Actualitate

Oameni excepționali, care luptă cu corupția din spitale, au fost premiați

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, din dorința de a răsplăti binele, a premiat o mână de oameni care luptă zi de zi cu corupția din sistemul românesc de sănătate.

Într-o lume în care majoritatea oamenilor se înghesuie să fure, să înșele, să abuzeze de poziția pe care o au, există totuși exemple demne de urmat. Există medici care refuză plicul, medici care fac voluntariat, mame care merg până în pânzele albe pentru medicamentele de care au nevoie copiii lor bolnavi, asistente cărora nu le este teamă să spună lumii că există probleme în spitale. Într-o lume ideală, aceste gesturi s-ar încadra la „normalitate”. Însă, într-o țară atât de coruptă precum e România, acțiunile zilnice ale acestor oameni intră în categoria „extraordinarului”. Acești oameni nu caută însă lauri, nu se laudă prin presă sau pe rețelele de socializare cu gesturile lor. Știu de ei doar cei care le sunt recunoscători pentru lupta pe care o duc.

Emanuel Ungureanu însă a simțit că acești oameni merită mai mult decât un „mulțumesc”, merită să știe că sunt văzuți și sunt apreciați, merită ca numele lor să fie cunoscute de către toată lumea.


Datorită acestui cosiderent, deputatul a oferit o diplomă și un buchet de flori acestor oameni excepționali, denumindu-le „premiile pentru curaj”. Fiindcă da, în țara în care trăim este nevoie de curaj pentru a scoate la iveală ilegalitățile și neregulile.

„Statul nu poate... sau nu vrea”

Silviu Albu, care luptă alături de colegii lui pentru a salva de la faliment Spitalul CFR din Cluj-Napoca a vorbit despre lupta dintre privat și stat, despre cum în România, medicii trebuie să fie asemenea lui Robin Hood.


„Cred că trebuie în țara asta să fii Robin Hood. Adică să luăm de la cei bogați și să aducem la cei care au nevoie. Și asta fac colegii mei. Noi lucrăm la privat și aducem la stat, fiindcă statul nu poate... sau nu vrea. Nu cred că trebuie vorbe mari și planuri mari. Eu un singur lucru îmi propun: în fiecare zi să fiu mai bun și mai drept. Dacă reușesc asta, înseamnă că mi-am primit răsplata, că nu a fost degeaba acea zi”, a spus medicul.

„Nu este o piedică să fii om în ziua de astăzi”

Raluca Nichitean, un medic ca oricare altul, care tratează si de zi bolnavi, își folosește mașina personală pentru a-i transporta pe vârstnicii cărora le este greu să se deplaseze, la spital. Pentru asta ea a fost premiată.


„Nu mă așteptam prin aceste metode să mă descoperiți, pentru că românul e pasiv. Românul e egoist, dar pentru că vrea să se protejeze în ziua de astăzi, la câte a pățit. Și noi medicii ne protejăm, pentru că riscăm în fața oamenilor să ne deschidem, să îi ajutăm și mai mult decât profesional. Ar trebui s-o facem. Dar nu este o piedică să fii om în ziua de astăzi. Poate că din mentalitatea noastră și din educația noastră nu ni se inspiră atât de mult doar prin vorbe. Ni se spune să salutăm, să îi ajutăm pe cei de lângă noi, dar nu cred că e de ajuns. Atunci mai mult faptele vorbesc, de aceea mă gândesc să ajut omul prin orice posibilitate. Eu nu pierd nimic, dar cel de lângă mine câștigă enorm. Atunci ar fi mult mai ușor pentru noi, ca societate, să creștem”, a spus Raluca Nichitean.

Medici premiați pentru curaj

Cinsprezece medici au fost premiați pentru curajul de care au dat dovadă în lupta împotriva unui sistem sanitar corupt, dar pentru faptele bune pe care le fac zi de zi, fără să primească în schimb „un plic”.


Mariana Matei, Medic Primar Chirurgie vasculară, Medic Specialist Chirurgie generală, a primit premiu pentru curajul de a cere public ca postul de șef al sectiei de Chirurgie vasculară, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, să fie ocupat de o persoană competentă și integră.
Simona Cocu, Medic specialist în Anestezie - Terapie intensivă, a primit premiu pentru dragostea ei față de bolnavi și curajul de a trata bolnavi cronici în fază terminală.

George Dindelegan, Medic primar chirurgie generală, Conferențiar universitar la Catedra de Chirurgie I Universitatea de Medicina ș Farmacie „Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca a primit premiu pentru curajul de a critica public politicile greșite aplicate de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.


Simona Tătar, Medic Primar în Specialitatea Pediatrie și Doctor în Științe Medicale a primit pentru curajul de a se lupta în instanțele de judecată cu Conducerea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii împotriva concedierii abuzive.

Andreea Răchișan, Medic Specialist Pediatru, Doctor In Medicină a primit premiu pentru curajul și determinarea de a se pregăti bine profesional în vederea sprijinirii și tratării copiilor, si specializarea în Nefrologie

Iobuț Gobe, Medic Specialist Neurochirurg a primit premiu pentru curajul de a lupta împotriva abuzurilor din cadrul Spitalului Colentina din Capitală și pentru denunțarea publică a practicii mitei în sistemul sanitar.

Silviu Albu, medic de Specialitate Otorinolaringologie-ORL a primit premiu pentru lupta sa pentru salvarea Spitalului CFR de la faliment și pentru mila și dragostea sa față de pacienți.

Raluca Nichitean, medic specializat în Reumatologie a primit premiu pentru dragostea și bunătatea manifestată față de bătrânii singuri și neputincioși și ajutorul oferit acestora în activitatea sa.

Ana Petcu,  Medic specialist Reumatologie a primit premiu pentru dragostea ei față de bolnavi și determinarea de a-i ajuta în mod benevol, prin voluntariat, în specialialitatea reumatologie.

Ilinca Nădășan, Medic Resident Anestezie la Terapie Intensivă a primit pentru curajul de a refuza mita din partea pacienților și de a-i învăța și pe alți colegi să îi urmeze exemplul.

Veronica Trombițaș, Medic Specialist ORL  a primit premiu pentru curajul și determinarea de a renova cu resursele medicilor, pacienților și ale sponsorilor generoși, secția ORL din cadrul Spitalului Clinic CF Cluj-Napoca.

Carolina Udrea – Director Medisprof, Clinica Oncologică din Cluj-Napoca a primit premiu pentru curajul de a construi cu fonduri europene o clinică modernă pentru tratamente oncologice și pentru lupta împotriva birocrației din administrația locală si CNAS Cluj.

Simona Șenilă, Medic Specialist Dermatovenerologie a primit premiu pentru curajul de a refuza bani sau alte foloase materiale din partea bolnavilor.

Silviu Moga, Medic primar și fost manager al Institutului de Transplant renal Cluj, a primit premiu pentru curajul de a-l infrunta pe fostul manager, Mihai Lucan și a dezvălui practicile sale.

Oana Sălăgean, Medic rezident Ortodonție şi Ortopedie Dento-Facială a primit premiu pentru curajul de a vorbi despre haosul din sistemul sanitar care ne răpește oameni dragi.

Asistenți medicali și mame

Pe lângă medici, există și asistente și infirmiere care se luptă cu corupția din sistemul sanitar românesc. Ba mai mult, există și părinți care nu s-au lăsat descurajați de uși închise, de medici care așteptau o răsplată sau de clasicul „nu se poate”.

Părinți-eroi

Pălăceanu Angela, pentru curajul de a cere public și de a își asuma public lupta pentru obținerea unui medicament salvator pentru fiica ei, Viviana.
Pătrașcu Bogdana, pentru curajul extraordinar de a lupta pentru obținerea medicamentului Spinraza, unica salvare a copiilor și tinerilor din Romania care suferă de amiotrofie spinală

Haprian Lucica, pentru curajul de a lupta pentru viața fiicei sale, Ilinca

Săcuianu Lavinia, pentru dragostea și grija purtată nepoților săi, care si-au pierdut mama, dependentă de dializă. Nepoata sa, Anca este la rândul ei, dependentă de acest tratament.

Suciu Ioana, pentru altruismul ei incredibil, cu ajutorul căruia a luptat, nu doar pentru viața copilului ei, Răzvan, cât și pentru viața lui Cosmin Fizeșan.

Crișan Tatiana, pentru curajul ei extraordinar de a o ajuta pe fiica ei, Andreea să funcționeze cu boala sa cruntă, și pentru dragostea de mamă, un model pentru noi, toți.

Fizeșan Cosmina, pentru modul exemplar în care luptă pentru viața fiului ei, Cosmin.

Marius Zoltan, pentru curajul cere public ca în Romania să fie mai mulți medici care să opereze copii cu malformații grave ale inimii

Asistenți și infirmiere

Luceanu Mariana, Asistent medical, pentru curajul de a semnala public mizeria umană și materială din Spitalul Universitar de Urgență București.

Simion Daniel, Asistent Medical, pentru curajul de a semnala public mizeria umană și materială din Spitalul Universitar de Urgență București.

Ciucaș Adriana Ofelia, Asistent Farmacie, pentru curajul de a lupta pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă in farmacia Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Nemeș Marcela, Technician Radiolog, pentru mobilizarea extraordinară în timpul protestelor pentru drepturile salariale ale tehnicienilor radiologi din cadrul Spitalului Județean Cluj.

Mariș Valeria, Infirmieră, pentru curajul de a lupta pentru transportul hranei pacienților din Spitalul Județean, în condiții decente.

Mirela Moldovan asistentă secția de anatomopatologie a Spitalului Clinic Județean Cluj, pentru curajul de a vorbi deschis despre condițiile mizere în care lucrează personalul de pe această secție.

Paula Zamfir, asistentă serviciul de anatomopatologie a Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Cluj-Napoca, pentru curajul de a vorbi public despre gravele inechități salariale comise de guvern prin Legea 153.

 

 

Etichete: emanuel ungureanu
Ultimele Stiri
abonare newsletter