Actualitate

Autobuzele electrice, de domeniul trecutului la Cluj? Emil Boc: “Vrem autobuze cu hidrogen”

Primarul Emil Boc a testat maşinile şi autobuzele cu hidrogen, iar acum vrea să aducă noua tehnologie şi la Cluj-Napoca.

“Am testat ieri, în premieră pentru mine, maşini cu hidrogen. Este o nouă tehnologie nepoluantă, la fel ca şi maşinile şi autobuzele electrice pe care noi deja le avem la Cluj. Astăzi avem 21 de autobuze electrice, în iulie vom avea 41 de autobuze electrice care vor circula pe străzile Clujului. Am văzut o altă tehnologie tot în categoria aceasta nepoluantă, maşini cu hidrogen, nu hibride, în totalitate pe hidrogen, şi autobuz, şi maşină. Am condus şi autobuzul, şi maşina. Un autobuz se încărca în 7 minute ca să poată circula sute de kilometri, peste 150 de kilometri autonomie. Costă mai mult echipamentul de încărcare, sunt costisitoare, cel puţin acum la început, sunt doar 160 de autobuze în Europa şi America în momentul de faţă cu hidrogen. Dar asta e industria care va merge mai departe şi cu siguranţă va prinde teren”, a spus primarul Clujului, la un post de radio.

Boc spune că oraşul s-a înscris deja într-un program european de achiziţionare de autobuze electrice şi cu tehnologia cu hidrogen.


“Eu aş vrea să le spun clujenilor următorul lucru pentru că ne tot aud vorbim cât de important e transportul electric, nepoluant, cât de important este să punem accent pe spaţii verzi, crezând că sunt doar ifose şi mofturi. Nu este aşa. Faptul că ne preocupă diminuarea polurării înseamnă că ne preocupă sănătatea fiecărui clujean. La nivelul Uniunii Europene 400.000 de morţi anual dintr-o cauză conectată cu poluarea. Nu mai e o chestiune de moft. La Cluj am luat decizia ca pe transportul în comun să ducem totul pe nepoluant. Astăzi, o treime este nepoluantă. Vom avea în continuare autobuze electrice, vom trece până în 2025 la transport public nepoluant. Încurajăm maşinile electrice, am creat staţii de încărcare, partea aceasta cu maşini cu hidrogen cu siguranţă va reprezenta dimensiunea viitorului. Noi ne-am înscris pe această linie de a achiziţiona printr-un program european autobuze electrice şi cu tehnologia cu hidrogen”, a conchis Boc.

abonare newsletter