Actualitate

Premieră inedită la Teatrul din Cluj. Spectacol-dezbatere ce decide soarta lui Hamlet

În data de 11 iunie, la Teatrun Național din Cluj-Napoca va avea loc premiera spectacolului „Procese la Teatru, episodul I: Hamlet”.

Spectacolul dorește să fie o alternativă teatrală, o căutate a ceea ce este dincolo de clasic, a actorului Ionuț Caras, care de data această se pune în postura de regizor. Obișnuit cu evenimentele teatrale inedite, fiind, împreună cu colegul său Matei Rotaru, inițatorului proiectului „Texte bune în locuri nebune”, Caras a acceptat provocarea directorului Mihai Măniuțiu să creeze un gen de spectacole-confruntare, dueluri verbale. Aceste genuri de spectacole sunt de succes în SUA, însă prea puțin cunoscute la noi în țară. Astfel, prin acest proiect se lansează o provocare. Primul episod anunțat este Procesul lui Hamlet, care va avea loc pe scena mare, marți, 11 iunie 2019, de la ora 19:00.

„În SUA este un interes foarte mare pentru acest tip de spectacole-dezbatere, pentru că, din acest punct de vedere, au altă educație, fiind mult mai familiarizați cu legile, cu sistemul penal, putând fi implicați ca jurați. Cu alte cuvinte, implicarea cetățeanului de rând în toată această poveste este mult mai puternică. Am prins ideea din zbor și am pornit la drum”, a explicat Caras.


Analiza cazului „Hamlet”

Astfel, specialiști în domeniul legislative vor „juca” în spectacol, iar Hamlet va fi acuzatul.

Principiul pare simplu: se va juca scena care constituie capul de acuzare al procesului, respectiv uciderea lui Polonius de către Hamlet. Se va juca toată scena Hamlet-Gertrude, pentru că este scena care ajută la o înțelegere mai clară a situației. După scena de teatru, vin profesioniștii în drept. Va lua cuvântul procurorul și vor exista două pledoarii. Una va cere condamnarea la moarte, cealaltă, exilul în Anglia. Viață sau moarte pentru Hamlet”, a adăugat regizorul.


Pentru un spectacol inedit, distribuția este extreme de interesantă. Polonius este jucat de Cristian Grindean, o figură cunoscută în Cluj, fiindcă face parte din  echipa TIFF Video Guide, este o persoană prezentă la tot felul de evenimente, un pasionat de Shakespeare și extrem de ludic, cu calități actoricești remarcabile.

Procurorul - Roxana Mândruțiu - este specialist în drept de insolvență și probleme de litigiu, iar Avocatul apărării - Gabriela Groza - este specialist în drept penal și psihologie. Ele sunt membre ale Baroului Cluj.


Publicul va decide soarta lui Hamlet

Cazul va fi analizat, dovezile vor fi aduse în fața publicului care va decide soarta lui Hamlet.


„Publicul va fi și jurat și judecător. Ei vor hotărî. Cumva asta mă interesează pe mine: secundele alea în care spectatorul trebuie să se implice și să ia o hotărâre. Și nu o hotărâre ușoară, ci trebuie să judece, să cântărească și să opteze pentru ceva. Vreau să văd dacă se implică în mod real în chestiunea asta. Cu alte cuvinte, dacă nu face doar un joc, mimând interesul și dacă pledoariile și povestea înfățișată ajung să-l responsabilizeze.Votul lui e impotant”, a afirmat Ionuț Caras.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter