Actualitate

Uniunea Europeană vrea să introducă limitatoare de viteză pentru toate maşinile. Când ar putea intra în vigoare modificarea

Uniunea Europeană vrea să impună tuturor maşinilor noi limitatoare de viteză de top ISA (Intelligent Speed Assistance) după ce legislaţia a primit undă verde de la Comisia Europeană.

Limitatorele de viteză sunt doar unele dintre modificările pe care Parlamentul European vrea să le aducă, pe listă fiind şi frânarea de urgenţă autonomă, senzorii care să detecteze şoferul când este prea obosit sau un jurnal de bord.

Noile modele de maşini vor fi nevoite să aibă un dispozitiv de tip etiloteste legat la sistemul de pornire a maşinii, astfel încât şoferii care au consumat alcool să nu poată să pornească la drum. Această măsură vizează însă doar şoferii care au mai fost prinşi în stare de ebrietate la volan.


Sistemul de limitare a vitezei îi va atenţiona pe şoferi în momentul în care depăşesc limita legală şi va acţiona cu putere până când va scădea sub limita legală. Noile modificări ar urma să fie aplicate din 2022 pentru modelele care nu au fost încă aprobate pentru producţie şi din mai 2024 pentru maşinile care sunt deja la vânzare.

Comisia Europeană estimează că va reduce accidentele cu 30% şi vor salva aproximativ 25.000 de vieţi în primii 15 ani la implementarea noilor modificări. România este pe primul loc în Europa la numărul de persoane decedate pe an în accidente rutiere.


 

Etichete: uniunea europeana
Ultimele Stiri
abonare newsletter