Actualitate

Andronescu: „Nu am desființat niciodată școala profesională!” Școlile de Arte și Meserii, înlocuite cu licee tehnologice

Criza meseriașilor se resimte din plin în câmpul de muncă de când Ecaterina Andronescu a desființat școlile profesionale. Sau, mai degrabă, le-a înlocuit cu licee tehnologice, unde elevii sunt obligați să obțină bacalaureatul. Din acest motiv elevii sunt tot mai puțini. Ministrul Educației a declarat că nu a desființat niciodată Școlile de Arte și Meserii.

Ministrul Educației a cerut parlamentarilor să nu o mai acuze că a desființat școala profesională în 2009.

”Nu am desființat niciodată școala profesională, așa încât v ă rog să vă opriți”, a spus Ecaterina Andronescu într-un răspuns la acuzele deputatei PNL Rodica Cherecheș, care a numit-o ”groparul învățământului profesional”.


Ce s-a întâmplat în 2009

În ședința de Guvern din 11 februarie 2009 Ecaterina Andronescu prezintă Hotărârea de Guvern 77, privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat în anul şcolar/universitar 2009-2010, informează edupedu.ro

Creșterea aceasta a locurilor de la liceu era făcută prin desființarea Școlilor de Arte și Meserii.


Care a fost impactul acestei schimbări?

În 2014 Guvernul Ponta adopta Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului pentru perioada 2014-2020. Documentul susține că:

„Desființarea Școlilor de Arte și Meserii a condus la necontinuarea studiilor a cel puțin 10% dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a, în principal din cauza faptului că familiile nu pot să acopere costurile a 4 ani de școlarizare. Acest fenomen a fost vizibil în special în cazul elevilor din mediul rural, în condițiile în care rețeaua liceelor este mult mai slab dezvoltată aici în comparație cu mediul urban”.


De asemenea, sunt obligați să termine ciclul liceal și să suțină examenul de bacalaureat, ceea ce pe mulți nu îi încântă.

„Dacă au intrat în sistemul de învățământ liceal, elevii, marea majoritate, în virtutea inerției, erau vrând-nevrând împinși să facă și clasa a XII-a și să susțină examenul de bacalaureat, ceea ce nu era potrivit pentru toți, iar atunci rezultatele la bac au scăzut, iar destul de puțini ieșeau după cei trei ani de calificare. Până la modificare ei nu erau obligați să suțină examenul de bacalaureat. Terminau școala de arte și meserii și doar dacă voiau se înscriau la altă formă de învățământ să continue să termine liceul” a spus Ambrozie Chiș, directorul Liceului Tehnologic „Samus”.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter