Actualitate

Poeții anonimi din Cluj-Napoca s-au adunat într-un cadru inedit de ziua poeziei

De ziua internațională a poeziei, 21 martie, Poethree a organizat un eveniment de reunire a poeților anonimi din Cluj-Napoca, în Form Café. Recitarea de poezii a curs lin sub privirile a doi dintre coordonatorii proiectului, Tina Suciu și Ionuț Călin.

Poezia purifică, inspiră, motivează, celebrează arta, dar cel mai important, reprezintă portalul de eliberare nestingherită a sentimentelor, conectând imediat sufletele umane. Gruparea Poethree dă poeziei o semnificație aparte, prin conceptul de spoken word. În termeni simpli, poezia devine mult mai mult decât cuvinte înșiruite pe rânduri succesive, se transformă într-o interpretare teatrală, plină de ritm și inflexiuni.

Poezia sărbătorită într-un fel aparte

Pentru a seta un model, cei doi au dat frâu liber propriei muze, interpretând, pe rând, un fragment introductiv, ce a captat atenția prin tenta destinsă, dar și o creație intensă pe tema sensibilă a depresiei.


Atmosfera relaxată, libertatea de a alege poezia, fie creație proprie, fie aleasă și modurile variate de expunere reprezintă exact viziunea cu care societatea a pornit.

„Viziunea noastră de la bun început a fost să ne jucăm cât mai mult posibil cu perspective, percepții, cuvinte, înțelesuri și să atragem cât mai mulți oameni în partea asta de a se exprima, de a renunța la orice fel de piedici în exprimare și să își spună adevărul”, a spus destins Călin.


„Vrem să celebrăm această formă de artă în varianta sau alternativa asta, de spoken word,” a completat punctual Tina.

Evenimentul a avut o structură extrem de flexibilă, libertatea și dorința de a performa fiind în prim-plan. Organizatorii s-au axat pe tactica de „open mic”, pentru a oferi un început promițător artei de „performance” pentru cei interesați, dar neinițiați.


„Ca să atragi comunitatea, trebuie să le oferi o platformă, să le dai o șansă de a se manifesta”, a clarificat Tina.

Poethree reușește să scoată poezia din obscuritate și, cu atât mai mult, îi atașează latura dramatică de performance. Oricine este poftit la microfon și îndemnat foarte cald să renunțe la orice barieră și să se destindă, fiecare în felul său.


„Ne dorim foarte mult să creștem comunitatea, să oferim o platformă nu doar poeților amatori, dar să le dăm un microfon și celor cărora li s-a zis că nu pot fi poeți, că nu au de ce pentru că este o lume cu un circuit închis”, a spus Tina, accentuând importanța zilei de 21 martie, pe care o consideră o „sărbătoare” veritabilă.

Un episod dintr-o serie mai largă

Experiența societății Poethree în domeniul organizării de evenimente este vastă, cu adâncime, fiind la a doua ediție de celebrare concretă a zilei internaționale a poeziei. De asemenea, ei au pus bazele solide unui proiect inovativ, Poethree Connexions, ce înglobează patru zile consecutive de poezie, reunite sub eticheta unui „festival”.


„Titlul trădează destul de mult ce am încercat să facem acolo, să conectăm cât mai multe pături sociale, culturi, în sensul că am avut invitați din Olanda, performeri în limba maghiară și performeri locali”, a indicat Ionuț. „Ideea noastră a fost să conectăm”.

Dedicarea evidentă a celor pasionați a fost suflul care a ajutat proiectul să crească, să cuprindă tot mai multe arii și tipuri de activități.

„În același timp, comunitatea era clar într-un crescendo. Organizam evenimente de tip slam, performance, open mic, workshop-uri și vedeam publicul care venea constant și, desigur, persoane noi. Simțeam nevoia de ceva mai mult”, a mărturisit Tina, rememorând sentimentele puternice ce au alimentat festivalul.

Dacă Poethree a fost rădăcina unei noi mișcări artistice, Poethree Collective este una dintre ramurile ce au răsărit pe parcurs, tot din implicarea celor atrași de această idee.

„Majoritatea a venit vrând să aparțină unei comunități. De fiecare dată, avem o persoană care ne impresionează prin poezia pe care a spus-o, modul de livrare”, a spus tânărul coordonator.

Pentru Eva și Iulia, Poethree Collective a devenit „o familie unită”, unde poezia este factorul comun. Pentru ambele, „poezia este o formă de eliberare”, ce le-a ajutat să-și definească și să-și gestioneze trăirile.

Primul lucru pe care cei doi organizatori îl apreciază în drumul spre descoperirea unor noi voci este nelipsita constanță, dovada că acea persoană este într-adevăr dornică să persevereze.

„Este foarte important ca persoana să fie constantă, să vedem în persoana asta o pasiune care nu e un fleac, nu e ceva trecător, e o persoană care noi credem că va vrea să continue să scrie”, a descris succint Tina.

Planurile de viitor, la fel de ambițioase ca până acum

Viitorul se anunță a fi la fel de strălucit. Dorința de extindere este pe buzele fondatorilor, dar țin ca totul să se întâmple treptat, de la obiective mici până la altele de lungă durată.

„Planul de viitor este simplu, vom consolida poziția comunității în Cluj-Napoca. Ne vom extinde, asta este clar. Nu știm în ce măsură, încă încercăm să ne dăm și noi seama definitiv cum am vrea să extindem această mișcare la nivel național. Apar mici nuclee prin țară. Acest lucru ne bucură. Nu vrem să deținem noi monopolul față de tot ce înseamnă mișcarea asta”,  a precizat Ionuț.

În mijlocul tuturor acestor manifestări stă perspectiva trăirilor. „Este un sentiment. Cu cât îl împărtășim mai tare, cu atât va veni înapoi. Trebuie să fie un balans, un tangaj poetic”, a concluzionat Ionuț.

Poethree reinventează poezia, o aduce aproape de universul teatrului, iar în acest proces, reunește efectiv oamenii cu aceleași înclinații.

Articol scris de Iulia Mureșan, studentă în anul I la departamentul de Jurnalism din cadrul FSPAC

Etichete: poezie
Ultimele Stiri
abonare newsletter