Actualitate

O școală de producție muzicală se deschide la Cluj

Din iubire pentru muzică, un tânăr dj a decis să deschidă o școală unde cei interesați vor putea studia producție de muzică electronică. Cursanții vor învăța cum să folosească cel mai cunoscut soft din domeniu – Ableton - și vor primi sfaturi de la oameni cu experiență în industrie.

Proiectul Make Music Not War a fost gândit de Német Elöd (29) (Dodo, numele de scenă), un renumit dj clujean, urmând să fie lansat în luna aprilie. Dodo se ocupă de muzică de aproape un deceniu și pe lângă această pasiune, se ocupă de organizarea a diferite evenimente, majoritatea muzicale.

„Am lucrat foarte mult timp la acest proiect. Ideea a venit în urmă cu vreo doi ani, dar nu am știut inițial de unde aș putea începe. Asta până anul trecut când am dat de o școală de acest gen în București și am mers la cursuri să văd cum stă treaba. Eu în acea perioadă mă tot gândeam la proiect, cum să îi dau drumul, de unde să fac rost de bani. După ce am terminat cursul la București m-am întors la Cluj, am făcut niște calcule și am realizat că pot să încep, să construiesc ceva de la zero”, povestește Elöd.


Era nevoie la Cluj de o astfel de școală

Acest proiect a fost realizat atât din iubirea pe care Dodo o are pentru muzică, dar și datorită faptului că tânărul a observat că este nevoie de așa ceva în Cluj.

„Știu cât m-am chinuit eu ca să fac naveta să merg la cursuri, câți bani am cheltuit pentru a mă deplasa la București și înapoi ca să învăț. Făceam asta săptămânal și mi-am dat seama că sunt oameni care nu își permit nu neapărat din cauza banilor, ci și din cauza programului”, mărturisește dj-ul.


Tânărul și-a investit toate economiile în acest proiect, însă nu pare să îl intereseze. Tot ce își dorește este să vadă că această școală va ajuta atât tinerii pasionați de muzică, cât și muzica în sine.

„Am investit și investesc încontinuu din banii mei de rezervă. Iubesc mult acest proiect, este ceva făcut din suflet și va fi ceva grozav. Cei care vor veni aici vor veni din iubire pentru muzică. Dacă ești muzician, IT-ist sau ziarist, vei veni fiindcă îți place muzica și te vom învăța să faci muzică. Poate vei dezvolta asta pe plan profesional sau doar ca hobby”, zice Dodo.


DJ-ul vrea să crească calitatea muzicii electronice din Cluj

Dând mai multor oameni posibilitatea să învețe cu ce se „mânâncă” producția muzicală, Dodo nu vede asta o metodă prin care concurența va fi mai mare, ci o modalitate prin care să crească calitatea muzicii electronice din Cluj.

„Eu fac asta fiindcă mi-ar plăcea să fie concurență mai mare și poate chiar vom reuși prin școala noastră să aducem pe scena muzicii electronice artiști care poate nu știu încă cât sunt de talentați. Nu îi voi privi ca pe o viitoare concurență și nu îmi va părea rău. Mi-ar plăcea să văd, poate, peste zece ani un copil care are vreo 17 ani să devină foarte cunoscut și să spună că a început să facă muzică la școala lui Dodo”, mărturisește tânărul.


Diplome de participare și șanse să se afirme

Școala a fost gândită pentru a satisface nevoile iubitorilor de muzică electronică, să îi ajute să învețe mai ușor tot ce are legătură cu acest domeniu. Cursurile vor fi de câte 10 ședințe și vor dura cinci săptămâni, în fiecare săptămână, cursanții participând la câte două ședințe.

„Vom începe cu cursuri de produție muzicală, mai exact folosirea softului Ableton, care se folosește peste tot în lume și este unul dintre cele mai bune softuri. Va fi un curs foarte bine structurat, de la început până la sfârșit, astfel încât participanții să înțeleagă cât mai bine și să aibă o idee despre cum se folosește Ableton”, explică dj-ul.


Cursanții vor primi diplomă de participare, iar cei care vor avea cele mai bune rezultate li se va oferi șansa să mixeze undeva sau să își prezinte proiectele în industrie, pentru a le oferi o rampă de lansare. Evenimentul de deschidere va avea loc în luna aprilie, când va fi o zi a porților deschide. Va fi un eveniment care va dura de dimineața până seara, iar clujenii curioși vor putea să vadă despre ce este vorba, putând și să admire invitații care își vor ilustra talentul pe tot parcursul zilei.

Etichete: scoala
Ultimele Stiri
abonare newsletter