Actualitate

Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană a luat ființă la Cluj-Napoca și vrea să apere valorile UE în România

Asociaţia „Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană” (ICDE), formată la Cluj-Napoca din universitari şi politicieni, îşi propune să apere şi să promoveze valorile Uniunii Europene în societatea românească.

„ICDE se înfiinţează pentru a apăra şi promova, prin mecanismele culturii democratice, valorile fundamentale ale Uniunii Europene în societatea românească, în deplină consonanţă cu drepturile şi libertăţile prevăzute de Constituţia României. Obiectivul nostru esenţial este, aşadar, România Europeană, pe care vom înţelege să o asumăm ca pe adevărata noastră identitate organizaţională”, se arată în „declaraţia fondatoare” a asociației.

Consiliul director este format din conf. univ. Valentin Naumescu (preşedinte), judecătorul penalist Cristi Danileţ, europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, europarlamentarul USR-PLUS Ramona Strugariu, fostul ministru al Justiției Raluca Prună, respectiv vicepreședinții Lucian Leuştean și Vasile Popovici.


„Azi este ziua de naştere a Iniţiativei pentru Cultură Democratică Europeană, un proiect naţional care reuneşte oameni care s-au remarcat prin susţinerea valorilor europene. Iniţiativa este o asociaţie naţională cu sediul la Cluj-Napoca care va sprijini opţiunea România Europeană, pentru că se simte că aceasta trebuie fie apărată. Din ce în ce mai mulţi români au constatat că aceste valori fundamentale ale UE nu sunt garantate şi ireversibile şi trebuie apărate permanent, fiind puse în pericol.

Totul se poate nărui într-o clipă atunci când se face loc tentaţiilor autoritariste. Opţiunea România Europeană trebuie să fie apărată, fără să ne suprapunem cu ce fac partidele, credem în consolidarea culturii democratice europene, prin dezbateri, mese rotunde, traininguri oferite tinerilor”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele ICDE, Valentin Naumescu.


Astfel, ICDE este o organizaţie non-guvernamentală deschisă, cu sediul la Cluj-Napoca şi, în viitor, cu grupuri de lucru în oraşele din ţară.

Fragmente din Declarația Fondatoare

„La peste 12 ani de la momentul aderării la Uniunea Europeană, societatea românească începe să conștientizeze că valori fundamentale precum libertatea, democrația, statul de drept, demnitatea umană, egalitatea și drepturile omului trebuie apărate și promovate continuu. Acestea nu sunt garantate și nu sunt ireversibile.


Adversarii democrațiilor liberale și valorilor europene sunt din ce în ce mai înverșunați, mai puternici și mai agresivi, atât în România, cât și în alte țări ale Uniunii Europene, contestând fundamentele Proiectului European postbelic și periclitând perspectivele continuării acestui proces. O cultură democratică solidă este, în opinia noastră, cea mai bună protecție față de valul iliberal și tentațiile autoritariste care pun la încercare întreaga Uniune Europeană și, în mod special, Europa Centrală. (...)

Într-un asemenea context critic și amenințător, Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană se înființează pentru a apăra și promova, prin mecanismele culturii politice democratice, valorile fundamentale ale Uniunii Europene în societatea românească, în deplină consonanță cu drepturile și libertățile prevăzute în Constituția României. Obiectivul nostru esenţial este aşadar ROMÂNIA EUROPEANĂ, pe care vom înţelege să o asumăm ca pe adevărata noastră identitate organizaţională.”

abonare newsletter