monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Cu ce vinuri asociem bucatele de pe masa de Paște? (P)

Sărbătorile de Paște se apropie cu pași repezi și, pentru că ne dorim să vă ajutăm în echilibrarea coșului de cumpărături, am stat de povești cu Ciprian Macavei, somelierul Cramei Jelna, pentru a ne face câteva recomandări de asociere a preparatelor de Paște cu un vin excelent raport calitate - preț.

Când ne gândim la masa de Paște, ne gândim la friptura de miel, ouă și cozonac. Cum carnea de miel este o carne grea și sățioasă, recomandăm ca masa de prânz să înceapă cu o salată compusă din ingrediente de sezon (ceapă verde, ridichi, salată verde, spanac etc) care este foarte bună pentru digestie și perfectă pentru a asocia lângă ea un vin alb. De exemplu, un Sauvignon Blanc din gama Jelna (proaspăt şi elegant, seduce prin note intense de fructul pasiunii, soc și flori albe de primăvară) sau o Feteasca Albă din aceeași gamă (calmă și răcoritoare se deschide gingaş şi pur în note de dulceaţă de caise, iarbă verde şi citrice. Echilibrul desăvârşit între aciditate, alcool şi corp fac din această Fetească Albă un vin deosebit, abordabil şi versatil)

Pentru mult așteptata  friptură de miel recomandarea noastră este să alegem un vin sec. Un vin roșu sec va avea grijă ca masa dumneavoastră de Paște să fie una de neuitat. Cabernet Sauvignon Reserva din gama Dealu Negru , singurul cabernet vinificat în zona de Lechința, cu o perioada de 6 luni de  învechire  în butoi nou de stejar este acompaniamentul perfect pentru friptura dumneavoastră de miel ,în acelasi timp pentru cei care nu sunt familiarizati sau prietenosi cu un vin roșu puternic avem varianta unui Pinot Noir vinificat proaspăt, prietenos și ușor de înțeles, iar printre opțiunile dumneavoastră se poate număra și un rose, Merlot Rose din gama Dealu Negru care este gândit să aducă un aport mai puternic în asociere cu un preparat față de clasicele rose-uri de vară .

Toate aceste vinuri plus și alte vinuri din portofoliul nostru se găsesc doar în magazinele specializate în vânzare de vinuri: Top Drinks, Liquor Store, Comtesse du Barry, Licori și Tabieturi, Royal Drinks, Sigma Center și pentru cei care nu vor sa gătească acasă și vor lua masa în oraș, majoritate restaurantelor de top din Cluj vă vor recomanda crama Jelna.

Despre Crama Jelna

Suntem o familie tânară, de antreprenori, din județul Bistrița-Năsăud, satul Jelna, fascinată de vin și de cultura vinului. Nu facem altceva decât să continuăm și să ocrotim o poveste, o zonă și un spirit viti-vinicol care a zăcut adormit timp de mai multe secole, aici, în Jelna. Dealurile unde ne-am plantat vița-de-vie conform hărtilor vechi de câteva secole ale acestei zone viti-vinicole, au fost cultivate cu vița-de-vie, dar nu sunt specificate soiurile. Până şi pe harta iosefină realizată de Imperiul Austro-Ugar în 1766, prima cartare a Transilvaniei, apar întinse plantaţii de viţă de vie pe dealurile din Jelna.

Păstorim cu drag 26 de hectare de viță-de-vie, vârsta medie fiind de 5 ani, iar soiurile pe care le avem sunt: Sauvignon Blanc, Feteasca Alba, Feteasca regala, Muscat Ottonel, Pinot Noir.

Urmează să mai plantăm Fetească neagră, Merlot și Cabernet Savignon, precum și puțin Novac sau negru de Drăgășani, în timpul anului 2019.