Actualitate

Sindicatul Aeroportului din Cluj atacă Consiliul Judeţean:"Membrii Consiliului de Administraţie au fost numiţi ilegal"

Sindicatul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" Cluj a lămurit problemele apărute în ultimele săptămâni printr-un comunicat de presă în care au fost expuse o serie de probleme.

Sindicatul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" Cluj a lămurit problemele apărute în ultimele săptămâni printr-un comunicat de presă.

"Urmare a comunicatului de presă din data de 10.05.2019 transmis de către Conducerea Executivă a Consiliul Judeţean Cluj şi a Sindicatului Liber Transilvania din Consiliul Judeţean Cluj, răspundem punctual la clarificările transmise, după cum urmează:


1. Membrii Consiliului de Administraţie ai Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, nu au fost numiţi legal de către Consiliul Judeţean Cluj, deoarece Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr 33 din 28.02.2019 nu respectă prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice prin care se urmăreşte creşterea eficienţei operatorilor economici şi anume performanţa economică şi competitivitatea acestora.

În acest sens, au fost încălcate prevederile art. 5 din OUG 109/2011 cu privire la competenţele profesionale pe care trebuie să le îndeplinească membrii CA pentru administrarea Regiei Autonome Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj şi anume:


- Reprezentantul autorităţii publice tutelare, nu întruneşte condiţiile cerute de art. 5, alin. 2 lit. b din OUG 109/ 201, respectiv domnul Daniel Persu neavând deloc experienţă în domeniul de activitate al regiei autonome Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj.

Domnul Valentin Grigoriu, numit membru în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj R.A. prin HCJ 33/2019, este administrator al firmelor S.C. Magic Young SRL cu sediul în Bucureşti - firmă care este un coafor cu 2 angajaţi aflat în procedură de faliment, respectiv Valgrig Concept SRL, cu sediul în Sântu Floreşti, judeţul Ilfov - firmă care are pierderi considerabile şi un număr mic de angajaţi, aflându-se în proceduri de proprire, ceea ce ridică semne de întrebare asupra abilităţilor manageriale ale domnului Valentin Grigoriu de a administra o regie autonomă cu un număr de 350 de angajaţi, cu un specific foarte particular - aviaţie civilă şi cu un profit considerabil.


Având în vedere nelegalitatea Hotărârii Consiliului Judeţean Cluj nr 33 din 28.02.2019, aeroportul a comunicat atat Consiliului Judeţean Cluj cat şi Instituţiei Prefectului Cluj motivele de ilegalitate a acestei hotărâri, solicitand Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj să atace în contencios administrativ HCJ nr 33 din 28.02.2019.

2. Afirmaţiile Consiliului Judeţean Cluj privind faptul că Bugetul Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj nu a fost aprobat deoarece forma înaintată către Consiliului Judeţean în luna martie este considerată a fi falsificată faţă de cea aprobată de Consiliul de Administraţie în luna februarie, sunt total neadevărate, menite să tergiverseze aprobarea bugetului aeroportului.


Aeroportul a prezentat că au existat unele erori materiale şi că acestea au fost remediate imediat, convocând astfel o şedinţă extraordinară de Consiliu de Administraţie în data de 16.04.2019, pentru aprobarea anexelor din proiectul Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2019, însă din lipsă de cvorum anexele nu au putut fi aprobate.

Totodată, afirmaţiile Consiliului Judeţean Cluj privind faptul că actuala conducere a Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj intenţionează să încarce Regia cu datorii cauzând riscul intrării în incapacitate de plată şi faliment, sunt menite doar să discretizeze conducerea executivă a aeroportului şi a angajaţilor.


Precizăm că Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj este Regia din cadrul Consiliului Judeţean Cluj cu cel mai mare profit dintre unităţile aflate în subordinea Consiliului Judeţean, anul 2018 fiind încheiat cu un profit de aproximativ 4 milioane euro.

3. În ultima şedinţă din data de 24.04.2019 a Consiliului de Administraţie al Aeroportului, deşi conducerea aeroportului a pus la dispoziţia membrilor Consiliului de Administraţie toate documentele justificative privind aprobarea bugetului, bugetul aeroportului a fost amânat în mod nejustificat şi implicit nu s-a aprobat nici mărirea salariilor angajaţilor. În cadrul acestei şedinţe, doamna Rădulescu Diana Angelica, numită membru în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj R.A. prin HCJ 33/2019, şi-a manifestat total desconsiderarea faţă de interesele angajaţilor aeroportului, refuzând categoric un dialog cu reprezentanţi ai sindicatului, menţionând că angajaţii aeroportului ar trebui să-şi plătească parcarea din incinta aeroportului pentru timpul în care se află la muncă. Mai mult, în această şedinţă, membrii Consiliului de Administraţie au pus în discuţie reducerea numărului de angajaţi, în situaţia în care aeroportul a prezentat Planul de Management pentu următorii 7 ani, din care reiese evoluţia numărului de pasageri, nevoia investiţiilor şi a creşterii personalului aeroportuar.

4. Siguranţa şi securitatea aeroportului, sunt componentele de baza pe care le are în vedere atât conducerea executivă a aeroportului, cât şi sindicatul aeroportului. Considerăm că vânzarea sau concesionarea aeroportului, va afecta dezvoltarea aeroportului şi siguranţa locurilor de muncă a întregului personal care îşi desfăşoară activitatea pe aeroport.

5. Toate acţiunile sindicatului aeroportului sunt realizate în interesul Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, pentru siguranţa zilei de mâine a angajaţilor aeroportului, solicitând în acest sens Consiliului Judeţean Cluj în calitate de autoritate tutelară de a ne trata cu respect şi de a respecta prevederile OUG 109/2011 privind procedura de selecţie şi numire a membrilor Consiliului de Administraţie."

Ultimele Stiri
abonare newsletter