Actualitate

Tarifele de salubritate menajeră în Cluj-Napoca au fost majorate cu 35%

Primăria Cluj-Napoca a decis să majoreze tarifele de salubritate menajeră pentru persoane fizice şi agenţi economici cu peste 35%, ca urmare a introducerii sistemului colectării selective a deşeurilor.

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat majorarea tarifelor pentru salubritate menajeră de la 7,18 lei/ persoană la 9,88 lei/ persoană, peste 35%, respectiv de la 45,11 lei la 61,82 lei pentru agenţii economici, iar acestea vor intra în vigoare până la 1 iulie.

„Majorarea se datorează, printre altele, creşterii consumului de combustibil, lubrifianţi şi piese de schimb în urma creşterii frecvenţei de colectare cauzată de colectarea pe patru fracţii, faţă de două, câte sunt în prezent. Prin implementarea colectării pe patru fracţii, punctele de colectare vor trebui dotate cu patru containere: trei pentru deşeurile reciclabile (sticlă, plastic, respectiv carton şi hârtie) şi unul pentru fracţia umedă (deşeurile menajere)”, a spus, marţi, în şedinţa Consiliului Local, administratorul public al municipiului Cluj-Napoca, Gheorghe Şurubaru.


De asemenea, tariful de salubritate menajeră este influenţat de necesitatea dotării punctelor gospodăreşti cu pubele şi containere, dar şi de creşterea cheltuielilor de personal în urma majorării salariului minim pe economie şi a angajaţilor din cauza creşterii frecvenţei de colectare, a precizat city managerul.

Primarul Emil Boc a spus, la rândul său, că este nevoie de o campanie de informare a clujenilor în privinţa colectării selective. În Cluj-Napoca, în prezent se colectează selectiv circa 19% din deşeuri.


„Avem nevoie de o campanie intensă de informare a clujenilor privind această acţiune, să folosim şcolile pentru a transmite mesajul, deoarece elevii sunt mai receptivi. Începând cu 1 iulie, colectarea selectivă pe patru fracţii va deveni obligativitate pentru fiecare cetăţean, va trebui să discutăm cu ei despre graficul de ridicare a deşeurilor, cărui punct gospodăresc este arondat, ce înseamnă cele patru fracţii”, a spus Emil Boc.

Etichete: gunoi cluj emil boc
Ultimele Stiri
abonare newsletter