Actualitate

Acuzaţii grave. "Oamenii lui Tişe" urmăresc să scadă valoarea Aeroportului Cluj? “Războiul” se mută la Direcţia Naţională Anticorupţie

Conducerea Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj susţine, într-un document trimis la Direcţia Naţională Anticorupţie, că unul dintre membrii Consiliului de Administraţie, numit de Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean, urmăreşte dezavantajarea aeroportului şi scăderea valorii acestuia.

Directorului Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo, a făcut o sesizare la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) către procurorul şef al DNA, Călin Nistor, referitoare la “aprobarea nelegală a hotărârii de Consiliu Judeţean 33/2019 privind unele măsuri referitoare la Consiliul de Administraţie provizoriu al Aeroportului Internaţional «Avram Iancu» şi vătămările suferite de către aeroport”.

Conducerea Aeroportului susţine că CV-ul lui Valentin Grigoriu, numit în Consiliul de Administraţie de la Aeroport de către Alin Tişe, prezintă “suspiciuni rezonabile de fals”.


“Analizând CV-ului dumneavoastră, care trebuie postat pe site-ul aeroportului, am constat că există mai multe neclarităţi care prezintă suspiciuni rezonabile de fals, vă rugăm să ne trimiteţi CV-ul dumneavoastră în original, semnat pe fiecare pagină, precum şi răspunsul la următoarele clarificări în vederea completării sesizării la DNA. Vă rugăm să ne precizaţi exact perioada în care aţi ocupat funcţia de preşedinte al CA şi director general la Societatea Naţională Aeroport Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu. Din analiza bugetului SC Romstrada SRL din perioada 2007-2010 rezultă alte cifre de afaceri, nu cele menţionate de dumneavoastră conform cărora aţi preluat societatea «la o cifră de afaceri de aproximativ 16 milioane de euro şi aţi lăsat-o la o cifră de afaceri de aproximativ 200 milioane euro». Din informaţiile pe care le avem rezultă că nu aţi deţinut poziţia de director general la SC Romstrade SRL pe toată perioada menţionată în CV, ca urmare vă rugăm să clarificaţi acest aspect”, se arată în sesizare.

Mai mult, conducerea Aeroportului vrea să afle cum a fost posibilă numirea acestuia în Consiliul de Administraţie având în vedere că firmele la care Grigoriu a fost/este administrator merg pe pierdere.


“Cum explicaţi că aţi fost numit administrator la o regie autonomă cu 350 de angajaţi şi patru milioane profit când veniţi de la firma SC Valgrig Concept SRL cu doi angajaţi şi cu pierderi considerabile în perioada 2016-2017. Cum explicaţi pierderile la SC Magic Young SRL pe perioada cât aţi fost administrator la această firmă”, se mai arată în documentul semnat de Ciceo.

În plus, conducerea Aeroportului a lansat o serie de acuzaţii grave la adresa lui Grigoriu.


“În cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie al Aeroportului Cluj din 24 aprilie aţi susţinut că nu este necesară realizarea căii de rulare paralelă cu pista de decolare-aterizare şi este necesară reducerea numărului de angajaţi. Întrucât nu aveţi nicio experienţă în domeniul aeroportuar, iar în domeniul administrării societăţilor comerciale aţi avut doar pierderi, avem suspiciunea rezonabilă că aceste solicitări sunt făcute intenţionat pentru a dezavantaja Aeroportul Cluj şi pentru a scădea valoarea acestuia, ţinând cont de faptul că preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, are intenţii de privatizare sau concesionare. Având în vedere că aceste solicitări sunt făcute cu scopul de a prejudicia aeroportul, vă rugăm să le motivaţi în scris pentru a putea transmite înscrisul dumneavoastră la DNA-structura centrală”, se mai arată în documentul citat.

Reamintim că Monitorul de Cluj a arătat ce administrator “performant” este Grigoriu la firma proprie.


Din 2015, acesta este administrator la Valgrig Concept SRL, o firmă cu sediul în judeţul Ilfov, care are doi angajaţi şi care se ocupă de intermedieri în comerţul specializat în vânzarea produselor cu caracter specific.

Dacă între anii 2012 şi 2014 compania a avut o cifră de afaceri de zero lei şi datorii între 5.713 lei şi 16.249 lei, în 2015 cifra de afaceri a ajuns la 219.982 lei şi datoriile se ridicau la 22.949 lei.


Potrivit raportărilor contabile, în 2016, datoriile firmei au crescut de patru ori (minus 96.615 lei) pentru ca un an mai târziu, în 2017, aceste pierderi să ajungă de mai bine de cinci ori mai mari (minus 126.993 lei).

Dacă ne uităm pe rapoartele contabile, Grigoriu a cheltuit vizibil mai mult decât a încasat. În urmă cu doi ani, cheltuielile au fost duble (244.469 lei) faţă de venituri (118.663 lei).

Mai multe detalii despre acest subiect aici.

În ceea ce priveşte cealaltă firmă administrată de Grigoriu, Magic Young SRL, în 2016 judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis intrarea acesteia în faliment.

abonare newsletter