Actualitate

Levigatul de la Pata Rât curge şi înghite banii clujenilor...de mai bine de un an de zile!

De mai bine de un an de zile, Consiliul Județean Cluj se chinuie să cureţe lacul de levigat de la Pata Rât, format încă din 2017, după ce deşeurile au luat-o la vale. Iar costurile sunt pe măsură.

Consiliul Judeţean a închiriat în 2017 o staţie de osmoză inversă pentru curăţarea levigatului de la Pata Rât, întins pe 9 hectare de teren în urma unor ample alunecări de deşeuri, pentru care plăteşte 39.000 de euro pe lună. Această staţie trebuia pusă încă din 2017 în funcţiune, dar Consiliul Judeţean a întârziat mai bine de 6 luni să îi dea drumul.

Acum, forul judeţean caută să închirieze un post de transformare aerian pentru funcţionarea staţiei de osmoză inversă de la depozitul de deşeuri Pata Rât. Valoarea totală a contractului este de 4.700 lei fără TVA (1.000 €), iar termenul estimat pentru închirierea a postului de transformare este de 12 luni.


În luna mai 2018, Consiliul Judeţean a încheiat un contract de închiriere cu Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA pentru un transformator aerian de joasă tensiune care deserveşte staţia de osmoză inversă, contract încheiat pe un an de zile şi care urmează să expire zilele următoare.

Potrivit caietului de sarcini, închirierea transformatorului se va face pe toată perioada de funcţionare a staţiei de osmoză.


După ce a “ameninţat” an de an că închide rampa de gunoi de la Pata Rât, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, spune că în luna martie 2020 se vor finaliza aceste lucrări.

2 ani de “maximă urgenţă”

Potrivit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, încă din luna septembrie 2017 i s-a cerut Consiliului Judeţean să ia “în regim de maximă urgenţă” mai multe măsuri “în vederea stopării fenomenului de poluare masivă a pârâului Zăpodie”. Printre aceste măsuri se numără eliminarea levigatului şi efectuarea unei breşe în masa deşeului în vederea drenării cantităţii de levigat acumulat în amonte de alunecare.


În luna martie 2018, Consiliul Judeţean a fost amendat cu 100.000 lei și s-a ales şi cu o plângere penală din partea Gărzii de Mediu din cauză că nu a fost oprită poluarea cu levigat de la Pata Rât.

O lună mai târziu, în mai 2018, Consiliul Județean susţinea că rampa de gunoi de la Pata Rât nu mai poluează, după ce a fost pusă în funcţiune staţia de osmoză inversă care a tratat levigatul întins pe 9 hectare. Forul judeţean trebuia să construiască şi un zid de sprijin între groapa de gunoi şi centura Vâlcele-Apahida.


În Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, autorităţile vorbeau că rezultatele analizelor de laborator al lichidului toxic arată existenţa unui fenomen de poluare, cu depăşiri ale valorilor legale şi de 750 de ori.

În cursul zilei de 22 iulie 2017, pe amplasamentul depozitului Pata Rât s-au produs ample fenomene de alunecare a deşeurilor în partea sud-estică a acestuia pe o lungime de aproximativ 300 metri de-a lungul corpului depozitului spre varianta ocolitoare est a municipiului Cluj-Napoca (Vâlcele-Apahida), acoperind pe o lungime de circa 120 metri secţiunea pârâului Zăpodie, pârâu adiacent depozitului.


Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a aplicat firmei Nord Conforest SA în data de 31 iulie 2017 o sancţiune contravenţională în valoare de 35.000 de lei din cauza nerealizării măsurilor dispuse, respectiv stoparea scurgerii levigatului din depozitul de deşeuri în Valea Zăpodie.

Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj

Această apă care s-a adunat a diluat levigatul, iar amestecat cu o asemenea cantitate de apă el a ajuns să nu mai fie de fapt levigat. Expertul a constatat că nu mai există levigat în acel lac ci 90% apă și că dacă pe fund s-a sedimentat nămol acela va trebui orientat spre stația de osmoză. Expertul a făcut testul apei, a constatat că nu mai are cantitatea de levigat. Noi nu putem interveni încă la stabilizarea printr-un zid a depozitului până nu se eliberează de apă. Culmea penibilului este că noi acum o să introducem levigatul în stația de osmoză, iar din această stație de osmoză apa va ieși cristalină, mai cristalină decât cea băută de la robinet” (aprilie 2018)

Ultimele Stiri
abonare newsletter