Actualitate

Clujenii care parchează pe pistele de biciclete se vor trezi, luni, cu o surpriză. “Şoferii nu pot pretinde că li s-au provocat daune”

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) lanseaza luni, cu ocazia Zilei Pământului, o campanie de atenţionare prin autocolante a şoferilor care blochează abuziv pistele de biciclete din Cluj-Napoca.

Sunt vizaţi cei care îşi lasă în mod voluntar autoturismele pe pistele de biciclete, scopul campaniei fiind reducerea numărului de astfel de cazuri, prin atenţionarea şoferilor prin aplicarea de autocolante informative pe parbriz.

“Prin această campanie, desfăşurată şi în anii trecuti, încercăm să compensăm, măcar parţial, insuficienţa implicării adecvate pe acest subiect a autorităţilor abilitate să aplice legislaţia rutieră, şi anume Poliţia Rutieră şi Poliţia Locală. Autocolantele au textul principal «Vă aflaţi ilegal pe o pistă de biciclete!/Acum aţi primit o atenţionare amabilă. Data viitoare puteţi primi amendă. În plus, poate fi accidentat un biciclist sau un pieton!» şi imaginea grafică simbolică a unui autoturism care ocupă o pistă de biciclete şi un biciclist care circulă pe pistă şi a trebuit să treacă - metaforic - peste capota maşinii oprite ilegal”, spune Radu Mititean, directorul Clubului de Cicloturism "Napoca".


Acesta mai spune că “plasarea acestor autocolante trebuie văzută ca un gest de toleranţă” din partea bicicliştilor, pe termen limitat, în scopul conştientizării şi responsabilizării şoferilor care nu s-au obişnuit cu infrastructurile specifice bicicletelor.

“Forma de autocolant aplicat pe parbriz, în faţa şoferului (nu de fluturaş plasat la ştergătorul de parbriz), a fost aleasă pentru că, cu ocazia dezlipirii, care durează câteva secunde şi necesită un efort de atenţie, mesajul va fi citit, ceea ce ar fi însă puţin probabil să se întâmple dacă ar fi un fluturaş pus la ştergătorul de parbriz, ce va fi cel mai probabil smuls şi mototolit într-o secundă fără a fi citit. Autocolantul se dezlipeşte relativ uşor şi nu lasă urme de adeziv pe parbriz, astfel că şoferii care au parcat abuziv nu pot pretinde că li s-au provocat daune la autoturism sau prin timpul ce au trebuit să îl consume pentru înlăturara autocolantului şi să pozeze public în victime”, mai spune Mititean.


Bicicliştii urmează să aplice autocolantul doar când şoferii nu sunt în zonă.

“Recomandăm fotografierea de la distanţă a autovehiculului care blochează ilegal pista şi atenţie la prezenţa în apropiere a şoferului, pentru că unii se pot manifesta agresiv. Aceste acţiuni se adaugă la atenţionările verbale făcute în mod civilizat la adresa pietonilor şi şoferilor care ignoră interdicţia de acces pe pistele de biciclete (...) Nici din punct de vedere moral nu se vor mai putea găsi scuze la adresa şoferilor ce blochează pistele, motiv pentru care, probabil, se va trece la încurajarea politicii de toleranţă zero materializată prin sesizarea directă, imediată a organelor abilitate în ridicarea acelor maşini şi aplicare sancţiunilor contravenţionale maxime prevăzute de lege, fără gesturi amabile de prealabilă atenţionare verbală sau scrisă", a conchis Mititean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter