Actualitate

Notre-Dame, prăpastia dintre bogați și săraci! Emil Boc, critic: „Ceva nu este în regulă în societate!”

Tragedia de la Paris a zguduit o lume întreagă, stârnind un val de simpatie rar întâlnit pe plan global. Sute de milioane de euro s-au strâns deja din donații pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame, aspect care a împărțit opinia publică în două tabere.

Deși multă lume salută gestul milionarilor care au scos sume frumușele din buzunare pentru a suporta costurile reparației clădirii de patrimoniu mondial, nu toată lumea privește cu ochi buni „cascada” de milioane care a curs spre Notre-Dame. Este și cazul primarului municipiului Cluj-Napoca care, fără a contesta valoarea absolută din punct de vedere cultural a catedralei, susține că ceea ce s-a întâmplat în perioada imediat următoare incendiului devastator este un exemplu grăitor pentru diferența uriașă dintre păturile sociale.

„Ceea ce am intuit și eu, se întâmplă și în Franța. Ceva nu este normal! În primul rând să fie foarte clar, este o pierdere imensă pentru patrimoniul universal, recunosc și eu, este o valoare greu de evaluat în bani ce înseamnă Notre-Dame. Dar faptul că, totuși, s-au adunat în câteva ore 700 milioane de euro de la două-trei persoane, asta arată că în societate ceva nu este în regulă”, a comentat edilul, la o emisiune radio.


„O societate nu poate rămâne coezivă dacă își adâncește ruptura în societate între cei foarte-foarte bogați și cei foarte-foarte săraci! [...] Cred că democrația poate fi performantă și își poate atinge valorile atunci când societate e coezivă, asta înseamnă că trebuie să dai fiecăruia posibilitatea să-și valorifice potențialul maxim. Nici bogații nu se vor simți bine într-o lume plină de săraci. Nu este normal să se adâncească discrepanța, să nu-ți pese cum ai putut să găsești 700 de milioane de euro în trei ore!”, a comentat Boc.

100.000 lei pentru Notre-Dame de la CJ Cluj

Consiliul Județean Cluj a decis să trimită în Franţa 100.000 de lei (21.000 de euro) pentru refacerea Catedralei Notre-Dame din Paris. Propunerea a venit de la vicepreşedintele forului judeţean Vákár István (UDMR), conte de Rurikovich și „Mare comandant” al Clujului. De asemenea, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe a susţinut propunerea care, în final, a fost votată. Emil Boc spune că municipalitatea clujeană nu s-a gândit la un gest similar și se întreabă de ce nu se adună aceste sume colosale și când este vorba de oameni aflați în mare nevoie?


„Din presă am înțeles că domnul Vákár a fost cu propunerea, el are o tradiție de sânge albastru, de baron, tradiție istorică. Nu suma asta a făcut suma acea mare... Consiliul Local și Primăria nu a intrat în asemenea discuții, nu este treaba noastră, noi avem alte priorități. Eu nu spun că nu e bine să se adune resurse financiare, dar să ne uităm la toate laturile din societate. Mă uit doar că, dacă se poate ca în trei ore se aduni 700 milioane de euro, s-ar putea aduna la fel și pentru oameni, pentru cei care trăiesc de pe o zi pe alta și să creezi politici sociale prin care să faci o viață mai bună pentru milioane de oameni!”, susține primarul.

Horia Nasra, liderul PSD Cluj a criticat la rândul său decizia forului județean de a trimite bani din buzunarele clujenilor pentru reparația catedralei franceze.


„Dacă [...] miliardarii Franţei au anunţat donaţii de sute de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame, Executivul Consiliului Județean Cluj a decis să fie «solidar» cu Europa și Franța într-un stil penibil de populist, anunțând că instituția donează 100.000 lei, circa 21.000 euro. Oare cu cetățenii din Pata Rât sunteți solidari, domnilor Vákár István și Alin Tișe? Oare nu mai elegant era să plătiți din buzunarul dumneavoastră această sumă, așa cum a anunțat că face Gabriela Firea? Să vă fie rușine ! Clujenii nu pot fi păcăliți de acest populism jenant... pe banii lor”, acuza deputatul PSD.

Ultimele Stiri
abonare newsletter