Actualitate

UDMR a lansat volumul „100 de ani, o sută de personalităţi maghiare reprezentative din România”, editat la Cluj-Napoca

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor a anunţat apariţia în limba română a volumului „100 de ani, o sută de personalităţi maghiare reprezentative din România”, editat la iniţiativa Uniunii Democratice a Maghiarilor din România (UDMR).

UDMR a lansat volumul „100 de ani, o sută de personalităţi maghiare reprezentative din România”, editat la Cluj-Napoca UDMR a lansat volumul „100 de ani, o sută de personalităţi maghiare reprezentative din România”, editat la Cluj-Napoca

Editat şi în limba maghiară în cadrul programului „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, volumul a fost lansat anul trecut în contextul marcării Centenarului Marii Uniri. Apărut la Editura Fundaţiei pentru Şcoală din Cluj-Napoca, volumul prezintă, structurat pe nouă capitole, o sută de personalităţi de etnie maghiară din domeniul literaturii, ştiinţelor, artelor plastice, vieţii publice, politice şi religioase, ştiinţelor medicale, culturii şi sportului.

Printre acestea se numără arhitectul Kós Károly, decedat la Cluj-Napoca, scriitorul Tamási Áron, artiştii plastici Baász Imre (cu studii la Cluj-Napoca) şi Mattis-Teutsch János, scriitorul şi politicianul Domokos Géza, juristul clujean Mikó Imre, episcopul romano-catolic Márton Áron, care a slujit și la Cluj-Napoca, atleta Balázs Jolán (Iolanda Balaș) sau violonistul Ruha István, decedat la Cluj-Napoca.


Românii și maghiarii, „buni vecini și prieteni”

În prefaţa semnată de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, se arată, printre altele, că apariţia şi acestui volum demonstrează că maghiarii din Transilvania au contribuit la construirea, consolidarea şi îmbogăţirea comunităţii maghiare, dar şi a întregii Românii.

„De sute de ani, în Transilvania, relaţia dintre români şi maghiari este în continuă transformare. Am fost cuceritori şi unii şi ceilalţi, la fel şi adversari, inamici în război, instrumente în mâinile marilor puteri sau chiar în ale elitelor noastre politice. Dar am fost şi sper că suntem şi vom rămâne buni vecini şi chiar prieteni [...]


Acest volum prezintă o sută de maghiari din Transilvania care, prin opera şi contribuţia lor, demonstrează că ceea ce ne separă este mai puţin important decât ceea ce ne uneşte: ceea ce noi, maghiarii din Transilvania, am construit şi am consolidat în ultimii o sută de ani, a îmbogăţit nu numai comunitatea noastră, dar şi întreaga Românie [...] Ştim însă cu siguranţă că există sute de personalităţi maghiare din Transilvania care ar putea fi incluse într-o astfel de prezentare. Unele personalităţi ce se află în această lucrare poate că nu au nevoie de nicio prezentare pentru prietenii noştri români”, a scris Kelemen Hunor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter