce modificări.


„La un moment dat am lăsat textul deoparte, am revenit. Nu am prea putut să ies din ei, din pereți. Și acum mă tem că așa cum este cartea tipărită, o să iau la un moment dat creionul și voi începe să fac modificări”, a mărturisit Alice.

La lansare au vorbit șase bărbați, pe care autoarea i-a caracterizat ca fiind „pereți”, înțelegându-se prin asta nivelul lor de mentori, de ajutoare, de protecție.


Originalitatea unei poezii „hibride”

Cartea a fost văzută, atât în ceea ce privește titlul, cât și conținutul, ca fiind „stranie”, însă în sensul bun al cuvântului.


„Alice Valeria Micu și-a învins poetic cu armele poeziei singurătatea și este un lucru extraordinar. Față de celalalte volume bune, dar poate ușor inegale, acest volum, de la cap la coadă, merită toată atenția” , a zis Vasile GeorgeDâncu.

Poetul Andrei Doboș, care a și tehnoredactat volumul, a caracterizat poezia autoarei ca fiind una „hibridă”.


„E o carte care pe mine m-a surprins fiindcă mi se pare că e o poezie care poate fi pusă complet sub semnul hibridului, a hibridizării, a organismelor monstruase. În primul rând din punct de vedere compozițional, fiindcă mi se pare că Alice Valeria Micu reușește să surprindă foarte bine o fractură extrem de actuală a poeziei, între poezia de expresie și una încă tributară romantismului, sentimentală, religioasă pe alocuri”, a spus poetul.

Contrastul dintre titlu și conținut


Pe durata întregii lansări, s-a discutat despre originalitatea volumului scriitoarei Alice Valeria Micu.

„Avem de-a face cu un volum original și nu exagerez deloc. Este un volum original dacă e să o luăm nu doar datorită titlului provocator, un titlu sec, arid, care nu vrea să spună nimic poetic. Dar sub acest titlu există o magmă poetică de care trebuie să ținem seama. Acest volum își afirmă de la început diferența de la un anume fel de a scrie poezie”, a spus profesorul universitar Marius Jucan.

Contrastul dintre titlu și conținutul cărții a fost subiectul principal de discuție din cadrul lansării.

„Cartea lui Alice Valeria Micu este una teribil de enervantă. Pe mine m-a enervat de la titlu. Pereți? Ce titlu e acesta? E un cuvânt total nepoetic. Apoi am citit cartea și am dat înapoi. Codrul, frunza, floarea, toate sunt teme poetice, așa că pereții de ce nu ar putea fi? Desigur, aici este vorba despre curajul autoarei și despre originalitatea despre care s-a discutat mai devreme”, a concluzionat poetul Ion Mureșan.

Un moment inedit în cadrul lansării de care a fost momentul în care mama autoarei a luat microfonul și a spus câteva cuvinte emoționante.

„Poate în parte sunt și eu vinovată pentru calea pe care a ales-o Alice. Pentru că ea a crescut împreună cu cărțile, văzându-mă pe mine citind. Însă eu am fost mereu doar consumator de literatură. Nu am fost creator, cu atât mai puțin critic. Vă promit că după ce voi ajunge acasă, voi lua volumul și am să îl citesc poem cu poem pe îndelete și sunt convinsă și sunt convinsă că voi avea o cu totul altă imagine asupra cărții decât cea pe care am avut-o când am citit-o prima dată. Spuneați că în carte vorbește despre singurătate. Dar uitați că Alice, aici, printre voi, nu este singură și pentru asta mă bucur și vă mulțumesc”, a mărturisit mama autoarei.

„Pereți” este cel de-al cincilea volum publicat de Alice Valeria Micu. Mai are publicate încă trei volume de poezii și unul de traduceri.

Pereţi (fragment)     

A venit omul violet 
şi i-a spus:
Vinde-mi mie câţiva 
pereţi, 
nu mulţi,
nici nu-i vreau 
pe cei mai arătoşi,
ţie oricum nu-ţi mai sunt 
de niciun folos.

Uite, îi iau 
pe cei mai bătrâni, 
pe cei şubrezi,
dacă ai 
vreunul căruia 
nu-i tace 
gura,
dă-l încoace,
te scap 
de el 
cât ai spune 
zid.
Îţi dau 
pe ei 
cât să ai 
partea ta de lume,
până la cer, 
cât vezi cu ochii.

Ezita.

Îţi dau 
o putere 
pe care niciun om 
nu o are.
Spune 
doar numele ei 
şi puterea e a ta!

Decât 
să-i vând 
ăstuia un 
perete,
mai bine  
mor de singurătate! 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter